Conducerea Școlii „Obedeanu“ din Craiova (structură a Școlii Gimnaziale „Decebal“ – n.r.) continuă să-l cinstească pe Ilie Balaci, programând și în acest an competiția de fotbal pe teren redus care poartă numele fostului component al Craiovei Maxima. Ajunsă la a 8-a ediție, Cupa „Ilie Balaci“ va debuta astăzi, la ora 9.00, pe terenul de sport, la primul fluier participând și „Marele blond“.
Organizatorii au anunțat că la start vor fi patru formații, Școala „Obedeanu“, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu“ din Craiova, Liceul de Artă „Marin Sorescu“ și Școala Gimnazială din Caraula, „tabloul“ competiției arătând astfel: „Obedeanu“ – „Bălcescu“ și „Marin Sorescu“ – Caraula. Învingătoarele vor disputa finala mare, iar învinsele vor susține finala mică. Arbitrii partidelor vor fi David Doicaru și Adrian Cuculici. Ultimul act al întrecerii va fi condus de cavaleri ai fluierului cu renume: fostul arbitru și component al Campioanei unei mari iubiri, Ion Velea, și Sebastian Colțescu.
Prezent la conferința premergătoare întrecerii, Ilie Balaci s-a arătat impresionat de faptul că această competiție a ajuns la a 8-a ediție. „Pot să spun că Școala «Obedeanu» este singura pe care am terminat-o fără să chiulesc nici măcar o dată. În rest, la liceu am rezistat trei luni, iar facultatea a fost făcută altfel, eram fotbalist… Am avut noroc că am avut oameni, precum Oblemenco, Deselnicu, Velea, care m-au primit lângă ei, deși eram tânăr, și am avut ce învăța. Nu întâmplător este a opta ediție. M-am născut pe 8, am purtat numărul 8 pe tricou, iar acum sunt prezent la a 8-a ediție a competiției. Cred că este printre cele mai importante competiții, ca longevitate“, a afirmat Ilie Balaci.
Velea vrea competiția la un nivel și mai ridicat
Prezent la întâlnirea cu mass-media, Ion Velea, campion cu Universitatea Craiova în urmă cu 40 de ani, a spus că este mândru că participă la această ediție a Cupei „Ilie Balaci“, regretând totodată că asemenea evenimente nu se organizează și la alte unități școlare: „Mă bucur că particip la a 8-a ediție a Cupei «Ilie Balaci». Pentru mine, cifra 8 a reprezentat mereu ceva deosebit, eu terminând Școala nr. 8 „Emil Racoviță“, din București, alături de Nadia Comăneci. Îmi pare rău că această competiție nu a luat mai multă amploare până acum. Este păcat că alte școli nu organizează asemenea întreceri pentru foștii lor sportivi de valoare. Le urez succes elevilor la această competiție și sper ca anul viitor să îi văd pe unul dintre cele mai mari stadioane din Craiova“.
Unul dintre organizatori, profesorul Alin Vancea, a explicat de ce s-a luat decizia să fie un număr mai mic de echipe înscrise, față de edițiile precedente, anul trecut fiind șase competitoare. „Am decis să fie patru formații la start pentru că va fi foarte cald și era greu pentru copii să stea mai mult în căldură. Echipele vor fi recompensate cu dulciuri, tricouri și diplome“, a punctat Alin Vancea, acesta fiind completat de Ilie Balaci: „Este foarte bine că sunt doar patru echipe. Așa nu se pierde prea mult timp și îmi amintesc că atunci când eram copil mă enerva când trebuia să aștept mult timp ca alte echipe să termine meciurile. Nu cred că se va schimba vreodată nici locația, pentru că eu nu suport fotbalul în sală și este mai bine să se desfășoare în curtea școlii, în aer liber“.
La rândul său, inspectorul sportiv al Inspectoratului Școlar Județean Dolj, Niculina Lazarciuc, a apreciat desfășurarea acestei competiții: „Mă simt onorată că mă aflu aici și am felicitat gazdele pentru inițiativa de a organiza o nouă ediție a acestui turneu. Nu pot să nu mă bucur că un mare fotbalist, așa cum a fost Ilie Balaci, lasă în urma lui o asemenea competiție“. În asentimentul său a fost și Alina Ionescu, directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Dolj: „Mă aflu pentru a doua oară la acest eveniment și vom fi alături de organizatori. Vom sprijini această competiție cât de mult putem și sunt convinsă că se va desfășura în condiții cât mai bune“.
Opiniile lui Ilie Balaci
– despre copiii de astăzi: „Pentru părinți este mai simplu să investească într-un laptop și să îi țină pe copii în casă. Am doi nepoți. Pe unul dintre ei nu am reușit să îl îndrept spre sport, nefiind atras deloc, iar pe celălalt îl împing de la spate și dacă va ajunge sus, familia lui va avea viitorul asigurat. Până la 30-35 de ani ai asigurată partea financiară, iar dacă ești printre vârfuri, după 35 de ani poți să rămâi în fotbal“.
– despre CSU, la general: „La CS Universitatea Craiova se întâmplă lucruri pe care nu le cunosc. Managerul general a plecat sau a fost dat afară (Gheorghiță Geolgău – n.r.), Tilihoi – la fel, iar acum aflu și de Balint. De primii doi mă doare, că sunt ai noștri. Mă uit și văd că CSU nu are nici un craiovean, nici în conducere, nici în echipă. Or avea cei de la CSU bani, dar trebuie să știe ce să facă cu ei. De exemplu, degeaba ai bani dacă te duci cu ei la cazinou. Cine spune că nu joacă fotbal pentru bani este mincinos“.
– despre venirea la CSU: „Nu pot să spun că aș veni la CSU, pentru că nu îmi este foame. Am nouă inși de crescut în familie, dar nu trăiesc din fotbal. Pe mine mă interesează caracterul omului. Mai întâi trebuie să faci echipă și apoi să pui un antrenor potrivit. La noi se întâmplă invers. Aducem antrenor, luăm jucători și dacă antrenorul nu are rezultate îl dăm afară după patru etape și vine alt tehnician, care este nemulțumit de lot“.
– despre Andrei Ivan: „Scoateți-l pe Ivan și spuneți alt fotbalist pe care îl mai are CSU. De ce să aduceți antrenor, dacă nu aveți jucători? Andrei Ivan este un jucător care îmi place, dă goluri, pare foarte interesant“.
– despre licență: „CSU ar trebui să primească dreptul să joace în Liga I. Nu știu dacă este legal, dar nu te poți lipsi de doi oameni care investesc două-trei milioane de euro în Liga a II-a.