Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, le-a dat, joi dimineaţă, o veste importantă tuturor oltenilor şi iubitorilor de sport din Dolj şi nu numai. În cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul CSM Craiova şi începută mult mai devreme faţă de cum era stabilită iniţial, Stroe a anunţat, în mod oficial, că doreşte să le facă o surpriză oltenilor şi să reabiliteze sala Voinţa, astfel încât, în viitorul apropiat, Craiova să deţină o nouă sală de nivel superior. De asemenea, acesta a anunţat că va reloca şi Centrul de Tineret Craiova.
„Am vizitat sala Voinţa şi pot spune că vom începe, în curând, lucrările de reabilitare. Vom recondiţiona acoperişul, parchetul de joc, tencuieli interioare-exterioare, izolaţii termice, pereţi interiori, reparaţii lambriuri şi pardoseli. Ulterior acestei investiţii, vom achiziţiona echipamente sportive de ultimă generaţie: coşuri de baschet. porţi de handbal, mingi, precum şi o suprafaţă indoor pe care să se desfăşoare evenimentele sportive. În acest moment, bugetul pentru tot ceea ce am enumerat mai sus, din partea MTS, se ridică la 700.000 de lei.
Avem în plan şi relocarea Centrului de Tineret Craiova. Îşi va schimba locaţia, va fi mutat la Baza Turistică Craiova. De asemenea, va beneficia de dotarea unui HUB de ONG-uri (8 încăperi dotate cu laptopuri, birouri, etajere, fotolii, scaune). La sediul CSM Craiova este în derulare o investiţie, care cuprinde reparaţii ample, de recondiţionare a sălilor de fitness şi lupte. Vor fi noi dotări moderne, mobilier, facilităţi, cu un buget de 800.000 lei. Ulterior, vom achiziţiona echipamente sportive de ultimă generaţie, precum şi mobilierul necesar. În zona luptelor avem tradiţii, rezultate şi acesta este unul dintre motivele pentru care vom încerca să îi ajutăm cu tot ceea ce putem“, a declarat Ionuţ Stroe.
„Dacă sunt respectate regulile, problemele nu vor apărea“
Stroe consideră că, atâta timp cât regulile sanitare sunt respectate, toate sporturile vor putea să îşi desfăşoare competiţiile fără probleme.
„Vrem să ne folosim de toată această perioadă din pandemie pentru a reface anumite obiective şi baze sportive. Trăim vremuri foarte grele şi, din păcate, sportul este afectat, dar, în momentul actual, toate sporturile îşi pot desfăşura activitatea. Regulile actuale sunt suficiente pentru a proteja sănătatea tuturor sportivilor din România. Dacă sunt respectate regulile, problemele nu vor apărea. În curând, sperăm ca şi sporturile juvenile şi ligile inferioare să-şi reia competiţiile. Există federaţii care au sprijinit financiar deblocarea competiţiilor pentru copii şi juniori. Un exemplu este FRB, care a început activitatea cu acele Campionate Naţionale pentru copii şi juniori“, a adăugat ministrul.
Cifrele pandemiei cresc, suporterii stau acasă
Ministrul Tineretului şi Sportului a anunţat, oficial, că mai avem de aşteptat până când spectatorii vor putea reveni pe stadioane, cifrele pandemiei fiind prea mari în momentul de faţă pentru a putea aduna la un loc mai multe persoane. De asemenea, acesta a mărturisit şi că majoritatea federaţiilor sportive din România au fost de acord cu desfăşurarea competiţiilor sub formă de turnee.
„Nimic nu e mai de preţ decât sănătatea oamenilor. Nu vreau să fac comparaţie între cum este la noi şi ce se întâmplă în altă parte. Pentru sănătatea tuturor, dar şi a sportivilor, este bine ca, atâta timp cât cifrele infectărilor sunt aşa mari, să respectăm ordinele actuale şi să stăm departe de zonele aglomerate. Deocamdată cifrele pandemiei urcă zi de zi, sunt puţin îngrijorat. De aceea, este mai bine să ţinem închise stadioanele şi sălile de sport. Mie unul nu mi-a plăcut ce am văzut, spre exemplu, la meciul dintre CSKA Sofia şi CFR Cluj, din Bulgaria, unde au fost aproximativ 12.000 de persoane la un loc. M-am gândit şi eu ca, împreună cu federaţia, să organizăm un meci pilot, care să se desfăşoare cu spectatori. Dar nu în condiţiile acestea, cele actuale, nu se poate. Cifrele sunt mult prea mari ca să încercăm organizarea unui astfel de joc. Haideţi să avem puţină răbdare, să fim înţelepţi şi cumpătaţi. Momentul revenirii publicului pe stadion va fi atunci când cifrele ne vor permite.
Competiţiile sub formă de turnee, pe placul federaţiilor
Sistemul competiţional pe turnee l-am discutat împreună cu federaţiile sporturilor indoor. Pot spune că nu doar MTS-ul a decis noile reguli de disputare a meciurilor. Mai mult de atât, comparativ cu cel al organizării acelor meciuri săptămânale, este unul care protejează suplimentar sănătatea sportivilor şi a participanţilor. Asta pentru că înainte de toate meciurile oficiale sportivii sunt testaţi. Ei vor intra, practic, într-o oarecare izolare, în locul în care se desfăşoară competiţia. Am avut mai multe întâlniri succesive cu reprezentanţii federaţiilor de handbal, baschet şi volei şi vă mărturisesc că ei au solicitat, deocamdată, menţinerea sistemului sub formă de turnee“, a completat Stroe.
Recondiţionarea Stadionului Tineretului, dorinţa MTS-ului
În momentul de faţă, Stadionul Tineretului şi Sportului din Craiova se află sub administraţia Consiliului Judeţean Dolj, care, în 2013, l-a luat de la MTS pentru „a-l reabilita“. La aproape 18 de ani distanţă, stadionul este, de fapt, o ruină, iar Ionuţ Stroe îşi doreşte ca de anul viitor să îl aibă din nou în administraţie, pentru a putea iniţia procesul de reabilitare.
„Aş recondiţiona cu drag Stadionul Tineretului şi Sportului din Craiova dacă l-aş avea sub administraţia MTS. Acest stadion este administrat de Consiliul Judeţean. Mi-ar plăcea ca aici să existe un stadion adevărat, pe care să se desfăşoare competiţii sportive, să găsim soluţii pentru investiţii. El a aparţinut MTS până când CJ l-a solicitat. În 2003, Consiliul Judeţean a cerut sub administraţie stadionul pentru a-l renova, pentru a-l reabilita. Acum, public îi cer Consiliului Judeţean să pornească un proces de modernizare al acestui stadion. Dacă nu, eu voi fi ministrul care va iniţia un proces de a-l recupera, pentru a face o investiţie adevărată în el. Este inadmisibil ca de atâţia ani de zile să zacă într-o paragină. Timpul a trecut şi s-a vehiculat că unii vor ca, în locul stadionului, să investească în imobiliare, dar le transmit că trebuie să îşi ia gândul. Este ilegal să schimbi destinaţia unei baze sportive, decât dacă realizezi alta similară, mai modernă“, a mai spus Stroe.
Meciuri internaţionale la Craiova, ţintă greu de atins
Craiova nu poate organiza, cel puţin deocamdată, un turneu internaţional, pentru că nu dispune de două arene moderne pe o rază de maximum 100 de km. Chiar dacă Ionuţ Stroe a insistat la FRF în legătură cu acest subiect, răspunsul şefilor de la Federaţie a fost unul clar.
„Din punct de vedere organizatoric, în România, în momentul de faţă, există cel puţin patru stadioane care pot găzdui meciuri europene importante, printre care şi cel din Craiova. Doar că, pentru a găzdui meciurile unei grupe de la un Campionat European, este nevoie ca pe o rază de 100 km să se regăsească două stadioane moderne. Iar la noi, cel mai apropiat stadion de „Ion Oblemenco“ este cel de la Târgu Jiu. Am insitat la FRF, mi-aş fi dorit să avem în Craiova o competiţie internaţională. Doar că răspunsul a fost clar: nu se poate!“, a încheiat ministrul Tineretului şi Sportului.
Citeşte şi / Surpriza lui Stroe: Fostul ştrand al Tineretului va fi transformat în bazin semiolimpic