Echipa din Bănie nu va mai fi în topul celor mai tinere formaţii din Europa, propunându-şi, în schimb, să prindă Cupa UEFA cu ajutorul unor fotbalişti experimentaţi.
Până mai ieri, oficialii Universităţii se mândreau că au cea mai tânără echipă din Europa după OFK Belgrad. Din acest retur, „recordul“ nu va mai fi de actualitate, aducerea unor jucători precum Merlier (30 de ani), Njock (28 de ani), Tănasă (28 de ani) sau Şoavă (30 de ani) stricând media de vârstă a echipei din Bănie. Toate aceste mutări au o explicaţie, prinderea unui loc de cupele europene, obiectivul fixat în acest an pentru trupa lui Nicolo Napoli. „Dacă folosim numai tineri, facem performanţă la paştele cailor!“ este noua teorie a finanţatorului Mititelu, care la un moment dat visa doar la jucători tineri, de maximum 23 de ani.
În aceste condiţii, tineri precum Gogoşoiu, Crăciun, Ologu sau M. Costea vor avea o concurenţă şi mai puternică, benefică pentru nişte viitori fotbalişti. În acelaşi timp, vor avea însă mai puţine şanse pentru a demonstra că pot face faţă exigenţelor la Ştiinţa. Aducerea celor patru a făcut deja două „victime“, Firţulescu şi Buşu, care, deşi sperau să confirme în acest retur, au fost anunţaţi că li se caută echipă pentru a fi împrumutaţi. „Buşu şi Firţulescu sunt doi jucători de perspectivă. Ei trebuie să joace. Suntem dispuşi să-i împrumutăm, pentru că în prezent la Craiova sunt alţi jucători pe post înaintea lor. Cei doi pot evolua fără probleme şi la echipe din Liga I de la locul opt în jos“, a anunţat Mititelu.
Patronul Universităţii a recunoscut că antrenorul Napoli nu avea prea multe variante la îndemână în cazul accidentării unor titulari. „Într-o echipă ai nevoie de 18 jucători puternici. În prezent, nimeni nu mai e titular de drept. Am avut câteva meciuri importante, în care doi jucători foarte importanţi, Baird şi Wobay, au lipsit, iar dacă am fi avut doi fotbalişti apropiaţi de valoarea lor, mă refer şi ca vârstă, acum aveam trei-patru puncte în plus în clasament. Dacă până acum ne mergea bine, de-acum lucrurile vor merge şi mai bine. Nici nu mă gândesc să nu prind cel puţin locul trei. În retur, Universitatea Craiova va fi foarte puternică“, a promis Mititelu.
Njock, arma secretă
Universitatea l-a adus pe Merlier, un portar ce va împlini în curând 30 de ani. El va fi încă un concurent pentru tânărul Silviu Lung Jr. Un transfer justificat, în condiţiile în care Bornescu nu prea avea emoţii la titularizare. În plus, există şi a doua variantă, aceea ca, în vară, în funcţie de randamentul lui Merlier, dar şi de cum „va creşte“ Lung Jr., Bornescu să părăsească Universitatea.
După Merlier a urmat Njock, un jucător cu genunchiul în piuneze, despre care se poate spune un singur lucru: nu se ştie când va reveni pe teren. Inclusiv Mititelu a recunoscut că l-a adus şi de milă pe Jeremie la Craiova, spunând: „Ce era să fac dacă Njock a venit rănit în curtea noastră! Să-l dau afară ca pe un câine?!“. Totuşi, finanţatorul Ştiinţei speră că va putea aplica o reţetă de succes cu Jeremie, dezvăluind tactica: „Ne va fi foarte util în meciurile de pe teren propriu cu adversarii care se vor băga cu fundu-n poartă. Îl bagi prin minutul 60 şi ai şanse mari să-ţi dea două goluri. Njock are o detentă cum nici un fundaş din Liga I nu are. Lui trebuie să ştii să-i aduci mingile în careu“.
Aflat în convalescenţă după accidentarea din vară, când a suferit două operaţii la genunchiul drept, Jeremie Njock nu va putea pleca împreună cu echipa în Turcia. În weekend, camerunezul şi-a făcut bagajul şi a mers la o clinică din Belgia pentru a continua recuperarea. El a pierdut masă musculară din cauza inactivităţii, dar oficialii olteni dau asigurări că „Jerry“ va reveni alături de alb-albaştri în cantonamentul din Italia (2-12 februarie). Medicul echipei, Claudiu Stamatescu, estimase zilele trecute că Njock va fi apt sută la sută în maximum două luni. Celălalt accidentat din lot, Michael Baird, şi el operat la genunchi, va efectua recuperarea în stagiul din Antalya.
Tănasă şi Şoavă mai trag o dată
Sâmbătă au mai apărut două transferuri, de fapt, două „replieri“ ale unor jucători care au mai îmbrăcat tricoul Ştiinţei. Atacantul Ciprian Tănasă a fost rechemat de la Poli Iaşi, echipă care nu îl mai plătise din luna octombrie, iar Florin Şoavă, ultima dată la FK Khimki (Rusia), a semnat pe trei sezoane.
Supărat că nu este titluar la Universitatea, Tănasă alesese să meargă sub formă de împrumut la echipa din Copou, dar problemele financiare ale trupei ieşene l-au făcut să regrete pasul făcut. A primit o nouă şansă din partea lui Napoli, de data aceasta încercând să nu-i mai dezamăgească pe oficialii şi suporterii olteni, care îl vedeau golgheterul echipei atunci când a fost adus de la FC Argeş. „Am fost luat puţin prin surprindere de rechemarea mea la echipă. Vreau să mă pregătesc cât mai bine şi să dau totul pentru Universitatea“, a anunţat „Tase“. Însă, prestaţia din turul de campionat nu îl recomandă, în acestă perioadă atacantul reuşind doar un gol în 14 partide.
În ceea ce-l priveşte pe Şoavă, acesta poate evolua fundaş central, mijlocaş la închidere, dar şi în banda stângă. Nu ştim ce mai joacă Florin, dar este clar că nu s-a simţit foarte bine în Rusia în ultima vreme, varianta unei noi şanse la Craiova fiind mai bună pentru el. Şoavă s-a lansat la FC Extensiv, a jucat la Ştiinţa în sezonul 2000/2001, apoi a plecat la Rapid, după care s-a transferat la Spartak Moscova. În Rusia a mai evoluat la Krylia Sovetov şi FK Khimki.
Florin Şoavă are 22 de selecţii la naţională, fără să marcheze vreun gol. A debutat sub tricolor în decembrie 2000, ultimul lui meci pentru România fiind în mai 2006. El a început deja pregătirile la Universitatea, iar astăzi ar urma să fie prezentat oficial.