Antrenorul Aristică Cioabă a reuşit să aducă un nou plus de imagine României în Oman, ţară în care a profesat în ultimii doi ani şi în care a reuşit lucruri frumoase. Dacă în 2012 a impresionat la nou-promovata FC Saham, terminând pe locul doi, tehnicianul originar din Petroşani care locuieşte cu familia în Craiova de ani buni a făcut o treabă excelentă şi la Al Orouba, un club cu pretenţii, dar care a traversat o perioadă nefastă în sezonul trecut. Cioabă a povestit, pentru GdS, cum a lăsat-o pe FC Saham după câteva etape, pentru a încerca salvarea echipei Al Orouba de la dezastru.
„A fost o provocare de-a mea, iar povestea e foarte frumoasă. Preşedinţii celor două cluburi erau foarte buni prieteni. Orouba este un club mare în Oman, dar a început foarte prost campionatul, iar preşedintele lor, la o discuţie cu al meu, de la Saham, i-a spus că este într-o situaţie critică şi că vrea un antrenor bun. Conducătorul de la Saham i-a spus că ştie antrenorul care i-ar putea rezolva problemele, dar că îl are sub contract. Fiind foarte buni prieteni, au negociat între ei pentru trecerea mea la Al Orouba, apoi mi-au propus şi mie, oferindu-mi un contract mai bun ca la Saham, pe măsura misiunii pe care o aveam de îndeplinit. Am preluat echipa după şase meciuri, cu zero puncte şi zero goluri marcate, şi mai rămăseseră de jucat 20 de partide, dar am reuşit să fac 34 de puncte şi să o scap de la retrogradare, lucru pe care nu-l mai credea nimeni. Ne-am clasat pe locul 9 din 14 echipe, iar în Oman retrogradează ultimele două formaţii direct, iar alte două dau baraj cu locurile trei şi patru din eşalonul secund. Am scăpat şi de baraj, dar a fost o muncă foarte grea. La început nu am realizat unde mă duc, ci am simţit că trebuie să lucrez la acest club mare. Nu am muncit singur, l-am avut în staff-ul meu ca «secund» pe Daniel Movilă, fost jucător la Jiul Petroşani şi Astra, şi un antrenor cu portarii care a activat la Dinamo şi Rapid, Nicolae Toader. Împreună am reuşit să scoatem echipa din impas“, a povestit Cioabă, pentru GdS.
A semnat cu Al Shabab
Isprava realizată şi la Al Orouba i-a adus lui Aristică Cioabă mai multe oferte, în afara celei de prelungire a contractului, pe lista prezentată de agenţii săi figurând o echipă cu pretenţii la titlul de campioană în Oman, Al Nahda, dar şi din Kuweit, mai exact de la Al Shabab. Învăţat cu provocările, Aristică a decis să meargă în Golf, unde are ca obiectiv o clasare în primele şase locuri.
„Am fost acolo zilele trecute şi am semnat un contract valabil un an, cu drept de prelungire. O să duc o muncă grea, pentru că echipa a avut înainte nişte antrenori portughezi şi fotbalul lusitan este unul bun, iar eu trebuie să continui ce au făcut ei acolo. Eu vin cu o altă mentalitate, deci trebuie să schimb aproape totul… Am câteva casete video, o să am timp în două săptămâni să le văd şi după aceea o să mă orientez asupra posturilor care trebuie întărite. Sunt foarte bucuros că ajung în Kuweit, pentru că aici am început să antrenez, fiind secundul domnului Costică Ştefănescu, Dumnezeu să-l ierte, îi datorez enorm, la Al Tadamon. Iată că după patru ani mă întorc ca «principal» şi sunt foarte bucuros pentru aceasta. Cunosc fotbalul de aici, am stat un an şi şapte luni înainte, chiar dacă a mai progresat între timp. Aici au mai muncit antrenori de-ai noştri, Ilie Balaci, Aurică Ţicleanu, şi vreau să duc munca lor mai departe şi să creez o imagine şi mai bună românilor“, a spus tehnicianul oltean, explicând de ce nu a adus până acum jucători din ţara noastră pe unde a lucrat. „Toată lumea m-a întrebat asta. Este greu pentru jucătorii români să se adapteze la fotbalul arab şi cel african, pe unde am fost eu. Mai ales în unele ţări, unde fotbalul nu este chiar profesionist, cum e în Emirate sau în Qatar, unde îţi oferă condiţii excelente. În Oman, spre exemplu, trebuie să dai totul pe teren şi după aia urmează să fii remunerat. De asta mi-a fost puţin frică să aduc români, dar acum am prins un nou contract în Kuweit şi mă voi gândi serios să aduc şi unul sau doi, pentru că aici este mai bine. În schimb, mi-am dat seama că în lumea arabă e bine să mergi cu staff-ul tău de români, ceea ce am şi făcut. La discuţia cu preşedintele lui Al Shabab m-am impus din start din acest punct de vedere. Am să lucrez cu staff-ul meu de la Oruba, la care se adaugă un preparator fizic. Am obţinut acordul să duc un antrenor român şi la echipa de olimpici, pentru jucătorii de 19-21 de ani. Sper să fac o treabă bună, dar până atunci mai am aproximativ trei săptămâni de vacanţă şi vreau să le petrec alături de familie, care pentru mine este un adevărat sprijin moral. Atât soţia, cât şi cele două fiice au înţeles ce presupune meseria mea şi fac sacrificii la fel de mari ca şi mine ca totul să fie bine“, a punctat Aristică Cioabă.