4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSportNatație / Sportivii, obligați să poarte mască până la accesul în bazin. Vezi regulamentul!

Natație / Sportivii, obligați să poarte mască până la accesul în bazin. Vezi regulamentul!

Sportivii vor fi obligaţi să poarte mască până la intrarea în bazine şi vor avea interzis să scuipe sau să îşi sufle nasul în apă, conform regulamentului privind reluarea activităţii de nataţie în bazinele acoperite şi în aer liber din România.

„Este obligatorie purtarea măştii (medicale/nonmedicale), care pentru o protecţie eficace trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul. Sportivii vor trebui să păstreze masca doar până la accesul în bazin. Igiena respiratorie este obligatorie (tuse şi strănut în plica cotului sau în batista de unică folosinţă, care va fi aruncată imediat la coşul de gunoi). Este interzis scuipatul sau suflatul nasului în bazin. Dacă este necesar, se utilizează toaleta în aceste scopuri înainte de a intra în bazin. Este recomandată evitarea atingerii feţei cu mâinile neigienizate. Menţinerea distanţei fizice de minimum 2 m între oricare două persoane şi asigurarea unui spaţiu de cel puţin 7 mp/persoană. Înainte de intrarea în baza sportivă se impune efectuarea triajului epidemiologic. Sportivii declară pe propria răspundere că nu au fost expuşi la cazuri pozitive sau nu au intrat în contact cu persoane suspecte de COVID-19 în ultimele 14 zile. Nu va fi permis accesul persoanelor care prezintă semne de infecţie respiratorie (tuse şi strănut frecvente, stare generală alterată) şi febră mai mare de 37,3 grade celsius„, se arată în documentul emis de către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Tineretului şi Sportului.

Bazinele de înot/piscinele pot fi umplute cu apă potabilă. Piscinele acoperite sau descoperite se dotează cu sisteme de filtrare şi dezinfecţie a apei.

Cum trebuie să fie apa din bazine?!

Parametrii fizico-chimici de evaluare a calităţii apei din bazinele de înot/piscine trebuie să îndeplinească cel puţin cerinţele prevăzute în standardele SR EN 15288-1, SR EN 15288-2 şi SR EN 13451-1, aprobate conform dispoziţiilor Legii nr. 163/2015 privind standardizarea naţională, după cum urmează:
1. limpezimea – testată cu un disc negru, de 15 cm pe fond alb, care trebuie să fie vizibil în punctul cel mai adânc al bazinului;
2. concentraţia clorului rezidual liber – care trebuie să fie cuprins între 0,5 mg/l şi 1 mg/l în cazul celor acoperite, respectiv între 0,5 mg/l şi 1,5 mg/l în cazul celor descoperite, pentru bazinele de înot şi piscinele la care dezinfecţia se face exclusiv prin clorinare. Orice altă metodă sau combinaţie de metode de tratare este permisă în măsura în care parametrii de dezinfecţie sunt măsurabili şi controlabili, iar apa respectă cerinţele din anexa nr. 1 la ordin;
3. pH-ul apei – care trebuie să se situeze între 7,2 şi 7,8;
4. temperatura apei pentru îmbăiere – care trebuie să se situeze între 24 şi 32 de grade;

Pentru a intra în zona piscinei se va trece obligatoriu prin duş pentru spălarea picioarelor. Apa va fi tratată cu clor. Se vor curăţa şi igieniza materialele şi instrumentele folosite după fiecare antrenament (plute, labe, palmare etc.). Nu se permite accesul în tribune pentru însoţitori şi/sau spectatori.

De menționat că pentru a folosi bazinul şi vestiarele este permis accesul unui singur sportiv pe un culoar de înot. Totodată, se recomandă instalarea de separatoare între duşuri, în cazul în care distanţa dintre ele este mai mică de 2 metri. Competiţiile se vor desfăşura fără public şi cu limitarea staff-ului tehnic la minimum posibil.

Reguli în caz de infectare

Procedura de gestionare a cazurilor în care apare o suspiciune de infectare cu SARS-CoV-2 este stabilită prin legislaţia în vigoare. În cazul în care se constată simptome de infecţie respiratorie la o persoană aflată în baza sportivă se recomandă:

1. izolarea imediată şi organizarea transportului individual al acesteia la domiciliu şi contactarea medicului de familie;
2. aerisirea, curăţenia şi dezinfecţia spaţiilor în care aceasta s-a aflat;
3. echipamentul de protecţie al personalului de curăţenie se aruncă imediat după terminare în saci de gunoi individuali. Încăperea în care respectiva persoană a petrecut timp îndelungat se închide şi se aeriseşte timp de 24 de ore.

Citește și: Duelurile din NBA pot reveni după 31 iulie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS