8.9 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSportMijlocasul fara plamini al Craiovei Maxima

Mijlocasul fara plamini al Craiovei Maxima

„Aveam 15 ani cind am ajuns la Craiova. Constantin Otet m-a adus. De vreo trei ori a venit in toamna lui 1976 la Sadu sa ma vada cum joc. A patra oara s-a decis si m-a intrebat daca vreau sa merg la Universitatea. I-am raspuns ca vreau si asa am ajuns la echipa de tineret a Universitatii, al carei antrenor era atunci Constantin Otet. Doua meciuri am jucat la tineret, ultimele din turul editiei 1976/1977, cu FC Arges si Jiul Petrosani. Apoi am debutat, in returul aceleiasi editii, (’76/’77), in echipa mare, Constantin Teasca fiind cel care m-a promovat intr-un meci de campionat al Universitatii la Hunedoara, orasul unde am inceput sa joc in mod organizat fotbalul“, isi aminteste Aurel Ticleanu de anii ’76/’77, cind s-a facut oltean.

Nascut in 20 ianuarie 1959 la Teliuc (Hunedoara), a invatat abc-ul fotbalului la „piticii“ Corvinului Hunedoara cu antrenorul Mitica Patrascu, apoi a fost legitimat la Metalurgistul Sadu (Divizia C). A debutat in echipa mare a Craiovei intr-un meci de Cupa Romaniei, cu Jiul, inlocuindu-l pe regretatul Ion Oblemenco (minutul 85), apoi a urmat meciul de campionat de la Hunedoara. La Universitatea a cunoscut cele mai mari satisfactii ale carierei, cucerind doua titluri, trei cupe si calificindu-se in semifinalele Cupei UEFA (’82/’83), facind parte din celebra „Craiova Maxima“. In echipa nationala a debutat in 1980, la Torino, cu Italia (1-3) si la Varsovia, cu Polonia (0-3). „Rezultatele meciurilor de debut – de la Torino si Varsovia – m-au descumpanit oarecum. Selectionerii Covaci si Cernaianu m-au luat si in turneul sud-american. La intoarcere, am jucat cu Italia si iarasi am pierdut (1-2). Si n-am fost titular in echipa nationala o buna perioada de timp. Apoi am revenit si am ajuns, in total, la 44 de meciuri si doua goluri marcate“, a spus Ticleanu.

Dupa zece sezoane la Universitatea, Ticleanu a ajuns in Capitala, la Sportul Studentesc (1985-1989), pentru ca ultimii ani ai carierei de fotbalist sa-i petreaca in Cipru, la Olympiakos Nicosia (1989-1991). Statistic, „Chiose“ – cum il alinta prietenii si colegii – a contabilizat 338 de partide si 21 de goluri in prima noastra divizie, iar in Cupele Europene, cu Universitatea – 42 de meciuri. Ca antrenor, a debutat la UTA (1991-1992). A urmat: Otelul Galati (1992-1994), Universitatea Craiova (1994), Viromet Victoria (1996), Rocar (1997), MAS Fès – Maroc (1998-1999), Otelul (2000). In returul campionatului 2000/2001 il regasim la Universitatea (presedinte si apoi director tehnic), apoi – in turul 2001/2002 – antrenor la Tractorul Brasov. In decembrie anul trecut, Primaria din Sadu – acolo unde a evoluat in primii ani ai carierei – i-a inminat titlul de cetatean de onoare al orasului.

Ieri a implinit 43 de ani, ziua de nastere petrecind-o in… Bangladesh, in capitala acestui stat din sudul Asiei, Dhaka. Sotia sa, aflata acum in Brasov, nu ne-a putut ieri confirma daca Ticleanu a si semnat contractul cu federatia din Bangladesh (pentru un an, selectioner), spunindu-ne doar atit: „Mi-a spus, asa, telegrafic, ca totul este OK, dar nu mi-a precizat daca a semnat vreun contract. Dupa toate probabilitatile, va reveni acasa in aprilie. Atunci ii voi aduce pe lume un copil, asa ca…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS