Expoziţie-traseu
Fundaţia „Podul lui Apollodor“, Fundaţia Editura „Scrisul Românesc“, „Fundaţia Agora Artelor şi Arhitecturii“ şi Biblioteca Franceză „Omnia“ – filială a Bibliotecii Naţionale a României – au organizat la Craiova ieri-seară prima expoziţe-traseu şi un Răscruci 2008. Evenimentele culturale au început la Galeria Arta a Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Craiova, şi au continuat cu traversarea Căii Unirii, în curtea Casei „Ionel Pleşa“ – sediul Bibliotecii Franceze „Omnia“, din strada Mihail Kogălniceanu nr. 21. Cei care au ales să expună într-un mod inedit au fost Silviu Bârsanu, Robert Florica, Alexandru Guliţă şi Mihai Velişcu, în vreme ce protagonişti ai Răscruciului 2008 au fost Iulian Albu, Cristian Ciomu, Marius Ghica, Oana Stancu, Dragoş Stuparu, Mircea Suchici şi Ilinca Zamfir.
Mirela MARINESCU
Cel mai vechi banc datează din 1900 î.Hr.
Cea mai veche glumă din lume pare să aibă o istorie care începe în jurul anului 1900 înainte de Hristos şi demonstrează că umorul legat de grupurile sanitare era la fel de popular printre strămoşii noştri ca şi în prezent, scrie Reuters. Textul reprezentând cea mai veche glumă a fost publicat de University of Wolverhampton. A doua poziţie este ocupată de un banc despre un faraon, care datează din 1600 î.Hr. „Cum distrezi un faraon plictisit? Dai drumul pe Nil unei bărci pline cu femei tinere îmbrăcate doar în plase de pescuit şi îl trimiţi pe faraon să prinde peşte“. Nu s-a stabilit exact dacă lucrurile care îi distrau pe oameni în urmă cu aproape 4.000 de ani îi mai face să zâmbească şi pe contemporani, însă studiul arată că gluma cea mai veche datează din secolul al X-lea şi face referire, normal, la anglo-saxoni. „Au în comun însă maniera de a aborda subiectele tabu şi un anumit grad de rebeliune. Glume despre fetele din Essex, calambururi, umorul legat de grupurile sanitare, toate pot fi găsite în bancurile pe care le-am descoperit în urma acestei cercetări“, a adăugat lectorul care a realizat studiul despre umor.
NewsIn
Gipsy Kings Family, în concert în România
Trupa Gipsy Kings Family, condusă de chitaristul şi solistul vocal Mario Reyes, va susţine un concert la Sala Palatului din Bucureşti pe 2 septembrie, potrivit organizatorilor, Eventi Trust Italia şi Vali Stoian Media. Concertul, inclus în turneul formaţiei, „Fiesta Gitana Heritage“, se adresează atât iubitorilor de muzică latino, cât şi celor de flamenco, au spus organizatorii. Gipsy Kings Family va urca pe scena Sălii Palatului în premieră în România în componenţa actuală, de la ora 20.30.
NewsIn
„Pa-ra-da“, la Festivalul de Film de la Veneţia
„Pa-ra-da“, pelicula despre copiii străzii din România, care ilustrează o anumită faţadă a capitalei româneşti din anii ’90, a intrat în acest an în compeţia festivalului internaţional de film de la Veneţia, pe lista secţiunii „Orizzonti“. Filmul, regizat de Marco Pontecorvo, spune povestea lui Miloud, un clovn de stradă de origine franco-algeriană, care ajunge în capitala României din 1992, la trei ani după prăbuşirea regimului dictatorial ceauşist. Aici intră în contact cu copii fugiţi din orfelinate şi din familii sărace, care trăiesc în canale, şi se hotărăşte să întreprindă ceva pentru aceştia, potrivit site-ului www.filmscoop.it. Pelicula este o coproducţie Italia, Franţa, România şi durează o oră şi 40 de minute, iar debutul pe marile ecrane va avea loc în Italia, în luna septembrie. Cea de-a 65-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, organizat de Bienala de la Veneţia, se va desfăşura între 27 august şi 6 septembrie.
NewsIn