4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSportȘtefania Priceputu, o luptătoare pe toate fronturile

Ștefania Priceputu, o luptătoare pe toate fronturile

Ştefania Priceputu a fost susţinută la Europene de antrenorii Petre Banciu (stânga) şi Valentin Boboşca. Acesta din urmă  este ca un tată pentru campioana din Bănie. (Foto: Bogdan Grosu)
Ştefania Priceputu a fost susţinută la Europene de antrenorii Petre Banciu (stânga) şi Valentin Boboşca. Acesta din urmă
este ca un tată pentru campioana din Bănie. (Foto: Bogdan Grosu)

O vorbă spune că esențele tari se țin în sticluțe mici. O demonstrează o tânără luptătoare din Craiova, care, la sfârșitul săptămânii trecute, a devenit campioană europeană la cadeți. Ștefania Priceputu are 16 ani, 43 de kilograme și mai puțin de un metru și jumătate, dar pe cât de mică este ca statură, pe atât de mare este ambiția sa de a fi cea mai bună în acest sport pe care îl practică de patru ani, în ciuda faptului că are o situație materială precară și provine dintr-o familie destrămată.
Talentul său, dublat de multă muncă și buna colaborare cu antrenorul, i-a adus elevei de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ și CSM Craiova medalia de aur la Europenele din Serbia, de la Subotica.
Toate antrenamentele grele și toate problemele au dispărut când Ștefania a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului și i s-a cântat imnul. De altfel, din delegația României doar olteanca a obținut titlul european. Și s-a impus într-o manieră categorică, pentru că a pierdut doar două puncte în cele patru meciuri, puncte pe care le-a făcut cadou adversarei din semifinale, într-o clipă de neatenție.

„Când nu e antrenorul cu mine, nu pot să lupt“

Antrenorul Valentin Boboșca îi poartă de grijă Ștefaniei, iar indicațiile sale prețioase și vorbele bune au ajutat-o mereu pe sportivă. „Anul trecut, când am luat locul cinci la Mondiale, antrenorul meu nu a fost lângă mine. Am început luptele cu dânsul, iar dacă nu era el, eu nu ajungeam la această performanță. Când nu mă însoțește la concurs, simt că nu pot să lupt, iar când îl am alături mă ajută mult, mă mobilizează. Încerc să fiu cât mai bună, să îl fac pe antrenor mândru de mine. Sunt ascultătoare, atentă la tot ce îmi zice și iese totul bine“, a spus ieri proaspăta campioană europeană.
Anul trecut, în primul an la cadeți, Ștefania cucerea medalia de bronz la Europene. Când a urcat pe podium, și-a pus în gând ca la ediția din acest an să ia aurul. „Era ziua mea, împlinisem 15 ani, și toată lumea mă felicita pentru un neașteapt loc trei. Atunci mi-am zis că eu voi fi la ediția viitoare pe primul loc și că nu mă voi mai uita de jos în sus la prima treaptă a podiumului. Acum visul mi s-a împlinit“, a completat luptătoarea, care în această vară a cucerit și titlul mondial la lupte pe plajă, la Mangalia.

Stă într-o cameră la club

Pentru Ștefania, antrenorul Valentin Boboșca a fost ca un tată. Fata a avut o situație materială precară, iar antrenorul și reprezentanții celor două cluburi pe care le reprezintă au încercat să o ajute cum au putut. „Ștefania are o situație mai deosebită. Nu are unde să stea. Când nu este la lotul național, stă într-o cameră la Laguna Albastră (clădire care aparține CSM Craiova – n.r.) și mănâncă la cantina de la Colegiul Național «Frații Buzești». Astă-vară am ținut-o la mine la țară, să mai uite de greutăți, să simtă și ea că are vancanță. Vreau să devină cineva, să aibă o locuință. Este ca și fata mea. Sper ca autoritățile locale să se implice și să o ajute“, a mărturisit antrenorul Boboșca de la LPS „Petrache Trișcu“.

„Muncește mult la antrenamente, nu stă o secundă“

Antrenorul Petre Banciu, de la CSM Craiova, l-a însoțit pe Boboșca în Serbia. Cei doi au fost și antrenori, și medic, și masor pentru Ștefania și cred că performanța campioanei trebuie răsplătită. „Am urcat în mașină cu Vali și am plecat să o susținem. I-am dat indicații tehnice, i-am făcut galerie, i-am făcut masaj că nu aveam în delegație un masor. Am vrea să primească și ea o locuință socială, să aibă o bucurie sufletească pentru munca ei. Muncește mult la antrenamente, nu stă o secundă. Începe pregătirea cu 20 de ture de stadion, apoi ridică zeci de tone, după care vine partea tehnică. Este greu pentru o fată, iar viața de sportivă este scurtă, pentru că încep durerile de spate. Boboșca este ca un tată pentru Ștefania. Încercăm să ne implicăm și în situația ei școlară, dar și a celorlalte sportive. Vrem să termine liceul, apoi facultatea, ca să poată fi antrenoare. În ultimul timp, puțini doljeni au luat medalie de aur la europene și ar trebui ca toți factorii de decizie din oraș să se implice în problemele sociale ale acestei fete care a făcut să cânte imnul României și ne-a făcut pielea de găină“.
Banciu a adăugat că, în mod normal, Ministerul Tineretului şi Sportului ar trebui să o premieze mai întâi pe sportivă, după care CSM Craiova i-ar putea oferi o premiere constând în jumătatea sumei oferite de minister.

Vrea aurul și la Mondiale

În 2015 Ştefania a obţinut aurul şi la mondialele de lupte pe plajă (Foto: Bogdan Grosu)
În 2015 Ştefania a obţinut aurul şi la mondialele de lupte pe plajă (Foto: Bogdan Grosu)

Ștefania Priceputu va sta o săptămână la Craiova, apoi va pleca la pregătire la București, în vederea participării la Campionatul Mondial de la Samokov (Rusia). De data aceasta, din raționamente financiare, antrenorul Boboșca nu o va însoți, dar ambițioasa luptătoare își dorește să ia tot aurul: „Am avut o vară încărcată. Am luat deja două medalii de aur la Mondialele de plajă, apoi la Europene, și vreau să ies și campioană mondială. Dacă nu, să lupt în finală, mai jos nu vreau“, a spus luptătoarea, cu zâmbetul pe buze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS