4.2 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSportIstoria participării Științei în Europa (III)

Istoria participării Științei în Europa (III)

În competițiile europene intercluburi, Universitatea Craiova a debutat în ediția 1970/1971. În episoadele I și II (GdS din 1 și 2 august) am prezentat participarea alb-albaștrilor în primele opt ediții, iar mai jos puteți lectura evoluția (episodul 9) în cel mai glorios sezon european al Științei, Cupa UEFA 1982/1983.

Universitatea, în semifinalele Cupei UEFA

Primul tur a adus Științei un adversar redutabil: Fiorentina, o echipă cu patru campioni mondiali (italienii Antognoni și Graziani, argentinienii D. Bertoni și Passarella, ultimul fiind căpitanul Argentinei la CM 1978). A fost 3-1 la Craiova: 50.000 de spectatori în tribune (Domozină dixit!), 0-1 la pauză (gol D. Bertoni ’37), 3-1 final (marcatori: Ungureanu, Cîrțu, Balaci). Știința, la Florența, cu 60.000 de suporteri italieni în tribune, a rezistat: 1-0 pentru Fiorentina și calificare Craiova! Oltenii au eliminat, în dubla manșă ce a urmat, pe modesta Shamrock Rovers, Dublin (Irlanda): 5-0 (2-0 pentru Știința la Dublin, 3-0 la Craiova). Cei cinci marcatori: Irimescu, Balaci (meciul de la Dublin), Campbell (autogol), Cîrțu (două)/la Craiova. Au urmat partidele cu Girondins Bordeaux, echipă ce îi avea în formație pe internaționalii francezi la Mundialul spaniol 1982, Tresor, Tigana, Giresse, Lacombe.

Zaibărul a învins Bordeauxul !

A fost 1-0 la Bordeaux (gol Giresse penalti), iar la Craiova, cu 40.000 de spectatori, în prelungiri, Știința s-a calificat, 2-0 (au înscris: Țicleanu ’39, Geolgău ’101). „Zaibărul a învins Bordeaux-ul!“, a scris Fănuș Neagu.
A urmat la rând echipa lui Briegel. Partidele cu 1.FC Kaiserslautern (RFG), din sferturile de finală au deja caracter de epopee (din anuarul FRF). În Germania, în tur, în minutul 51 era 3-0 pentru gazde, dar Știința și-a revenit și meciul s-a încheiat cu 3-2 pentru gazde (au marcat pentru olteni: Geolgău și Crișan).
16 martie 1983 (Universitatea – 1.FC Kaiserslautern 1-0, gol Negrilă ’82, 50.000 de spectatori) reprezintă o bornă istorică: Universitatea a devenit prima echipă de club din țara noastră prezentă într-o semifinală de cupă europeană! Tot în acea zi, 16 martie, în unicul cotidian de atunci din Craiova, „Înainte“, a apărut (pe prima pagină!) celebrul „Cântec pentru Oltenia“, în 16 martie 1983 (scris de Adrian Păunescu cu o zi înainte de meci), cântec care a devenit apoi un imn al Universității. După meci, în fața hotelului Jiul, a avut loc un spectacol spontan, Adrian Păunescu și trupa lui din „Cenaclul Flacăra“ cântând, de la geamurile camerelor hotelului, în fața miilor de suporteri veniți de la stadion, întrega circulație fiind blocată! Benfica Lisabona – adversara Craiovei în semifinale – a eliminat Universitatea fără însă s-o învingă! La Lisabona a fost, în tur, 0-0 (6 aprilie 1983), meci după care Eugen Barbu, prezent pe stadionul „Da Luz“, și-a cerut public scuze față de Cămătaru prin acel celebru articol: „M-ai învins, Rodioane!“ (apărut în INFORMAȚIA Bucureștiului).
Marele Amza Pellea avea să publice, pe 8 aprilie, tot în INFORMAȚIA…, articolul „Cel mai frumos cadou“. Cităm din finalul articolului: „Întâmplător sau nu, 7 aprilie este ziua mea de naștere. Nu am primit în viața mea un cadou mai frumos ca această egalitate (Benfica- Universitatea 0-0, n.r.), pentru care le mulțumesc băieților“.

Neșansă cu Benfica: Lucescu a îndopat internaționalii cu stimulente

Returul de pe „Central“ (50.000 de spectatori) s-a disputat la patru zile după victoria istorică a României contra Italiei (1-0) în preliminariile CE, meci în care au evoluat șase jucători ai Științei. Revenirea jucătorilor alb-albaștri (convocați la București pentru întâlnirea cu Italia) la Craiova s-a făcut cu un autobuz care s-a defectat în noaptea deplasării spre casă! Delegația oltenilor a ajuns abia dimineața în Craiova, iar peste trei zile a urmat meciul cu Benfica: a fost 1-1 (Balaci ’16 / Filipovici ’53). S-a calificat Benfica (pregătită atunci de Sven-Goran Eriksson) datorită golului marcat în deplasare. Ce s-a întâmplat? În primul rând, FRF nu trebuia să accepte programarea meciului cu Italia înaintea partidelor din semifinalele Cupei UEFA! La meciul retur, antrenorul Oțet nu a avut lotul complet. A absentat Negrilă (suspendat), s-a accidentat Donose chiar în primul minut, a ratat Cămătaru (la 1-0 pentru Craiova), apoi Crișan (bară transversală, la 1-1). Legat de ratarea lui Crișan: s-a vehiculat informația că bara transversală a porții Benficăi (la șutul lui Crișan) ar fi fost cu câțiva centimetri mai jos.
Tilihoi a punctat: „Nu este caterincă, este adevărul (…) Eu am măsurat înălțimea porții și mi-a ieșit cu vreo 5-6 cm mai jos! Deci, în condiții regulamentare, șutul lui Crișan, cu un sfert de oră înainte de finalul meciului ar fi intrat în plasa porții! Au existat voci care au susținut că acel meci al naționalei cu Italia are legătură directă cu rezultatul de 1-1 din retur.
Cîrțu: „Trebuie spus adevărul (…) A fost făcută o supervitaminizare! (…) Cert este că după acest meci fantastic România- Italia 1-0, a urmat o cădere. Vitaminele au și efecte secundare, adică își fac efectul pentru un anume meci, apoi intervine refluxul, o cădere inerentă. Asta s-a întâmplat cu noi peste patru zile, la meciul cu Benfica. Lipsa de prospețime a fost cauza principală a eliminării noastre“.
Despre acest subiect, antrenorul secund al Universității, Nicu Ivan a adăugat: „Internaționalii Craiovei erau dărâmați… Făceam antrenamente pentru returul cu Benfica. Cu cine să faci? Erau căzuți… Noi știam ce au, adică știam că Lucescu a pregătit din toate punctele de vedere acel meci cu Italia și i-a îndopat pe jucători cu stimulente“.
Selecționerul de atunci, Mircea Lucescu, peste ani, nu a confirmat aceste dezvăluiri ale oltenilor. Lotul folosit de Oțet în dubla cu Benfica: Lung – Negrilă, Tilihoi, Ștefănescu, Ciupitu, Ungureanu, Geolgău, Țicleanu, Donose, Ion Dumitru, Irimescu, Beldeanu, Crișan, Cămătaru, Cîrțu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS