3.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSportFC Craiova, campioana de razboi

FC Craiova, campioana de razboi

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, in sezonul 1942-1943 s-a jucat totusi, dar campionatul nu apare in anuarele fotbalului românesc, deoarece intre anii ’41-’46 s-a considerat, oficial, ca fiind intrerupt, iar competitiile din aceasta perioada nu au acordat titlul de campioana nationala.


Desi era razboi, patima fotbalului era mai presus de orice. In prima liga de atunci, Oltenia era reprezentata de o singura echipa, FC Craiova, care s-a nascut in 1939 din fuziunea a doua formatii divizionare locale: Craiu Iovan si Rovine – Grivita. Craiovenii au promovat in prima liga in 1940 printr-un concurs de imprejurari. Dupa sezonul 1939-1940, ca urmare a cedarii Ardealului de Nord, Universitatea Cluj s-a refugiat la Sibiu, devenind Universitatea Cluj-Sibiu, iar Carpati Baia Mare nu a mai luat parte la intrecere. Totodata, prin decizia autoritatilor politice, activitatea echipei CAM Timisoara a fost interzisa. Pe locul ramas disponibil a fost promovata FC Craiova. In primul sezon, ’40-’41, FC Craiova s-a clasat pe locul noua, campioana fiind Unirea Tricolor. Oltenii si-au intarit echipa cu citiva fotbalisti provenind de la formatii care se aflau pe teritoriul smuls din trupul României prin Dictatul de la Viena: Covaci (Ripensia Timisoara), Henegaru (AMEF Arad), Thierjung (golgheterul echipei Chinezul Timisoara), Felecan (Universitatea Cluj), Nistor (Victoria Cluj) si altii. Talentele locale nu lipseau, Oltenia fiind de pe atunci un rezervor de fotbalisti, cum se spune: Angelo Niculescu (viitorul selectioner al României), Iordachescu, Opris, Stoianovici, Ruicu, Mogoroase, Popescu, Dunareanu, Batrin, Tepelea, Ciocilteu s.a.


Ce s-a intimplat in acea editie 1942-1943? Craiovenii au terminat turul campionatului pe primul loc, fara nici o infringere. Printre echipele invinse atunci de FC Craiova s-a numarat si Venus Bucuresti, care detinea in palmares opt titluri de campioana nationala! Si in retur oltenii au fost aproape de neoprit, doar ca la Bucuresti au cedat de doua ori, in fata titratei Venus, 2-5, si a lui Carmen, 1-4. Titlul insa a revenit craiovenilor, cu un avans de patru puncte fata de ocupanta locului doi (Rapid) si sapte fata de echipa de pe locul trei (Unirea Tricolor). Conform presei vremii, formatia campioana a cuprins pe urmatorii fotbalisti: Popescu („Rusu“) – Albu, Straja, Felecan, Iordachescu, Angelo Niculescu, Ruicu, Mari, Nistor, Mogoroase, Covaci (se pare, fratele lui Pisti Kovacs), Henegar, Stoianovici, Toth, Thierjung, Dunareanu, Batrin (pe numele lui adevarat Batrin), Szabo („Balerina“) si altii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS