8.7 C
Craiova
joi, 21 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSportIstoria participării Științei în Europa (V)

Istoria participării Științei în Europa (V)

Craiova, octombrie 1990, înainte de începerea meciului Universitatea – Borussia Dortmund: cei doi căpitani (Adrian Popescu/în alb albastru, în dreapta brigăzii de arbitraj și Zorc/cu nr.8)

În competițiile europene intercluburi, Universitatea a debutat în ediția 1970/1971. În episoadele I, II, III și IV (GdS din 1, 2, 3 și 6 august) am prezentat participarea alb-albaștrilor în 12 ediții. Dintr-o eroare de documentare, s-a omis prezentarea participării Universității în sezonul european 1980/1981 (în ordine cronologică, aceasta devine ediția cu numărul 8). Mai jos puteți lectura evoluția alb-albaștrilor în acea ediție (Cupa Campionilor Europeni), plus alte patru sezoane europene.

8. Ediția 1980/1981, Cupa Campionilor Europeni – Craiova a căzut de pe un cal frumos, Inter Milano

Deși elevii antrenorului Ion Oblemenco au dominat ambele manșe împotriva lui Inter Milano, echipă pe care Universitatea a întâlnit-o în primul tur, Craiova nu s-a calificat. La Milano, pe celebrul stadion San Siro (85.000 spectatori), a fost 2-0 pentru italieni, Altobelli marcând cele două goluri, primul (min. 9) fiind dintr-un penalty acordat ușor. În retur, s-a terminat 1-1 (Muraro ’8, Beldeanu ’16). Participările Științei în următoarele ediții (9, 10, 11, 12 și 13) au fost prezentate în episoadele precedente din GdS.

14. Ediția 1986/1987, Cupa UEFA – Știința, trei antrenori în… trei meciuri

În primul tur, oltenii întâlnesc pe Galatasaray SK, prima manșă desfășurându-se la Craiova. Deși Universitatea a pus presiune pe cei de la Galata încă din primele minute ale întâlnirii, abia după pauză s-au înscris și goluri (Geolgău și Bîcu): 2-0, rezultat final. După această partidă, antrenorul M. Rădulescu a fost demis (un conflict cu jucătorul Cîrțu), în meciul retur de la Istanbul, antrenor interimar fiind S. Stănescu. Turcii au câștigat cu 2-1 (Biță a deschis scorul chiar în primul minut de joc!); portarul Lung a fost eliminat pentru proteste (în min. 88, când Yusuf a marcat golul doi printr-un fault asupra goalkeeperului oltean) și astfel între buturi a intrat Racolțea, cel care va apăra și în dubla cu scoțienii de la Dundee United (turul II). Între timp, a fost readus Teașcă antrenor principal. Meciurile din turul II cu Dundee United: 3-0 în Scoția, iar la Craiova a fost doar 1-0 pentru Știința (Biță).

15. Ediția 1987/1988, Cupa UEFA – Meci de poveste cu Chaves: De la 0-2 la 3-2

În primul tur, Universitatea a întâlnit CD Chaves (Portugalia). Meciul de la Craiova a fost unul senzațional: oaspeții conduceau în min. 52 cu 2-0, dar gazdele, cu antrenorul Oțet reinstalat pe banca tehnică a alb-albaștrilor, au reușit ca în 27 de minute să înscrie trei goluri (Ciurea, V. Vancea, Ghiță), disputa terminându-se cu acest scor, 3-2. În retur: 2-1 pentru Chaves (Ghiță a marcat pentru Craiova), dar portughezii s-au calificat datorită golului în plus marcat în deplasare.

16. Ediția 1990/1991, Cupa UEFA – Borussia Dortmund, trei goluri în 18 minute pe Central!

Universitatea 1991: sus: Gîrleșteanu, Craioveanu, Ceaușilă, Negrilă (antrenor secund), dr. Liviu Muja (medicul echipei), Bica, Mogoșanu, Agalliu; mijloc: Fane Cioacă (preparator fizic), Neagoe, Săndoi, Prunea, Boldici, N. Zamfir, Olaru, Cîrțu (antrenor principal); jos: Cl. Stoica, Cojocaru, V. Cristescu, Ad. Popescu, Mănăilă, Ciurea, Dudan, Badea.
Universitatea 1991: sus: Gîrleșteanu, Craioveanu, Ceaușilă, Negrilă (antrenor secund), dr. Liviu Muja (medicul echipei), Bica, Mogoșanu, Agalliu; mijloc: Fane Cioacă (preparator fizic), Neagoe, Săndoi, Prunea, Boldici, N. Zamfir, Olaru, Cîrțu (antrenor principal); jos: Cl. Stoica, Cojocaru, V. Cristescu, Ad. Popescu, Mănăilă, Ciurea, Dudan, Badea.

Cele două manșe dintre Universitatea și Partizani Tirana (din primul tur) au avut un scenariu destul de asemănător. După ce au dominat jocul, elevii antrenorului Sorin Cîrțu au înscris câte un gol în ultimul sfert de oră, calificându-se în turul al doilea. Golurile au fost marcate de Ciurea (în Albania), respectiv N. Zamfir (Craiova). În turul II, Știința a dat iarăși peste o echipă din campionatul Germaniei, BV 09 Borussia Dortmund. În prima manșă, la Craiova, aproape 60 de minute, Universitatea a jucat de la egal la egal cu reprezentanta Budesligii, dar a urmat o perioadă halucinantă: Borussia a marcat trei goluri în 18 minute (Zorc și Mill/două), portarul Prunea fiind KO! La Dortmund a fost 1-0 pentru gazde și… auf Wiedersehen Cupa UEFA pentru Craiova.

17. Ediția 1991/1992, Cupa Campionilor Europeni – Eliminare rușinoasă și destul de dubioasă a Științei

Deși Universitatea pornea favorită clară în primul tur al Cupei Campionilor Europeni în fața ciprioților de la Apollon Limassol, oltenii au fost, surprinzător, eliminați! După 2-0 la Craiova (goluri: Adrian Popescu și Agalliu – penalti), meciul de la Limassol s-a încheiat cu un scor neașteptat: 3-0 pentru gazde, o echipă modestă. Universitatea și-a subestimat adversarul, unii jucători nu au fost în plenitudinea forțelor, plus o atmosferă ostilă a gazdelor din multe puncte de vedere. Primul gol, din penalti, a fost un cadou al arbitrilor, iar al doilea – o gafă impardonabilă a portarului Prunea. Președintele de atunci al Universității, Marcel Popescu, a spus: „La Limassol, ca să spunem adevărul, Prunea ne-a nenorocit! N-a prins o zi proastă, ci a fost o zi neagră pentru Universitatea! (în cartea „Fenomenul Universitatea ’91“). Astfel, s-a consemnat o surpriză foarte neplăcută și pentru fotbalul românesc, fiind pentru prima oară eliminați de o echipă cipriotă!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS