Noi raiduri aeriene asupra Bagdadului
Fortele aliate au bombardat din nou capitala irakiana. Explozii puternice au zguduit ieri, la primele ore ale diminetii, sudul orasului Bagdad. Luni seara, mai multe rachete au lovit centrul si periferia Bagdadului. Mare parte din oras a ramas fara curent electric.
Printre tintele preferate au fost din nou resedintele prezidentiale de pe malul Tigrului si locatii ale Garzii Republicane. A fost lovita si resedinta unuia dintre fiii dictatorului irakian, Qusai. Exploziile din cursul noptii au fost printre cele mai puternice de la inceputul razboiului. Potrivit unor surse medicale, in urma bombardamentelor au fost ucisi sase civili.
Se intensifica atacurile asupra orasului Basra
Atacurile infanteriei britanice asupra orasului Basra au crescut in intensitate. 600 de soldati ai Marinei Regale a Marii Britanii au anihilat defenisva irakiana din localitatea Abou al-Khassib, situata la 10 km sud-est de Basra. Obiectivul principal il constituie structurile partidului lui Saddam. Inainte de a incepe atacul decisiv asupra orasului Basra, trupele britanice asteapa intariri.
Trupele terestre au in dotare tancuri de tip Challender 2, vehicule blindate si elicoptere de lupta. Insa armata irakiana s-a aparat cu inversunare: mai multi soldatii au fost raniti, unii dintre ei fiind in stare grava.
Fortele britanice au enumerat succesele obtinute: poduri distruse, tancuri bombardate, unitati de infanterie distruse. Cucerirea Basrei ar fi de fapt prima victorie adevarata a fortelor aliate, care, in doua saptamini de razboi, nu au ocupat nici un mare oras irakian.
Fortele americane au reusit sa preia controlul orasului Hindiyah
Trupele de infanterie americane au fost implicate ieri intr-o dura confruntare cu membrii diviziei Nabuccodonosor a Garzii Republicane. Scena confruntarilor a fost orasul Hindiyah, situat pe malul riului Eufrat.
Trupele americane au deschis un front cu ajutorul tancurilor pentru a inlesni inaintarea soldatilor. Schimbul de focuri s-a desfasurat in cea mai mare parte pe stazile orasului.
Numeroase vehicule cu civili au parasit orasul, in ciuda avertismentelor. In urma confruntarilor, unul dintre soldatii Marinei americane a fost ranit la picior. In tabara irakiana exista cel putin 45 de morti. Trupele americane au luat prizonieri citeva zeci de militari irakieni, multi dintre ei imbracati in haine civile pentru a-i insela pe inamici. Dupa o zi de lupte, fortele americane au reusit sa preia controlul asupra orasului.
Caldura va incetini desfasurarea razboiului
Caldura va cuprinde Irakul, mai ales partea de sud, la sfirsitul lunii aprilie. Trupele anglo-americane vor fi silite sa atace doar in cursul noptii, daca pina atunci ostilitatile nu vor fi terminate, au avertizat expertii militari de la „Center for Strategic and International Studies“. Atunci cind temperatura va depasi 37 de grade Celsius „situatia va deveni din ce in ce mai dificila“, este de parere colonelul Marinei americane, Phil Anderson. In iunie, temperatura minima a zilei va depasi 40 de grade. Seful Statelor Majore reunite, generalul Richard Myers, a asigurat ca trupele americane sint pregatite sa lupte in orice conditii meteorologice, insa nu a exclus posibilitatea atacurilor nocturne, in care oricum „sintem mai bine dotati decit orice alt adversar“.
Alti oficiali ai Pentagonului au atras atentia ca si soldatii irakieni ar fi afectati de aceleasi conditii meteorologice. „O alta dificultate ar putea fi reprezentata de posibiltatea ca soldatii adversari sa se afle pe cimp deschis in desert, purtind costume si masti antichimice si bacteriologice, care impiedica transpiratia. In acest caz, soldatii risca insolatii sau stari de deshidratare“. Toata lumea insa este de acord ca echipamentul nocturn de lupta cu care este dotata armata americana poate reprezenta un mare avantaj tactic.
Un alt soldat britanic moare in actiune
Un alt soldat britanic a fost ucis intr-o actiune militara din sudul Irakului, a anuntat purtatorul de cuvint al Ministerului Apararii din Marea Britanie. Creste astfel la 26 numarul soldatilor britanici morti de la inceputul operatiunilor militare din Irak.
Purtatorul de cuvint al ministerului nu a furnizat alte detalii despre militarul ucis, explicind ca familia acestuia nu a fost inca informata. El a declarat „ca este foarte probabil“ ca tinarul sa fi fost ucis in urma confruntarilor cu soldatii irakieni. Dintre cei 25 de soldati morti in ultimele doua saptamini de operatiuni militare in Irak, 15 au murit in urma unor grave incidente, cinci au fost ucisi de propriii tovarasi de arme, iar cinci au murit in lupta.
Teama si patriotism printre noii recruti americani
Vestile care sosesc din Irak despre obstacolele intimpinate de fortele aliate nu ii determina sa se razgindeasca pe zecile de voluntari care vor sa se inroleze in armata americana, anunta postul de televiziune EuroNews.
Orgoliul este mai presus decit teama in inima tinerilor soldati, care de abia s-au alaturat armatei americane. „Este o chestiune de patriotism. Daca vrei sa te bucuri de libertate, trebuie sa o aperi, trebuie sa fii pregatit sa te sacrifici pentru ea“, a declarat unul dintre soldati. Un altul adauga: „Foarte multi oameni se tem. Multi dintre prietenii mei m-au intrebat de ce m-am inrolat tocmai in acest moment, de ce nu am facut-o pe timp de pace. Familia mea este destul de trista si de ingrijorata, dar in acelasi timp este mindra de mine“.
Potrivit postului de televiziune, armata americana sustine in aceste zile o intensa campanie de publicitate, care indeamna tinerii sa se inroleze.
60 de camioane cu ajutoare umanitare din partea ONU sint gata sa porneasca spre Irak
Organizaþia Naþiunilor Unite va trimite in cadrul programulului „World Food“ un convoi de 60 de camioane cu mii de tone de fãinã, anunþã cotidianul german Bild. Camioanele vor intra in Irak pe la graniþa cu Turcia.
Potrivit purtãtorului de cuvint al ONU, Heather Hill, organizaþia este ingrijoratã de lipsa hranei mai ales in ceea ce ii priveºte pe refugiaþii kurzi, care au preferat sã-ºi abandoneze oraºele de teama unui atac irakian, pornind spre graniþele cu Turcia ºi Iran.
Ajutoarele vor fi distribuite in oraºele Irbil, Dohuk ºi Sulaymaniyah. In Turcia sint deja pregãtite de plecare alte tone de mincare, in timp ce simbãta trecutã au fost trimise in Irak 77 de tone de lapte praf.
Irakul va beneficia de un ajutor umanitar in valoare de 327 de milioane de euro
Reprezentantul UE in Iordania, Robert van der Meulen, a anunþat luni cã 21 de milioane de euro din cele 327 de milioane destinate ca ajutor umanitar Irakului au ajuns deja la destinaþie.
Primele sume alocate „sint pe cale de a fi cheltuite in Irak“ prin intermediul Comitetului Internaþional al Crucii Roºii ºi al unor organizaþii neguvernamentale, care contribuie, printre altele, la instalarea unor spitale la Bagdad, la repararea sistemelor electrice ºi de aducþie a apei, precum ºi la procurarea de saltele, a spus oficialul european. Cele 15 state membre ale UE vor furniza 100 de milioane de euro din valoarea ajutorului umanitar, restul fiind asigurat din ajutoare bilaterale prin intermediul Oficiului pentru ajutor umanitar al UE, organism care examineazã posibilitatea de a face din Iordania un „coridor“ pentru ajutoarele destinate Irakului, a adãugat Robert van der Meulen.
Armata irakianã este organizatã sã lupte ºi fãrã ordinele directe ale lui Saddam
Saddam Hussein ºi-a reorganizat forþa militarã, astfel incit trupele irakiene sã poatã lupta ºi lua decizii strategice fãrã a fi nevoie de un ordin venit direct de la Bagdad, a anunþat cotidianul german Die Welt.
Saddam a impãrþit teritoriul in patru macroregiuni, una dintre ele fiind incredinþatã fiului sãu Qusai, iar celelate trei, unor generali de incredere. Fiecare dintre aceºtia conduce un „rãzboi personal“ impotriva invadatorilor, iar fiecare oraº are un comandament autonom. Astfel, Najaf, Basra, Nassirya, Mosul, Kirkuk se apãrã fãrã a mai fi nevoie sã primeascã ordine ulterioare.
Cotidianul german menþioneazã faptul cã Saddam mai are un mare avantaj. In cei 24 de ani de preºedenþie, Hussein iºi cunoaºte þara ºi oamenii mai bine ca oricare altul. Irakul are o populaþie de 26 de milioane de locuitori, impãrþiþi in peste 150 de triburi ºi 2.000 de clanuri.
Preºedintele irakian a reuºit sã atragã de partea sa pe toþi capii acestor structuri organizatorice, dãruindu-le bani, automobile ºi facilitãþi de orice fel. De aceea, nu este intimplãtor faptul cã, mai ales din sud, zilnic vin ºtiri despre atacuri ale unor mici grupuri conduse de clanuri ºi triburi locale asupra trupelor aliate.
Cei mai mulþi dintre conducãtori sint membri ai partidului Baath, se mai menþioneazã in ziar. Saddam anunþase in luna ianuarie cã, „indiferent dacã Statele Unite ºi aliaþii lor vor ocupa din punct de vedere militar intreg Irakul, nu vor reuºi niciodatã sã ne controleze þara“.
Die Welt considerã cã acest lucru este foarte posibil, avind in vedere faptul cã irakienii iºi cunosc la perfecþie teritoriul ºi pot surprinde in orice moment trupele anglo-americane.