Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat că, începând cu noul sezon al Ligii I, vor fi eliminate „blocajele” cauzate de protocoalele sanitare care trebuiau respectate. Astfel, doar sportivii depistaţi pozitiv la noul coronavirus vor fi nevoiţi să urmeze procedurile sanitare.
În acest sens, Stroe a avut o discuţie la sediul Guvernului cu preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu.
„Concluziile acestor discuţii de la guvern au fost că trebuie să eliminăm unele blocaje, care puneau mari piedici în desfăşurarea competiţiilor sportive în cazul apariţiei unor cazuri de COVID-19, dar şi să responsabilizăm cluburile şi organizatorii de competiţii. Vrem să existe un cadru mai bine definit şi să fie cunoscut de toţi de la început. Legat de primul aspect, vom introduce norme care prevăd că sportivii sau membrii staffului testaţi negativ îşi pot continua activitatea, rămânând ca doar cei pozitivi să urmeze procedurile sanitare în vigoare. De asemenea, cei desemnaţi drept contacţi în urma anchetei epidemiologice vor face imediat un test RT-PCR, putând să revină la activitate dacă testul este negativ. Aici va fi şi un rol al Direcţiilor de Sănătate Publică de a implementa proceduri rapide pentru astfel de cazuri”, a spus Ionuţ Stroe.
„Un meci nu se mai poate amâna la infinit”
Ministrul a precizat, însă, că în noul protocol sanitar vor exista sancţiuni cu depunctarea în cazul în care meciurile nu se pot juca din cauza uneia dintre echipe, care are prea mulţi jucători infectaţi.
„Pentru a doua chestiune, a responsabilităţii, vom menţiona expres obligativitatea structurilor sportive de a include în regulamentul sportiv prevederi clare cu privire la punctaj în cazul în care un meci nu se mai poate disputa sau reprogama din cauza infectărilor. Un meci nu se mai poate amâna la infinit, iar cluburile trebuie să ştie că lipsa de disciplină duce la pierderea de puncte în clasament şi că trebuie să ia măsuri pentru a evita astfel de situaţii”, a adăugat Stroe.
Ionuţ Stroe consideră că noile reguli vor fi stabilite pentru a nu da peste cap întrecerile sportive.
„Pe de-o parte, oferim o cale de a nu mai bloca echipe întregi şi de a menţine calendarul bine stabilit al meciurilor, dar în acelaşi timp tragem o linie clară dincolo de care toţi, de la bun început, să ştie că nu se poate trece, pentru a nu da peste cap o întreagă competiţie”, a mai spus Stroe.
Citeşte şi: Costică Ştefănescu, de şapte ani printre îngeri