6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSportLecția atleților veterani

Lecția atleților veterani

Sunt trecuți de prima tinerețe, au diferite meserii, dar atletismul este marea lor pasiune. Câțiva atleți veterani craioveni, cu performanțe remarcabile, sunt un adevărat exemplu pentru mai tinerii sportivi, oferind lecții de dăruire, ambiție și conștiinciozitate.

Neobosiții atleți veterani craioveni, printre cei mai titrați din țară, au obținut o grămadă de medalii la Campionatul Balcanic Masters (veterani), găzduit recent de București, cu participarea a peste 600 de atleți din 15 țări.
Adrian Neagu, Mircea Alexandrescu, Ilie Marian, Dumitru Călina, Angi Minculescu, Liviu Boboc, Ion Ionașcu și Constantin Bobei au urcat pe podium la diferite probe, dar nu medaliile îi interesează, ci dorința de a-și depăși propriile limite și plăcerea de a se întâlni cu prietenii.
Adrian Neagu, campion mondial la săritura în lungime, multiplu recordman, a concurat la categoria +60 de ani și a câștigat o medalie de aur la săritura în lungime și o medalie de argint la 200 de metri plat. Se declară mulțumit într-o oarecare măsură, pentru că și-ar fi dorit și la 200 de metri titlul balcanic. „Am vrut și la 200 de metri să câștig, dar mi-a lipsit foarte puțin să-l bat pe câștigător, un muntenegrean, campion european în această probă. Am realizat record național la 200 de metri“, a spus Adrian Neagu, care încheie anul competițional 2014 cu rezultate foarte bune, printre care amintim: campion și totodată recordman mondial la săritura în lungime, medalie de bronz la CM, la 60m, aur la Campionatul European și două medalii de bronz.

Sportivii sunt mândri de antrenorul campion Alexandrescu

Mircea Alexandrescu, antrenor de atletism la CS Universitatea Craiova și profesor la LPS „Petrache Trișcu”, a obținut două titluri balcanice la București, în probele de 800 și 1.500 de metri, categoria de vârstă +40 de ani.
Acesta se antrenează pentru competiții cot la cot cu elevii săi, la rândul lor medaliați la numeroase concursuri. Adelina Tănasie este mândră de profesorul ei: „Eu mă mândresc că dânsul este antrenorul meu. Este cel mai bun exemplu că trebuie să lupți pentru visele tale. Îmi este ca un tată, pentru că m-a crescut de mică și a avut încredere în mine, iar  acum, pe lângă meritele pe care le are în rezultatele noastre, ne dă o lecție“. Întrebat ce satisfacții îi aduce participarea la competiții, Mircea Alexandrescu a răspuns că simte că se întoarce în timp: „După ce atâția ani fusesem ocupat doar să antrenez copiii, uitasem să mai particip fizic în atletism. Am reînceput pregătirea și acum când concurez este ca o întoarcere în timp, simt o satisfacție când obțin un rezultat bun“.
Mircea Alexandrescu a remarcat faptul că la competiția din Capitală au ținut să fie prezenți atleți veterani care erau accidentați și nu puteau concura, dar are un gust amar că reprezentanții Federației Române de Atletism nu și-au făcut apariția la eveniment. „Am avut oameni care au dat banii pe drum să vină tocmai de la Miercurea Ciuc, deși erau accidentați și nu puteau concura. Au venit să ne vadă pe noi concurând, în timp ce oamenii de la Federația Română de Atletism nu au catadicsit să iasă din sediu, deși competiția s-a desfășurat chiar acolo lângă ei. Făcând o comparație, la o competiție similară în Croația, la deschidere chiar președintele țării a ținut un discurs“, a spus Mircea Alexandrescu, cel mai tânăr dintre atleții veterani craioveni.

Ilie Marian: Oamenii
mă admiră

Și Ilie Marian (+45 de ani) a obținut două medalii la Balcaniadă: aur la 110 metri garduri și argint cu ștafeta de 4×100 m a României. A mai concurat și la triplusalt și săritura în lungime, dar nu a urcat pe podium. Inginer de profesie, în prezent angajat în vânzări, acesta a fost pasionat dintotdeauna de atletism. „Când aveam 12 ani, am practicat doi ani atletism, apoi m-am concentrat pe învățătură. Acum mă antrenez cam de patru ori pe săptămână, câte o oră, alături de colegul meu Adi Neagu, la stadionul «Ion Oblemenco». Oamenii care știu că merg la concursuri mă admiră, chiar îmi spun asta, și mă felicită. Noi, la CS Universitatea Craiova, avem noroc că ne mai sprijină domnul director Badea, dar restul își plătesc totul din banii lor și nu le este deloc ușor“.
Dumitru Călina a obținut titlul balcanic la 10.000 de metri, categoria 55 de ani. Inginerul Călina a luat startul și la 5.000 de metri, încheind cursa pe locul cinci. Pe lângă Campionatul Balcanic, Călina se bucură că a participat alături de fiul său, Florian, elev în clasa a VIII-a, la Runfest, un concurs găzduit de pădurea Băneasa. Acum, campionul craiovean, legitimat la CSM și ACC (Athletic CardioClub) – primul club sportiv creat de medici, se pregăteşte pentru Maratonul Internațional București (4-5 octombrie).
Tot de la CSM Craiova, Liviu Boboc a obținut medalia de bronz la aruncarea ciocanului, categoria de vârstă +65 de ani. „Eu am făcut trei ani pauză pentru că m-am mutat la țară, la Popânzălești, dar acum voi reveni în competiții“, a spus Boboc, care are în palmares numeroare medalii în probele de aruncări. Angela Minculescu (+75 de ani) a ieșit campioană la aruncarea ciocanului și aruncarea suliței, iar la aruncarea greutății s-a clasat pe locul doi. Ion Ionașcu (+60 de ani)  a obținut medalia de aur la 1.500 m și locul patru la 5.000 m, în timp ce venerabilul Constantin Bobei (+80 de ani) a luat medalia de bronz la aruncarea discului. Alt craiovean prezent la Balcaniadă, Florinel Dobre (+40 de ani) a fost aproape de podium, clasându-se pe locul patru la 200 și 400 de metri și pe locul cinci la 100 m.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS