6.2 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalStadioanele, deschise în procent de 25% pentru spectatorii vaccinaţi sau testaţi negativ

Stadioanele, deschise în procent de 25% pentru spectatorii vaccinaţi sau testaţi negativ

Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a anunţat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că arenele sportive vor fi deschise începând de joi, în procent de 25%. Pe stadioane pot intra doar spectatorii vaccinaţi sau testaţi negativ la coronavirus. Acesta a explicat că pentru competiţiile în aer liber, organizatorii nu vor trebui să trimită solicitări scrise către MTS şi Ministerul Sănătăţii.

„A trecut un an şi ceva în care sportul românesc a suferit mult, a fost realmente închis. Mii de sportivi nu au putut să se antreneze. Iar sportul nu există fără suporteri. Suporterii aşteaptă, din păcate, de un an şi jumătate o nouă şansă de a intra iarăşi pe stadioane pentru a fi alături de echipele lor. Echipe care au pierdut financiar enorm de mult din cauza acestei pandemii. Azi, 19 mai, e o zi în care anunţăm că 25% din capacitatea arenelor va fi liber pentru intrarea spectatorilor fără birocraţie. Adică organizatorii trebuie să respecte acele proceduri şi reglementări, dar fără să mai trimită cereri către MTS, iar noi către Ministerul Sănătăţii“, a spus Novak, citat de Agerpres.

La sporturile de sală nu se scapă de hârtii

De hârțogărie vor avea însă parte organizatorii care doresc să permită accesul spectatorilor la competiţii în săli de sport.

„Pentru toate competiţiile sportive care se desfăşoară în aer liber, acest procent de 25% pentru spectatori se poate aplica de mâine fără nicio problemă. Pentru a intra mai mult de 25% avem nevoie de aceste solicitări din partea organizatorilor către noi. Este o veste fantastică pentru sportul românesc, pentru noi toţi. Fanii trebuie să fie vaccinaţi, adică să fi trecut 10 zile de la vaccinare, sau să aibă test PCR de 72 de ore sau test antigen de 24 ore. Testele rapide se pot face şi la stadion, sigur. Vorbim de o masă de spectatori de 6 milioane şi de aproape 70.000 de sportivi care participă la competiţii“, a punctat oficialul MTS.

„Pentru competiţiile din interior este încă nevoie de aceste aprobări (n.r. – de la MTS şi MS), dar în perioada următoare sperăm să deblocăm şi această situaţie. Deci tot 25% va fi şi în sălile de sport, dar cu condiţia solicitării către noi… birocraţia cred că durează în acest caz cam 7-10 zile. Astăzi va fi publicat acest ordin în Monitorul Oficial“, a adăugat Novak.

Sportivii scapă de teste dacă se vaccinează

Eduard Novak a menţionat că ordinul comun al MTS şi Ministerul Sănătăţii prevede şi eliminarea condiţiei testării sportivilor care sunt vaccinaţi anti-covid.

„În ceea ce îi priveşte pe sportivi, am decis ca vaccinarea să ţină locul testelor care se făceau până acum. Dacă eşti vaccinat cu cele două doze, după 10 zile poţi merge la orice competiţie fără niciun test“, a mai afirmat ministrul.

Finala Cupei, primul meci cu fani

Prezent la conferinţa de presă, subsecretarul de stat în cadrul MTS, Cristian Ghiţă, a explicat că spectatorii care au avut virusul vor putea intra pe arenele sportive doar dacă sunt vaccinaţi sau testaţi: „Spectatorii care au trecut prin boală vor efectua teste. Singurele condiţii pentru a intra pe stadion sunt vaccinarea sau testarea“.

Întrebat dacă finala Cupei României de sâmbătă va fi primul meci cu spectatori, Ghiţă a răspuns: „Din momentul în care se publică în Monitorul Oficial acest ordin, şi e o chestiune de ore, orice meci se poate organiza cu spectatori în noile condiţii. În funcţie de cât de bine se vor mişca organizatorii. Dar e rezonabil să credem că finala Cupei României va fi unul dintre primele meciuri cu fani, dacă nu chiar primul“.

Regulile sunt cele scontate

Conform ordinului comun al MTS şi MS, pot participa ca spectatori la evenimentele sportive în aer liber persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Organizatorul evenimentului sportiv are obligaţia de a marca în mod corespunzător spaţiile unde spectatorii se pot aşeza, astfel încât să se poată respecta o distanţă minimă de 1,5 metri între oricare două persoane. Purtarea măştii de protecţie de către spectatori este obligatorie pe toată durata participării la evenimentul sportiv.

În cazul tribunelor, pe fiecare rând, un scaun ocupat trebuie să fie urmat de 3 scaune libere. Spectatorii vor avea obligaţia de a nu părăsi locul alocat, în caz contrar fiind invitaţi să părăsească incinta.

Accesul spectatorilor la evenimentele sportive în spaţii închise sau accesul spectatorilor într-o proporţie mai mare de 25% din capacitatea tribunelor în cazul evenimentelor sportive în aer liber se face numai cu titlu excepţional, de eveniment pilot. Acestea sunt aprobate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pe baza propunerii Ministerului Tineretului şi Sportului şi cu avizul Ministerului Sănătăţii.

Regulile generale de protecţie sanitară împotriva răspândirii SARS-CoV-2 şi regulile privind purtarea corectă a măştii de protecţie sunt stabilite în anexa nr. 1 la ordin.

Competiţiile sportive din România se desfăşoară fără spectatori în tribune din primăvara anului 2020 din cauza pandemiei de COVID-19.

Citește și: Adina Băcanu promite să strălucească în atletism în alb-albastrul Băniei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS