0.6 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSportCind a ars Polivalenta am fost convins ca handbalul craiovean se va prabusi

Cind a ars Polivalenta am fost convins ca handbalul craiovean se va prabusi

Vladimir Cojocaru, unul dintre cei mai valorosi arbitri de handbal din Romania, are un palmares impresionant, avind la activ 966 de meciuri arbitrate in campionatele nationale, din care 680 in Divizia A, si 188 de meciuri internationale, din care 88 de intilniri intertari.
A participat la trei Campionate Mondiale, doua Supercupe Mondiale, cinci Cupe ale Prieteniei si numeroase turnee internationale. De asemenea, a arbitrat sase semifinale in Cupele Europene si doua finale ale Cupei Campionilor Europeni. In Campionatul National a arbitrat numeroase derbiuri, conducind si 15 finale ale Cupei Romaniei. In prezent coordoneaza Comisia judeteana de arbitri, organizind cursuri in perspectiva formarii unor noi arbitri de valoare in hadbalul local si national.

– Cind a inceput pasiunea pentru handbal?

– Am inceput sa practic acest frumos sport in 1956, la Tirgu Jiu, continuind in timpul liceului la Craiova, iar apoi, fiind student la Bucuresti, m-am antrenat sub indrumarea lui Ioan Kunst Ghermanescu. Am terminat facultatea si am jucat la Stiinta Craiova, o echipa tinara si ambitioasa. Am mai jucat la Electroputere. Stabilindu-ma in Craiova, am avut ambitia sa si antrenez in handbal. Astfel am fost si instructor voluntar la echipele Electroputere, Vointa Craiova (baieti si fete) si Armata Craiova.

– Ce v-a determinat sa alegeti arbitrajul?

– In perioada respectiva terminasem si cursul de arbitri la Bucuresti si am inceput sa arbitrez jocuri pe plan local, la Craiova. In 1961 am devenit arbitru republican. Am fost, in paralel, antrenor si arbitru. Am arbitrat chiar si meciuri de volei. Incetul cu incetul, pasiunea pentru arbitrajul de handbal m-a determinat sa renunt la antrenorat. Aceasta pasiune nu a incetat sa-si arate rezultatele, in 1967 fiind numit arbitru international. La 27 de ani eram cel mai tinar arbitru international din Romania. Debutul a fost la un turneu international feminin din Ungaria, unde au participat si finalistele Campionatului Mondial din acel an, echipele Ungariei si Iugoslaviei.

– Ce amintiri placute si neplacute aveti din cariera de arbitru international?

– Nu am amintiri neplacute. Am iesit la 50 de ani din arbitrajul international fara a fi primit nici macar un avertisment. Am avut cele mai mari satisfactii profesionale. Datorita diferentelor politice din acea vreme pot spune ca am arbitrat intilniri cu o incarcatura deosebita, ca de exemplu: trei meciuri RDG-RFG, patru meciuri URSS-Iugoslavia si un meci RFG-URSS, toate disputate la seniori masculin. Exista un respect deosebit fata de arbitrii romani din partea colegilor din Suedia si Iugoslavia, care erau printre cei mai buni in perioada respectiva. Unul dintre cele mai placute lucruri din arbitrajul national a fost sa conduc peste 24 de meciuri Steaua-Dinamo, in perioada in care Romania era campioana mondiala si aceste meciuri erau realmente dificile datorita rivalitatilor si valorii jucatorilor celor doua echipe.

– De ce credeti ca la ora actuala nu mai sint promovati arbitri craioveni in prima liga si cei din Romania in arbitrajul international?

– In prezent exista trei cupluri de arbitri din Craiova care sint nominalizate pentru Liga Nationala. Sint arbitri tineri, de valoare si au reale perspective. O cauza a diminuarii numarului de arbitri promovati este numarul redus de jocuri la care acestia pot sa participe. Pe plan international avem doua cupluri de arbitri: Plesa-Pripas si Serbu-Dobre. Delegarile pe plan international au scazut considerabil. In 1967 eram 18 arbitri internationali in Romania. Prin aparitia unor noi federatii de handbal in fostele state comuniste, li s-a dat dreptul si altor tari sa prezinte arbitri internationali si automat numarul de delegari pe tara a scazut.

– Care este parerea dumneavoastra despre handbalul actual din Craiova?

– Din momentul in care am vazut Polivalenta arzind, am simtit ca ceva se va prabusi in handbalul craiovean. Am fost convins ca handbalul va fi cel mai afectat sport, deoarece baschetul si voleiul se pot juca in sali de dimensiuni mai mici. Pentru handbal, antrenamentul si jocul numai afara sint o crima. In prezent exista vointa pentru performanta in handbalul craiovean, dar conditiile financiare sint slabe fata de ce ar trebui sa fie. Ar trebui sa existe o colaborare mai strinsa intre echipele Scolii Sportive si echipele de seniori si senioare. Sint convins ca „U“ Petrolul va promova in acest an in Liga Nationala. Fetele de la DWAR au fost din pacate victimele unor jocuri de interese ale altor echipe, dar sa speram ca vor reusi sa promoveze si ele.

– Cum vedeti o revigorare a handbalului craiovean?

– Cei mai importanti pasi, in opinia mea, sint marirea bazei de selectie si atragerea copiilor spre practicarea handbalului. Ar fi necesara organizarea de campionate in scoli generale si licee si campionate judetene. Prin crearea Asociatiei Judetene de Handbal, incercam sa redresam activitatea handbalistica si sa atragem sustinerea financiara din partea unor oameni de afaceri care iubesc acest sport. Am dat credit tineretului prin numirea in functiile de conducere ale AJH a domnilor Stefan Giurea si Marius Barcan. Doresc mult succes echipelor, antrenorilor si arbitrilor din handbalul craiovean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS