In prima zi a noului an a debutat cea de-a 25-a editie a Raliului Paris-Dakar, care se va incheia pe 18 ianurie, dupa ce concurentii vor parcurge 8.552 de kilometri (Franta, Spania, Tunisia, Libia, Egipt). Desi aceasta competitie nu a debutat la Paris, iar sosirea nu va avea loc la Dakar, organizatorii au decis sa pastreze vechea denumire a cursei din motive publicitare.
La raliu participa 133 de automobile, 184 de motociclete si 51 de camioane.
Etapa I:
Marsilia – Narabonne
Prima etapa a Raliului Paris-Dakar s-a desfasurat intre localitatile Marsilia si Narabonne si a avut o lungime de 265 de kilometri, dintre care un kilometru de proba speciala si 264 de kilometri de legatura. In competitia automobilelor s-a impus Kenjiro Shinozuka (Nissan), care a cistigat prologul din parcul Chanot. Pilotul japonez a fost urmat de francezul Stéphane Peterhansel (Mitsubishi) si de Hiroshi Masuoka (Mitsubishi).
La motociclete, competitia este dominata de pilotii de la KTM, care s-au impus cu autoritate in prima etapa. Prologul a fost cistigat de francezul Cyril Després (KTM), care a avut un avans de 13 sutimi de secunda fata de Juan Roma (KTM) si 1,18 secunde fata de Cyril Raynal (KTM).
Brazilianul André De Azevedo (Tatra) s-a impus la categoria autocamioanelor. El a fost urmat de belgianul Johannes De Rooy (DAF) si de Corrado Pattono (Mercedes). Cistigatorul din 2002, Vladimir Tschagin (Kamaz), a terminat prima zi pe locul opt.
Etapa a II-a:
Narabonne – Castellon
Runda a doua a Raliului Paris-Dakar a avut o lungime de 574 de kilometri, dintre care 43 de kilometri au reprezentat proba speciala de la Corbicres. Aceasta etapa a fost cistigata de Stéphane Peterhansel (Mitsubishi), fiind urmat de Giniel De Villiers (Nissan) si de Hiroshi Masuoka (Mitsubishi).
Pilotii de la KTM s-au impus din nou in competitia motocicletelor. Richard Sainct, cistigatorul raliului in 1999 si in 2000, a fost urmat de cinci piloti de la KTM: Alfie Cox, Cyril Després, Juan Roma, Marc Coma, Fabrizio Meoni.
La categoria autocamioane, membrii familiei belgiene De Roy au facut legea. Tatal, Johannes, si fiul, Gerardus, ambii pe DAF, au ocupat, in ordine, primele doua pozitii ale clasamentului.
Etapa a III-a:
Castellon – Valencia
Ultima etapa pe pamint european a Raliului Paris-Dakar s-a desfasurat intre localitatile spaniole Castellon si Valencia pe parcursul a 95 de kilometri, dintre care 90 de kilometri au reprezentat cele doua probe speciale. La automobile, a fost rindul japonezului Hiroshi Masuoka sa cistige, acesta avind un avans de cinci secunde fata de colegul sau de la Mitsubishi, Peterhansel.
Cistigatorul prologului, Cyril Després (KTM), s-a impus in competitia bolizilor pe doua roti, el fiind urmat, in ordine, de colegii sai de echipa, Verhoef, Coma, Sala si Cox.
La autocamioane, batalia pentru suprematie s-a dat din nou intre membrii familiei De Rooy. De aceasata data, Gerardus a reusit sa se impuna in fata tatalui sau, Johannes. La sfirsitul acestei probe, cei 1.300 de membri ai caravanei Raliului Paris-Dakar au fost transportati cu feribotul in Tunisia.
Etapa a IV-a:
Tunis – Tozeur
Prima etapa pe pamint african a actualei editii a Raliului Paris-Dakar s-a desfasurat intre Tunis si Tozeur. Aceasta runda a avut o lungime de 463 de kilometri, dintre care 25 de kilometri au fost rezervati unei probe speciale. Peterhansel a cistigat o noua runda la automobile, fiind urmat, in ordine, de De Mevius (BMW), Vatanen (Nissan), Schlesser (Schles-Ford) si De Villiers (Nissan).
Joan Roma (KTM) a fost in aceasta runda cel mai bun dintre motociclisti, fiind urmat de alti patru piloti de la KTM: De Azevedo, Sainct, Despres si Meoni.
Johannes de Rooy a cistigat la autocamioane, pe urmatoarele patru pozitii situindu-se urmatorii piloti: Tchaguine (Kamaz), Kabirov (Kamaz), G. De Rooy (DAF) si Bauerle (Mercedes).
Etapa a 5-a s-a desfasurat ieri, intre Tozeur si El Borma, pe o distanta de 494 de kilometri.