„Aveam 15 ani cind am ajuns la Craiova. Constantin Otet m-a adus. De vreo trei ori a venit in toamna lui 1976 la Sadu sa ma vada cum joc. A patra oara s-a decis si m-a intrebat daca vreau sa merg la Universitatea. I-am raspuns ca vreau si asa am ajuns la echipa de tineret a Universitatii, al carei antrenor era atunci Constantin Otet. Doua meciuri am jucat la tineret, ultimele din turul editiei 1976/1977, cu FC Arges si Jiul Petrosani. Apoi am debutat, in returul aceleiasi editii, (’76/’77), in echipa mare, Constantin Teasca fiind cel care m-a promovat intr-un meci de campionat al Universitatii la Hunedoara, orasul unde am inceput sa joc in mod organizat fotbalul“, isi aminteste Aurel Ticleanu de anii ’76/’77, cind s-a facut oltean.
Nascut in 20 ianuarie 1959 la Teliuc (Hunedoara), a invatat abc-ul fotbalului la „piticii“ Corvinului Hunedoara cu antrenorul Mitica Patrascu, apoi a fost legitimat la Metalurgistul Sadu (Divizia C). A debutat in echipa mare a Craiovei intr-un meci de Cupa Romaniei, cu Jiul, inlocuindu-l pe regretatul Ion Oblemenco (minutul 85), apoi a urmat meciul de campionat de la Hunedoara. La Universitatea a cunoscut cele mai mari satisfactii ale carierei, cucerind doua titluri, trei cupe si calificindu-se in semifinalele Cupei UEFA (’82/’83), facind parte din celebra „Craiova Maxima“. In echipa nationala a debutat in 1980, la Torino, cu Italia (1-3) si la Varsovia, cu Polonia (0-3). „Rezultatele meciurilor de debut – de la Torino si Varsovia – m-au descumpanit oarecum. Selectionerii Covaci si Cernaianu m-au luat si in turneul sud-american. La intoarcere, am jucat cu Italia si iarasi am pierdut (1-2). Si n-am fost titular in echipa nationala o buna perioada de timp. Apoi am revenit si am ajuns, in total, la 44 de meciuri si doua goluri marcate“, a spus Ticleanu.
Dupa zece sezoane la Universitatea, Ticleanu a ajuns in Capitala, la Sportul Studentesc (1985-1989), pentru ca ultimii ani ai carierei de fotbalist sa-i petreaca in Cipru, la Olympiakos Nicosia (1989-1991). Statistic, „Chiose“ – cum il alinta prietenii si colegii – a contabilizat 338 de partide si 21 de goluri in prima noastra divizie, iar in Cupele Europene, cu Universitatea – 42 de meciuri. Ca antrenor, a debutat la UTA (1991-1992). A urmat: Otelul Galati (1992-1994), Universitatea Craiova (1994), Viromet Victoria (1996), Rocar (1997), MAS Fès – Maroc (1998-1999), Otelul (2000). In returul campionatului 2000/2001 il regasim la Universitatea (presedinte si apoi director tehnic), apoi – in turul 2001/2002 – antrenor la Tractorul Brasov. In decembrie anul trecut, Primaria din Sadu – acolo unde a evoluat in primii ani ai carierei – i-a inminat titlul de cetatean de onoare al orasului.
Ieri a implinit 43 de ani, ziua de nastere petrecind-o in… Bangladesh, in capitala acestui stat din sudul Asiei, Dhaka. Sotia sa, aflata acum in Brasov, nu ne-a putut ieri confirma daca Ticleanu a si semnat contractul cu federatia din Bangladesh (pentru un an, selectioner), spunindu-ne doar atit: „Mi-a spus, asa, telegrafic, ca totul este OK, dar nu mi-a precizat daca a semnat vreun contract. Dupa toate probabilitatile, va reveni acasa in aprilie. Atunci ii voi aduce pe lume un copil, asa ca…“.
Mijlocasul fara plamini al Craiovei Maxima
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei