1.4 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSportGeolgău: „Ne speriaserăm rău de Fiorentina, dar «Tică» Oţet ne-a pus la punct!“

Geolgău: „Ne speriaserăm rău de Fiorentina, dar «Tică» Oţet ne-a pus la punct!“

Din februarie 1998 şi pină in octombrie anul trecut, Ion (Gheorghiţă) Geolgău a antrenat echipa HB Torshavn (Feroe), iar in prezent a semnat un contract pentru sezonul 2003 cu rivala lui HB, echipa B 36. Astăzi, Geolgău implineşte 42 de ani, motiv pentru care, prin e-mail, i-am solicitat un interviu, el aflindu-se, impreună cu soţia, in Feroe.

– In dialogul anterior, aţi evocat momentele istorice ale „Craiovei Maxima“ din urmă cu 20 de ani, performanţe asupra cărora aş dori să mai stăruim…

– De acord, dar pentru calificarea istorică a Universităţii in semifinalele Cupei UEFA in urmă cu 20 de ani v-ar trebui pagini intregi. Ce v-ar mai interesa?

– Despre antrenorul „Craiovei Maxima“, regretatul Constantin Oţet.

– Subiect iarăşi „bogat“. Stăruind asupra acelui unic sezon european, ’82/’83, trebuie să vă spun că pregătirea de vară am făcut-o la… Babele, in Bucegi, la 2.500 m altitudine. Eram in cantonament centralizat la Buşteni, iar multe alergări le făceam pe platoul de la Babele. Urcam cu telecabina de la „Silva“ pină la Babele şi aici, nea Tică ne alerga de la Babele pină la Piatra Arsă şi retur. A fost o pregătire foarte bună, acolo, la 2.500 m altitudine. Ţin să vă spun că am făcut pe atunci cele mai bune pregătiri precompetiţionale (Buşteni, Breaza, Babele). Il consider pe nea Tică Oţet ca pe unul dintre cei mai buni preparatori fizici pe care i-a avut fotbalul din Romania.

– Plus celelalte calităţi.

– V-am spus deseori, nea Tică a ştiut să menţină ECHIPA, să ne apropie sufleteşte. De fapt, Universitatea era formată, iar dumnealui a ştiut s-o menţină la acelaşi nivel. O mare calitate a fost şi aceea că antrenorul Oţet a avut ştiinţa de a-şi apropia jucătorii. Un antrenor care nu ştie să fie şi diplomat poate să creeze un conflict intre el şi jucători şi atunci se alege praful.

– Primul meci al acelui triumf european din Cupa UEFA ’82/’83 a fost cu Fiorentina. Emoţii mari…

– Noi, jucătorii, ne plingeam atunci lui nea Tică: „Aoleo, Fiorentina, ce ne facem dom’ profesor?“ Fiorentina reprezenta atunci un nume in fotbalul european. Vă reamintesc, Italia era proaspăt campioană mondială (CM 82), iar Fiorentina avusese in naţionala Italiei pe Antognoni, Graziani, Massaro. In plus, la Fiorentina evoluau atunci cei doi argentinieni celebri, D. Bertoni şi Passarella, campioni mondiali cu Argentina la CM 78 (Passarella a fost căpitanul argentinienilor – n.r.).

– Motive serioase de teamă.

– Da. Mai in glumă, mai in serios, ii spuneam antrenorului Oţet: „Brea, nea Tică, de ce ne mai omori cu antrenamentele, că ne… omoară ăia de la Fiorentina!“ Şi nea Tică ne-a răspuns cu o propoziţie pe care adeseori o folosea pentru incurajare: „Ăştia de la Fiorentina n-au mai multe c…e decit aveţi voi! De ce să nu credeţi in şansa voastră?“ Şi am eliminat Fiorentina! 3-1 la Craiova (goluri Ungureanu, Cirţu, Balaci – n.r.) şi 0-1 la Fiorentina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS