Comitetul Internaţional Olimpic a dezvăluit că începând de joi, cu exact un an înaintea startului Jocurilor Olimpice de la Tokyo, va promova o serie de activităţi sub deviza „Împreună suntem mai puternici“. Acţiunea este iniţiată pentru a recunoaşte importanţa solidarităţii şi a unităţii în aceste vremuri dificile şi de adversitate.
CIO a explicat, prin intermediul unui comunicat de presă, că pe 23 iulie, cu exact un an înainte de debutul Jocurilor de la Tokyo, amânate pentru 2021 din cauza pandemiei de coronavirus, vor fi organizate digital o serie de proiecte centrate pe flacăra olimpică, rezistenţa şi forţa sportivilor care se pregătesc pentru întrecerea olimpică.
Jocurile Olimpice de la Tokyo trebuiau să aibă loc anul acesta, între 24 iulie şi 9 august, dar au fost reprogramate pentru perioada 23 iulie – 8 august 2021.
„Sunt planificate o serie de activităţi care să sărbătorească această ocazie, sub mesajul devizei olimpice ‘Împreună suntem mai puternici’, care recunoaşte importanţa solidarităţii şi unităţii în aceste vremuri dificile şi de adversitate, recunoscând puterea sportului şi în particular a Jocurilor Olimpice de a uni oamenii“, se arată în comunicatul CIO, prezentat de Agerpres.
Mişcarea Olimpică va fi activată prin intermediul reţelelor digitale şi a celor de socializare în următoarele zile. Asta pentru a-şi arăta susţinerea faţă de toţi sportivii şi comitetul japonez de organizare.
Comitetul de organizare a JO 2020 va transmite un videoclip cu mesaje de respect şi gratitudine pentru toţi cei care susţin Jocurile Olimpice şi care va oferi sprijin sportivilor care doresc să concureze anul viitor la Tokyo. Lansarea acestor acţiuni va coincide cu ora la care va avea loc ceremonia de deschidere a JO de anul viitor.
Japonia insistă pe tema prezenţei spectatorilor la Olimpiadă
Yoshiro Mori, preşedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice 2020, a declarat că nu se poate împăca cu ideea desfăşurării întrecerilor olimpice în arene goale, fără spectatori. CIO şi organizatorii niponi analizează mai multe scenarii, în funcţie de condiţiile sanitare cu care se va confrunta lumea în 2021. Preşedintele CIO, Thomas Bach, a declarat săptămâna trecută că limitarea numărului de spectatori în arenele olimpice ar putea fi una din opţiuni.
Mori, fost premier al Japoniei, speră că un asemenea scenariu va fi evitat.
„Nu trebuie să-i facem pe spectatori să treacă prin momente grele. Evenimentele sportive ajută la o empatie a întregii ţări“, a declarat Mori, pentru agenţia Kyodo.
Oficialul nipon a opinat că remarcile lui Thomas Bach se referă probabil la cel mai rău scenariu posibil.
Yoshiro Mori a mai a afirmat că fără un vaccin împotriva coronavirusului, organizarea Olimpiadei de vară va fi imposibilă.
„Dezvoltarea unui vaccin sau a unui tratament împotriva coronavirusului va fi un element fundamental pentru a permite Jocurilor Olimpice de la Tokyo, amânate cu un an, să se poată deschidă pe 23 iulie 2021. Dacă situaţia continuă aşa cum este în acest moment, nu vom putea organiza Jocurile. Eu nu pot să-mi imaginez că situaţia din acest an se poate repeta anul viitor“, a declarat responsabilul nipon.
Organizatorii JO 2020 se vor reuni cu reprezentanţii guvernului japonez şi ai celui ai capitalei Tokyo în luna septembrie pentru a analiza diverse scenarii de desfăşurare a Jocurilor Olimpice.
Citeşte şi: Justin Ştefan exclude varianta suspendării Ligii 1 din cauza cazurilor de coronavirus