Cu patru medalii de aur şi una de bronz, Universitatea din Craiova s-a clasat pe locul doi din 20 de universităţi participante la competiţia din Bacău.
Pentru două zile, sâmbătă și duminică, atleții studenți din 20 de universități din țară și-au dat întâlnire la Bacău, pentru a se întrece pentru medaliile puse în joc la Campionatul Național Universitar în sală (indoor). Universitatea din Craiova a terminat competiția pe locul doi, într-un clasament alcătuit după numărul medaliilor de aur. Oltenii au cucerit patru titluri naționale și o medalie de bronz, fiind devansați doar de Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău, cu patru medalii de aur, trei de argint și trei de bronz.
Adelina Tănasie și Ionuț Drăgușin, dublu medaliați
Craiovenii s-au prezentat la tradiționalul concurs din Moldova cu zece atleți, majoritatea studenți ai Facultății de Educație Fizică și Sport (FEFS), iar șase dintre ei au reușit să urce pe podium.
Adelina Tănasie a obținut două medalii de aur, în proba de 1.500 de metri, dar și cu ștafeta de 4×400 de metri, din care au mai făcut parte Roxana Ene, Cătălina Chircă și Delia Pădureanu. Adelina aleargă pentru orașul natal doar în competițiile universitare, deoarece în concursurile din cadrul Federației Române de Atletism eleva lui Mircea Alexandrescu reprezintă de ceva timp doar clubul CSM Sfântu Gheorghe.
„A fost prima mea cursă de 1.500 de metri din 2016 și a fost un test util ca să văd la ce nivel sunt. Am reușit să câștig, cu timpul 4:29,04, devansându-le pe Adela Bălțoi, de la Universitatea «Constantin Brâncuși» din Târgu Jiu, și pe Mădălina Florea, de la Universitatea «Aurel Vlaicu» din Arad. La ștafetă, am câștigat detașat. Primul schimb a fost Delia Pădureanu, care a alergat cot la cot cu adversarele, apoi a urmat Roxana Ene, care este obișnuită să alerge 400 de metri și a luat un avans de aproximativ 20 de metri, apoi Cătălina Chircă a păstrat avansul. Eu am alergat în ultimul schimb și am mărit distanța față de echipa de pe locul doi, UNEFS București, care a venit la nouă secunde în spate“, a spus pentru GdS Adelina Tănasie, care a început anul cu două titluri naționale, speră să continue tot așa, deși nu va fi deloc ușor pentru că din 2016 va concura la seniori. În competițiile în sală, sportiva de 22 de ani va alerga atât în proba de 800 de metri, cât și 1.500 m.
Atletul Ionuț Drăgușin a reprezentat centrul universitar craiovean în două probe. Alergătorul legitimat la CSM Craiova a cucerit medalia de aur la 3.000 m (8:49,49) și medalia de bronz la 1.500 m (4:00,50).
Budin și-a apărat titlul la 60 m
Al patrulea titlu național pentru Universitatea din Bănie a fost cucerit de Daniel Budin, sprinter legitimat la CSM Craiova și CSM Slatina.
Budin și-a apărat cu succes titlul cucerit anul trecut în proba de 60 de metri, încheind proba în șase secunde și 93 de sutimi. „A fost un concurs pe care am încercat să-l pregătesc, am muncit să-mi fac o formă de vârf, pentru că am vrut să câștig din nou, la fel ca anul trecut. Am avut doi competitori pregătiți, de la Universitatea din Pitești, dar am câștigat la câteva miimi distanță primul loc. Atât Neagoe, cât și Pițigoi sunt adversarii mei tradiționali. Cu Neagoe sunt în cantonament de vreo trei luni, ne pregătim împreună“, a spus atletul antrenat de Dan Bărbuți.
Pentru că a fost în cantonament cu lotul olimpic de tineret în Bacău, Budin nu a putut participa la o festivitate de premiere în orașul natal, Slatina, unde a fost declarat personalitatea sportivă a anului 2015 în sport. „Mi-aș fi dorit să ajung la acea festivitate, dar nu am putut pleca din cantonament. A rămas să-mi ia altcineva premiul, antrenorul sau mama. Am rămas plăcut surprins de primirea acelei distincții, nu mă așteptam“, a spus Budin, care va avea parte de un an încărcat. „Acum mă antrenez în București, voi participa la Grand Prix, apoi la finala Campionatului Național de sală, unde vreau să obțin calificarea la Campionatul Balcanic. În doresc să depășesc recordul meu pe 60 m, 6,80 secunde, iar dacă am ambiție și puțin noroc poate fac barem pentru CM seniori. Este foarte greu, dar nu imposibil“, a adăugat multiplul campion național.
La Campionatele Universitare, podiumul a fost completat de Universitatea „Ovidius“ din Constanța, în timp ce cealaltă instituție de învățământ care a reprezentat Oltenia, Universitatea „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu, s-a clasat pe locul opt, cu o medalie de aur, trei de argint și una de bronz. Titlul național a fost cucerit de Mădălin Gheban, sportiv legitimat la CS Universitatea Craiova, în proba de 800 m (1:56,72), acesta urcând pe locul doi și la 1.500 m. Tot argint a cucerit și Adela Bălțoi, la 1.500 m și 3.000 m, în timp ce Andreea Pîșcu a luat medalie de bronz la 3.000 m.