Naționalele de volei (masculin și feminin) ale României au disputat miercuri, în Sala Polivalentă din Craiova, primele meciuri din preliminariile Campionatului European din 2019. Fetele, favorite certe pe hârtie, au fost învinse de Bosnia și Herțegovina, cu 3-2, iar naționala masculină, antrenată de craioveanul Dan Pascu, a câștigat cu 3-2 disputa cu Danemarca.
Într-o zi de sărbătoare, Sf. Maria, naționalele de volei seniori ale României, fete și băieți, au debutat în preliminariile Campionatului European în Sala Polivalentă din Bănie, cu dorința declarată de a obține primele victorii, mai ales că au ca obiectiv accederea la turneul final.
Mai întâi au jucat fetele. Tricolorele au primit vizita Bosniei și Herțegovina, o echipă pe care toată lumea se aștepta să o învingă în minimum de seturi. Fetele noastre, pregătită de Mădălina Angelescu, au pornit bine, au câștigat setul 1, cu 25-21, apoi și l-au adjudecat și pe următorul, cu 26-24, dar ce s-a întâmplat după aceea i-a surprins neplăcut și i-a supărat, atât pe cei aproximativ 200 de spectatori, cât și pe cei care au urmărit partida la televizor.
Româncele au cedat următoarele trei seturi, cu 25-23, 25-19 și 15-11. Astfel, dintr-o confruntare de la care se așteptau să contabilizeze trei puncte, au rămas cu unu singur.
Explicațiile căpitanului României
Adina Salaoru, căpitanul naționalei României, a încercat să explice ce s-a întâmplat cu ea și colegele sale, care au avut o cădere abruptă în joc după primele două seturi.
„Sincer, nu pot să-mi explic nici eu foarte clar înfrângerea, cred că a venit oarecum pe un fond de relaxare în setul 3. Nu pot să zic că Bosnia ne-a surprins, că ar fi schimbat tactica într-un mod anume. Pur și simplu, noi nu am mai pus mingea în terenul advers! Nu am tratat adversarul cu superioritate. Am intrat bine în meci, hotărâte, am luat primele două seturi. Setul trei trebuia câștigat, nu le mai dădeam șansa să se agațe de rezultat, să creadă că pot. Toți vedeau meciul cu Bosnia dinainte câștigat. Noi le cunoșteam, ne-am mai întâlnit cu ele, știam că se apără foarte bine și că se agață de orice minge, că e o echipă care nu cedează. Dar asta nu explică în nici un fel înfrângerea noastră! Pe hârtie, teoretic ar fi trebuit să câștigăm cu 3-0“, a explicat Salaoru, într-un interviu acordat GSP.
Aceasta a adăugat că există colege de-ale sale care nu mai disputaseră de patru luni meciuri oficiale, dar și faptul că lotul național este într-o continuă schimbare și este nevoie de timp să se omogenizeze. „Au venit jucătoare noi, venim la națională și parcă o luăm de la capăt mereu, mereu și mereu. Mă bucur pentru că nu mai așteptăm să facem schimbul de generații, așa cum am așteptat noi la rândul nostru. Trebuie să credem în ele, să investim, să le dăm credit și să avem răbdare. Numai așa putem construi o națională puternică. E greu când îți pleacă patru jucătoare cu experiență din primul 6 să găsești în locul lor ceva și să fii eficient“, a menționat Salaoru, care a reușit 17 puncte în disputa cu Bosnia, fiind a doua realizatoare a României, după Ioana Baciu (19 puncte).
Urmează meciul cu favorita principală, Spania
Pentru România urmează meciul cu Spania, din deplasare, programat duminică, la Guadalajara, de la ora 13.30 (TVR HD). Ibericele și-au respectat statutul de favorite cu Letonia, impunându-se cu scorul de 3-0 (26-24, 25-21 și 25-13). După ce au pierdut două puncte printre degete, tricolorele nu vor să se întoarcă cu mâna goală din Spania.
Mădălina Angelescu: Părea o grupă accesibilă la prima vedere
Antrenoarea principală a României, Mădălina Angelescu, a caracterizat înainte de primul meci adversarele României din grupă. „Grupa noastră nu e uşoră, este destul de echilibrată. Letonia e o echipă tânără, dar ambiţioasă, cu jucătoare care evoluează la echipe importante. Bosnia e o echipă incomodă. Spania este formaţia cea solidă şi omogenă, cu jucătoare cu mare experienţă. Aici aş aminti-o pe Collar, care a jucat în România, Segura, care a jucat în Italia.
Părea o grupă accesibilă până să cunoaştem mai bine valoarea adversarelor. Este o grupă echilibrată, dar obiectivul nostru este calificarea la Campionatul European. Se califică primele două“, a spus Angelescu, care în 1991 a ieșit campioană națională cu Universitatea Craiova.
După ce revine din Spania, naționala feminină va disputa al treilea meci din grupă tot la Craiova, pe 22 august (ora 18.00, TVR1, TVR HD), cu Letonia.
Lică, cele mai multe puncte pentru România
După meciul feminin dintre România și Bosnia, s-au întâlnit naționalele masculine ale României și Danemarcei, în grupa A, una cu trei echipe. România, Danemarca și Finlanda luptă calificarea la Euro.
România s-a impus miercuri în decisiv, cu 3-2, după ce Danemarca a condus cu 1-0 și 2-1. Elevii lui Dan Pascu au revenit spectaculos și s-au impus în tie-break, scor 3-2 (21-25, 25-20, 24-26, 25-22, 15-11). Laurențiu Lică, căpitanul echipei SCM-U Craiova, a reușit 19 puncte, urmat de Aciobăniței (16p) și Răzvan Olteanu, tot de la SCM-U Craiova, cu 13 puncte. Al treilea jucător de la formația craioveană prezent la lot, Bogdan Ene, nu a jucat în disputa cu danezii. Următorul joc al „tricolorilor“ se va disputa pe 22 august, în deplasare, cu Finlanda. Apoi, pe 26 august, la Craiova, cele două echipe se vor întâlni din nou, de la ora 18.00 (TVR HD).