-1.6 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSportCulturismul românesc a dat lovitura sub comanda lui Torcea

Culturismul românesc a dat lovitura sub comanda lui Torcea

Culturismul românesc a dat lovitura la Cupa Mondială sub comanda maestrului Costel Torcea (foto 1), directorul tehnic al tuturor loturilor naţionale, şi a antrenorilor săi, Gusti Moldovan – antrenorul lotului de juniori şi Cristi Firică – antrenorul lotului de seniori. La competiţia găzduită la Cluj în intervalul 23 – 25 noiembrie au luat parte 180 de sportivi din 23 de ţări, iar România a întrecut orice aşteptări în privinţa numărului de medalii cucerite. Clasamentul întocmit la finalul Cupei Mondiale arată astfel: 1. România 618 puncte, 2. Grecia 109, 3. Irac 83, 4. Cipru 67, 5. Bulgaria 61, 6. Cehia 37, 7. Spania 31, 8. Rusia 29, 9. Italia 26, 10. Maroc 25, 11. Austria 18, 12. Libia 16, 12. Moldova 16, 14. Luxemburg 14, 15. Brazilia 14, 16. Australia 12, 16. Serbia 12, 18. Franţa 9, 18. Elveţia 9, 20. Islanda 7, 20. Qatar 7, 22. Ungaria 6, 23. Ucraina 4.

„O să fiu lipsit de modestie şi chiar vreau să mă laud cu reuşitele noastre. România s-a clasat la Cupa Mondială pe locul I pe naţiuni, la start fiind 23 de ţări. România a luat 61 de medalii, dintre care 23 de aur, 21 de argint şi 17 de bronz. Celelalte locuri de 4, 5 şi 6 au fost şi ele în număr bun, deci am punctat foarte bine. Mă bucură foarte mult că din lotul de 72 de sportivi, pe care i-a aliniat echipa României, cred că cinci dintre ei nu au intrat în finală. Nu mă aşteptam să fie un număr atât de mare de medalii, recunosc asta. Atunci când preşedintele federaţiei mi-a trimis fotografii cu modelul medaliilor mi-a pus întrebarea: «Câte vor rămâne în România?». Eu i-am răspuns că încercăm să oprim 20, iar el mi-a transmis să mă străduiesc că «altfel o să încerc să te pedepsesc». Atunci am sunat antrenorii mei şi le-am zis să ne gândim la cea mai bună soluţie ca să motivăm oamenii, să trecem peste sfaturile antrenorilor de la cluburi, cu riscul de a ne aduce şi antipatii, lucru care s-a şi întâmplat, pentru că oamenii s-au simţit subestimaţi de noi. Nu ăsta a fost scopul nostru, dar nu ştiu câţi au înţeles asta. Ţelul nostru a fost să selecţionăm cei mai buni sportivi, să nu facem diferenţieri, iar la această Cupă Mondială s-a văzut că selecţia a fost făcută pentru a aduce rezultate României şi nu nouă, personal“, a declarat maestrul Costel Torcea (53 de ani), în exclusivitate pentru GdS.

Şi, totuşi, s-au găsit şi nemulţumiţi

În ciuda rezultatelor excepţionale, România nereuşind să contabilizeze un număr atât de mare de medalii de foarte mulţi ani, s-au găsit şi persoane nemulţumite, spre indignarea lui Costel Torcea.

„Am rămas şi cu un gust amar după această competiţie majoră. Asta pentru că sunt bisericuţe la nivel naţional, între unele cluburi din ţară. Unii consideră că ar putea să facă treaba mai bine decât noi. Mai este puţin până la Adunarea Generală, să aibă răbdare şi să ne lase să ne facem treaba. Anul acesta am avut destule realizări, am avut campioni balcanici, campioni la Cupa Mondială şi locul unu pe naţiuni, am adus rezultate excelente la Campionatele Europene, printre care două titluri de campioni şi alte două medalii de bronz, asta cu un număr mic de sportivi. Săptămâna aceasta, juniorii pleacă în Ecuador la Campionatul Mondial şi sperăm ca şi de acolo să venim cu rezultate foarte bune şi după ne vedem la Adunarea Generală, unde sunt liberi să mă critice. Cel mai mult m-a deranjat atitudinea unora care în faţă râdeau şi vorbeau frumos, iar în spate mă înţepau“, a comentat Costel Torcea.

„Gladiatorii“ au luat trei medalii de bronz

Rezumându-ne la reprezentanţii Clubului Sportiv Gladiator Gym Craiova, acesta a stat foarte bine, reuşind să contabilizeze trei medalii de bronz, dar şi câteva clasări în primele şase locuri.

„Micuţul club Gladiator Gym Craiova a fost mare, pentru că ne-am întors acasă cu trei medalii de bronz de la această Cupă Mondială. Acestea au fost luate de Cosmin Bogdan (categoria Bodybuilding 90 kg) – un tânăr de 30 de ani căruia îi prevăd un viitor foarte frumos, de campionul naţional Victor Popa (Master Men’s Physique 40-49 ani, Open) – care s-a întrecut pe el la Cupa Mondială, şi prin mine, la Masters Bodybuilding peste 50 de ani. După foarte mulţi ani de experienţă, la această Cupă Mondială m-am comportat ca un începător. Nici mie nu-mi vine să cred cum am putut să fac asemenea greşeli. Sunt foarte mulţumit de bronzul câştigat, nu ştiu dacă aş fi putut să scot un rezultat mai bun, dar nu mi-a plăcut absolut deloc cum m-am comportat pe scenă. În momentul acela nu am realizat, dar imediat după m-au criticat secunzii mei şi le mulţumesc că au făcut-o. Am avut un comportament de genul «daţi-mi ce-mi daţi că vreau să plec acasă». Până şi preşedintele colegiului de arbitri la nivel mondial, cunoscându-mă de foarte mulţi ani, mi-a atras atenţia. Acest lucru nu mi-l iert, dar o să pun mâna la treabă, să mă motivez şi să fac ce trebuie cu mine, adică cu sportivul Torcea“, a explicat maestrul, amintind şi ceilalţi „gladiatori“ care au prins finale: „Adina Ivaşcu, fata noastră din Severin, a ocupat locul patru la Bikini-Fitness +35 ani şi a avut un progres extraordinar de mare ca nivel de pregătire. Tot pe locul patru s-a clasat şi Claudiu Şufană, la Bodybuilding Classic peste 180 cm, el revenind pe podium după doar opt luni de pregătire, asta după ce a suferit o accidentare gravă. Un loc cinci am înregistrat prin Maria Onea, campioana României la bikini, la Bikini-Fitness peste 162 cm, iar eu sunt foarte bucuros şi pentru ea. Le mulţumesc din suflet familiilor acestor sportivi, pentru că numai cu ajutorul lor au reuşit să ajungă să facă parte din lotul naţional şi să obţină asemenea rezultate la un nivel atât de mare. În ceea ce priveşte clubul nostru, îi mulţumesc din suflet lui Petre Popa, pentru că a fost alături de noi şi de data asta“.

Cosmin Bogdan: Am muncit mult pentru concursul acesta

În timpul vizitei GdS la „fierăria“ CS Gladiator Gym din Valea Roşie a apărut în sala din Valea Roşie şi Cosmin Bogdan (foto 2), care ne-a spus că medalia de bronz de la Cupa Mondială a jucat un rol foarte important în viaţa sa de sportiv.

„Am muncit mult pentru concursul acesta. Am fost anunţat din scurt că sunt în lotul pentru Cupa Mondială, dar cu toate acestea am reuşit să prind o formă bună. M-am mobilizat, m-am ţinut de programul impus de maestrul Torcea şi iată că a venit o medalie foarte frumoasă. Pentru mine este prima competiţie de o importanţă atât de mare la care particip cu lotul naţional. A mai fost şi o chestie interesantă, categoria mea de 80 kg s-a transformat brusc într-una mai mare, de 90 kg, deci am avut adversari mult mai mari decât mine. Am avut o formă bună şi am făcut faţă categoriei 90 kg, deci sunt foarte mulţumit. Înseamnă foarte mult pentru mine această medalie, pentru că la un moment dat eram puţin dezamăgit de mine şi eram supărat că nu merg la o competiţie mare şi să câştig ceva important. Acum mi s-a trezit din nou motivaţia“, a spus sportivul de 31 de ani.
„Ce urmează? Acum o să mănânc din nou cam ce vreau, pentru o perioadă scurtă, după atâtea luni de diete drastice, şi după o să stabilesc un plan de bătaie împreună cu maestrul Torcea pentru bătăliile din 2019“.

Pentru rezultatele complete înregistrate la Cupa Mondială de la Cluj, click aici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS