3.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbal / Breaking News - Zi neagră în Bănie: Ilie Balaci a decedat! (Update)

Fotbal / Breaking News – Zi neagră în Bănie: Ilie Balaci a decedat! (Update)

Bănia este în lacrimi! Fostul mare fotbalist al Craiovei Maxima, Ilie Balaci, a decedat în această dimineață, în jurul orei 11.00, în urma unui stop cardio-respirator. „Minunea blondă“ venise în Bănie pentru a participa la derbiul din această seară dintre Universitatea Craiova și FCSB, programat de la ora 21.00, pe stadionul „Ion Oblemenco“. Ilie Balaci a petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică împreună cu câțiva prieteni, iar în această dimineață, aflat în locuința mamei lui din Rovine, a început să se simt rău, povestesc apropiații. A fost chemată o ambulată, care l-a resuscitat mai bine de o jumătate de oră, apoi, nerăspunzând la stimuli, medicii au declarat decesul.

Update, ora 14.00: la locuița mamei lui Ilie Balaci s-au strâns prieteni, rude, iar în câteva minute vor ajunge de la București soția și fetele „Marelui Blond”.

Update, ora 14.16: a sosit la apartament și Dana Balaci, soția lui Ilie Balaci.

Update, 14.38: au ajuns în Rovine și fiicele lui Ilie Balaci, Lorena și Liana.

– se fac demersuri ca trupul neînsuflețit să fie depus la Biserica Madona Dudu, în calcul intrând și stadionul „Ion Oblemenco”, unde a fost depus și Nae Tilihoi. Familia își dorește ca „Marele Blond” să fie depus la Biserica „Sf. Ilie”.

– conducerea Universității Craiova intenționează ca în minutul 8 al meciului cu FCSB să se întrerupă jocul pentru aplauze, 8 fiind cifra cu care a jucat Balaci la Știința.

Update, 14.53: sicriul cu Ilie Balaci a părăsit locuința din Rovine și va ajunge la Spitalul nr. 2.

Update, ora 16.10: Medicii spun ca necropsia în cazul lui Ilie Balaci se va face după 24 de ore din momentul în care a ajuns la morgă. Trupul neînsufleţit al lui Ilie Balaci a ajuns la morga Spitalului nr. 2 în jurul orei 15.00.

Update, ora 17.10: Familia a decis ca după autopsie trupul neînsufleţit să fie depus la Biserica „Sf. Ilie“, din centrul vechi al Craiovei.

Update, ora 17. 53: În proporţie de 90%, Ilie Balaci va fi înmormântat miercuri, la Cimitirul „Ungureni“.

Revenim cu amănunte.

* Ana Maria Predilă

Ultimele imagini cu Ilie Balaci în viață:

Născut pe 8 septembrie 1956, la Bistreţ, Ilie Balaci este omul de care se leagă marile succese ale Universităţii Craiova din anii ’80.

Ilie Balaci a început să joace fotbal la nouă ani, în 1965, la Universitatea Craiova, şi a debutat în prima divizie la mai puţin de 17 ani (12 august 1973, Jiul Petroșani — Universitatea Craiova 1-1).

O jumătate de an mai târziu, a devenit cel mai tânăr debutant în echipa națională, la 17 ani și şase luni, într-un meci contra Franţei, de la Paris, pierdut cu 0-1, pe 23 martie 1974.

A marcat primul gol sub „tricolor“ pe 6 octombrie 1976, într-un amical Cehoslovacia – România 3-2, iar în 12 mai 1982 a fost în premieră căpitanul naţionalei într-un amical Argentina – România 1-0.

Ultimul meci la echipa naţională pentru Balaci a fost şi ultimul al lui Mircea Lucescu pe banca tehnică: România – Austria 4-0, pe 10 septembrie 1986, în preliminariile Euro 1988.

A jucat în Divizia A 347 de partide și a marcat 84 de goluri pentru Universitatea Craiova (1973-1985), FC Olt Scornicești (1985-1986) și Dinamo (1986-1988): 76 pentru Ştiinţa, şapte pentru FC Olt şi unul pentru Dinamo.

A adunat 69 de selecții şi a marcat de opt ori pentru naţionala României, iar în două rânduri a fost desemnat cel mai bun fotbalist din România (1981 și 1982).

Balaci s-a accidentat în apogeul carierei, la 27 de ani, când era liderul „Craiovei Maxima“ şi cel mai bun jucător român, şi a avut un final prematur de carieră, la 31 de ani, din cauza deselor accidentări.

Cea mai gravă dintre ele, care a pus punct carierei sale de fotbalist la cel mai înalt nivel, a fost provocată de fundașulVasile Arezanov, într-un meci de campionat, jucat la Baia Mare, la 21 februarie 1984.

Din acest motiv a ratat şi Campionatul European din Franța, din 1984, deși a contribuit din plin la calificare.

Ca jucător a câştigat trei titluri cu Universitatea Craiova (1973-1974, 1979-1980 și 1980-1981), patru Cupe ale României şi a fost semifinalist al Cupei UEFA cu gruparea din Bănie, care a devenit în sezonul 1982-1983 prima echipă din ţara noastră care ajunge în careul de aşi al unei cupe europene.

A jucat 3 988 de minute pentru naţionala României şi 22 497 de minute în Liga 1 pentru Universitatea Craiova.

Ca antrenor, Ilie Balaci le-a pregătit pe Dinamo (tineret), Pandurii Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin și Universitatea Craiova. În anul 1991 a părăsit România pentru a antrena în Asia și Africa, unde a câștigat 21 de trofee cu şapte cluburi și a fost supranumit „Prințul deșertului“.

 

Reacții din lumea fotbalului:

„Într-o zi mohorâtă de toamnă, Ilie Balaci a plecat să joace în echipa îngerilor. Dumnezeu să îl odihnească!“, a fost mesajul postat de site-ul oficial al Universității Craiova.

„Doar ce am fost informat de cineva despre cele întâmplate. Nu-mi vine să cred! Este o lovitură pentru mine și pentru toți cei care l-am cunoscut. Acum sunt la țară, dar mă îmbrac și vin în Craiova, să văd cu ochii mei. Dumnezeu să-l odihnească!“, a spus Nicolae Negrilă, pentru GdS.

„Eu sunt la București, am avut un botez. Acum câteva minute am vorbit cu prietenii noștri. Parcă suntem blestemați, nu se poate așa ceva“, a spus Sorin Cârțu, la Digi Sport.

„Doamne fereşte! Nu pot să cred aşa ceva. Dumnezeu să-l odihnească! Sunt şocat, am rămas tâmpit când am auzit… Extraordinar!  A fost o legendă a fotbalului românesc. Absolut excepţional ca om, ca fotbalist, ca tot. El, Hagi, Dobrin…în galeria marilor fotbalişti ai lumii“, a spus Dumitru Dragomir, pentru Prosport.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS