După ce luna trecută cucereau împreună titlul de campioni naționali la semimaraton, la Cluj, Marius Ionescu și Marius Bușcă, alergători reprezentativi de la CSM Craiova, au urcat din nou pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, dar de data aceasta la competiții diferite.
Marius Ionescu a luat startul, pentru al doilea an consecutiv, la maratonul de la Chester (Marea Britanie), a trecut primul linia de sosire, iar timpul obținut, 2 ore, 21 de minute și 25 de secunde, reprezintă noul record al cursei. Vechiul record data de anul trecut și îi aparținea tot celui poreclit „Piciul“, care și atunci nu a avut rival pe măsură.
„Anul trecut am fugit cu vreo cinci minute mai tare decât fostul recordman al cursei, adică 2h21’42“, iar anul acesta nu am tăiat decât 19 secunde, până la 2h21’25”. Vreau să mai particip în viitor și în fiecare an să fac recordul cursei. Chiar dacă timpul nu este foarte bun, eu sunt fericit cu această victorie“, a spus ieri Marius Ionescu, pentru GdS. Cel mai bun maratonist român al momentului a avut o perioadă extrem de încărcată, luând startul la concursuri timp de șase weekenduri la rând: Corcova Trail Race (30 august), Luanda – semimaraton (7 septembrie), 30 km pacemaker (2h16 ritm/maraton) – pe 14 septembrie, Campionatul Național de semimaraton (21 septembrie), Crosul Loteriei (28 septembrie) și Chester Maraton (5 octombrie).
„Piciul“ nu a fost invitat la Maratonul Internațional București
Succesul de la Chester vine la aproape două luni de când Marius a participat la Campionatul European de la Zurich și a abandonat în timpul cursei. „În viața unui sportiv sunt mai multe eșecuri decât succese. Ceea ce face diferența între sportivii campioni și cei învinși sunt aceste eșecuri. Pe unii îi motivează, pe alții îi fac să se gândească de două ori, dacă mai vor să ia startul“, a mărturisit alergătorul de la CSM Craiova.
Întrebat de ce a ales maratonul de la Chester și nu pe cel de la București, desfășurat în aceeași zi, Marius a răspuns prompt: „Am mai spus-o și repet. La București nu am fost invitat. Mi-ar fi făcut plăcere să alerg acasă, dar, dacă organizatorii nu sunt interesați… Am ajuns la un nivel de performanță la care eu sunt invitat și chiar plătit să alerg. Nu să merg și să mă înscriu ca oricare alt sportiv amator. Asta îmi este «meseria» momentan. Sunt bun în ceea ce fac și aștept să fiu apreciat. În Anglia, spre exemplu, sunt bine văzut și am momente când simt că sunt mai apreciat decât în România“. „Piciul“ va ajunge zilele următoare în Bănie, urmând să fie participant special la prima ediție a Craiova Running Day, competiție de atletism care va fi organizată sâmbătă de Craiova Running Club.
Bușcă s-a obișnuit cu locul întâi
În timp ce Marius Ionescu a alergat în Marea Britanie, alți doi colegi ai săi de la CSM Craiova, Marius Bușcă și Andrei Ștefana, au luat startul duminică la Maratonul Internațional București. Bușcă a ocupat locul întâi, făcând parte din echipa de ștafetă TriTeam. „Am mai ieșit o dată pe locul întâi anul acesta, tot la București, alături de acești băieți. În ceea ce mă privește, făcând parte din alte echipe, am câștigat pentru a patra oară această cursă de 4×10,5 kilometri. Pe lângă ștafetă, am participat și în cursa populară, de 2,9 kilometri, clasându-mă pe locul doi, după Ionuț Drăgușin, din Drăgășani. Aceste curse mă ajută să mă antrenez pentru sezonul de cros, unde vreau să prind o formă bună, care să-mi aducă medalie, apoi calificarea la Balcaniadă și, de ce nu, la Europene“, a spus ieri Marius Bușcă. În ceea ce-l privește pe Andrei Ștefana, acesta s-a clasat pe locul cinci în cursa de semimaraton, câștigată de un român, Nicolae Soare. Ștefana, care a alergat 1:07,28, a avut „norocul“ să fie depășit de trei atleți kenyeni.
Gorjenii, din nou cei mai tari la maraton
La Campionatele Naţionale de Maraton, care au avut loc în cadrul Maratonului Internaţional Bucureşti, atleții de la CS Pandurii Târgu Jiu au cucerit șase medalii. Ștefan Lupulescu a obținut locul doi (2:32.14), aceeași clasare obținând-o Adela Bălțoi (2:55.09), ambii la seniori. Totodată, Bălțoi s-a clasat pe locul trei în cursa de la Maratonul Internațional, fiind devansată de Kipruta Caroline Jemeli din Kenya (2.47.23) și Paula Todoran, cu timpul de 2 ore, 41 de minute şi 23 de secunde. La tineret, Laura Popescu a ocupat locul doi, fiind urmată de colega sa de club, Maria Crețan. La echipe, Pandurii au obținut două medalii de aur, atât la fete (Bălțoi, Popescu, Crețan), cât și la băieți (Lupulescu, Șorop, Șurlea).
Ionela Dincă, debut promițător la maraton
Ionela Dincă, de la CS Universitatea Craiova, a alergat primul său maraton și s-a clasat pe locul cinci în cadrul Campionatului Național și pe locul șase în cadrul Maratonului Internațional.
„A fost prima ei cursă de maraton. Este foarte greu. Alte fete mai bine cotate au abandonat în timpul cursei și am crezut că și Ionela va renunța, dar nu a făcut-o. Am alergat și eu alături de ea jumătate de traseu, că nu rezistam să termin un maraton“, a spus ieri Mircea Alexandrescu, antrenorul Ionelei Dincă și totodată multiplu medaliat la categoria de vârstă veterani.
Nici familia Călina nu a ratat Maratonul Internațional București. Dumitru, Florian și Doina Cristina au alergat împreună cursa populară (trei kilometri), iar Dumitru Călina, multiplu campion la veterani, a făcut parte și din ștafeta Atletic Cardio Club.
La competiția din Capitală, care a reunit aproape 9.000 de oameni, au participat și câțiva membri ai Craiova Running Club. Cosmin Bobonete, aflat la primul maraton, a realizat un record personal, 3 ore și 11 minute, iar Vlad Diaconescu a alergat la semimaraton și a oprit cronometrul la 1:29’.
Fosta campioană olimpică la proba de maraton, Constantina Diţă, s-a retras duminică din activitate, în cadrul celei de-a şaptea ediţii a Maratonului Internaţional Bucureşti, concurând în echipa Fundaţiei Olimpice Române.