2.2 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSportCanotorii români au revenit în ţară cu medaliile de la Tokyo! Primire fantastică la „Henri Coandă“

Canotorii români au revenit în ţară cu medaliile de la Tokyo! Primire fantastică la „Henri Coandă“

Lotul de canotaj al României a revenit, duminică, în ţară după cele trei medalii, un aur şi două de argint, cucerite la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Sportivii au fost primiţi la Salonul Oficial al Aeroportului „Henri Coandă“ de reprezentanţi ai Ministrului Tineretului şi Sportului, conducători de cluburi, oficialităţi, rude şi prieteni.

Subsecretarul de stat Cristian Ghiţă a reprezentat MTS la evenimentul de la aeroport în absenţa ministrului Eduard Novak, implicat într-o competiţie (n.r. – Cupa Max Ausnit la ciclism).

Novak a transmis însă prin Cristian Ghiţă un mesaj canotorilor români: „Stimaţi sportivi, bine aţi venit acasă. Vă aşteaptă o ţară întreagă, nu cred că există român care să nu fi auzit în zilele acestea despre voi şi despre marile voastre succese de la Tokyo. Aur şi de două ori argint olimpic, sunt trei din cele patru medalii de până acum ale României, iar ele vi se datorează. Vă suntem profund recunoscători, performanţele voastre au fost făcute cu efort, muncă şi sacrificii. Chiar dacă cei din afară nu văd decât strălucirea medaliilor, eu am văzut palmele. V-am văzut epuizaţi de la efort, v-am văzut lacrimile de bucurie, dar şi pe cele de tristeţe. Iertaţi-ne că vă credem uneori supra-oameni şi avem aşteptări atât de mari de la voi. Dar chiar nu sunteţi nişte oameni obişnuiţi, voi sunteţi campionii noştri. Multe reuşite vă doresc de acum înainte! Hai România!”.

La rândul său, subsecretarul de stat a mulţumit sportivilor pentru rezultatele obţinute la Tokyo.

„Succesul dumneavoastră este rezultatul întâlnirii fericite a trei elemente esenţiale: talentul, munca şi profesionalismul. Strălucirea medaliilor păleşte în faţa strălucirii pe care o văd în ochii voştri de olimpici”, a afirmat Ghiţă.

Lipă: „Dumnezeu a fost român la Tokyo“

Preşedintele Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, le-a mulţumit personal tuturor canotorilor prezenţi la Olimpiadă şi a mărturisit că are o urmă de regret pentru că nu au reuşit să urce cu toţii pe podium.

Inquam Photos / George Călin

„Vreau să le mulţumesc sportivilor pentru ce au realizat la Tokyo, pentru că i-am felicitat, dar de mulţumit, nu le-am mulţumit. Vă mulţumesc din suflet când ne-aţi făcut mândri că suntem români. Iar eu nu am mai trăit o asemenea bucurie din 2004, când am ieşit campioană olimpică. În egală măsură vreau să îi felicit şi pe cei care nu au urcat pe nicio treptă a podiumului. Asta nu înseamnă că nu au valoare, ci pur şi simplu nu a fost ziua lor norocoasă. Şi aici mă refer la categoria uşoară şi la echipajul de opt plus unu feminin. Vă transmit să credeţi, pentru că Parisul este mult mai aproape.

Toată lumea a suferit că barca de 8+1 feminin nu a luat medalie. Dar echipajul de 8+1 s-a întrecut pe el, a bătut recordul olimpic şi mondial şi probabil că acest rezultat le-a speriat pe fete peste măsură. La categoria uşoară, acum poţi să iei aurul olimpic, acum poţi să vii pe locul 6. Aşa s-a întâmplat şi cu ele, dar, cu perseverenţă şi ambiţie, cu siguranţă că Parisul va arăta mult mai frumos. Am calificat la aceste Jocuri nouă echipaje şi era extraordinar de frumos dacă toţi sportivii noştri se regăseau pe podium. Dar să nu-l mâniem pe Dumnezeu, la Tokyo a fost român şi ne-a umplut inimile de bucurie”, a spus Lipă, la sosirea de la Tokyo.

„Am reuşit să urcăm pe cea mai înaltă treaptă“

„Mulţumesc ministrului Tineretului şi Sportului, îmi pare rău că nu este aici, eu nu mi-am propus să îl cert sau să-l iau la întrebări, cum probabil vă aşteptaţi. Pur şi simplu voiam să îi mulţumesc pentru că, deşi bugetul federaţiei a fost mult mai mic în anul olimpic, nu aveam niciun dubiu că federaţia nu ar fi fost ajutată pentru a merge pe drumul acestei performanţe. Financiar, cheltuielile sunt enorm, enorm de mari, dar merită şi ultimul leu cheltuit pentru aceşti minunaţi copii. Şi să nu uităm că mai avem trei-patru discipline olimpice care acum sunt în focurile Jocurilor la Tokyo. Şi ei merită toată susţinerea şi aprecierea noastră.

Canotajul românesc încheie această competiţie pe locul patru pe naţiuni. În Europa suntem după Olanda, iar pe plan mondial suntem după Australia şi Noua Zeelandă. Mulţumesc tuturor pentru că aţi venit în număr atât de mare să ne întâmpinaţi cu reală plăcere şi bucurie. Pentru că toată lumea ne întreabă cum a fost… ei bine la Tokyo a fost extrem de greu. A fost ieşit din comun. Parcă la Jocurile Olimpice, de la ediţie la ediţie, lupta este mult mai acerbă. Toată lumea doreşte să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, iar noi am reuşit”, a declarat Lipă.

Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar „au scos aurul din apa de la Tokyo“

Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar au adus mult doritele medalii de aur de la Tokyo, iar primirea pe aeroportul „Henri Coandă“ a fost pe măsură. Canotoarea Simona Radiş (22 de ani), campioană olimpică în proba de dublu vâsle feminin, a declarat că a visat la medalia olimpică, dar nu se gândea că o va cuceri atât de repede.

Inquam Photos / George Călin

„Jocurile Olimpice reprezintă un vis pentru orice sportiv, iar medalia este un rezultat extraordinar. Am visat tot timpul la ea, dar nu mă gândeam că o să o cuceresc atât de repede. Nu pot decât să fiu mândră şi bucuroasă de acest rezultat şi să îmi doresc mai mult la următoarele competiţii. A fost o cursă extraordinar de grea, dar eu fac o echipă extraordinară cu Ancuţa. Împreună reuşim să stăpânim fiecare emoţie, pozitivă sau negativă, şi ne facem treaba extraordinar de bine. Rezultatul a fost încununarea muncii noastre. Suntem foarte fericite că am reuşit să urcăm pe această treaptă şi să reprezentăm România la cel mai înalt nivel. Îmi doresc ca pe viitor să facem o echipă la fel de bună“, a spus Simona Radiş.

Colega sa de barcă, Ancuţa Bodnar, a declarat că a simţit în finala de la Tokyo energia transmisă de românii de acasă.

„Mulţumim pentru primirea frumoasă pe care ne-aţi oferit-o. Suntem mândre că am reprezentat România, suntem mândre că am urcat drapelul României pe cel mai înalt catarg. Şi suntem mândre că v-am făcut fericiţi, chiar dacă v-am trezit la 3:00 dimineaţa şi aţi stat cu sufletul la gură. Noi am simţit toată energia pe care ne-aţi transmis-o, a fost plusul de care am avut nevoie în finală. Parisul este aproape şi promitem să ne pregătim la fel de bine, să ajungem acolo sănătoase şi cu siguranţă vom da tot ce avem mai bun din noi pentru a menţine rezultatul de la Tokyo, a afirmat Bodnar.

„Băieţii de aur cu medalii de argint “

Canotorul Marius Cozmiuc, vicecampion la Tokyo în proba dublu rame masculin, a declarat că el şi colegul său de barcă sunt „băieţii de aur cu medalii de argint”.

Inquam Photos / George Călin

Suntem extrem de fericiţi că am câştigat această medalie pentru România după 29 de ani. Chiar în anul în care m-am născut eu a fost câştigată ultima medalie la această probă şi mă bucur că noi am reuşit. Îmi place să spun că noi suntem băieţii de aur cu medalii de argint“, a punctat Cozmiuc.

De partea cealaltă, Ciprian Tudosă a afirmat că este mândru de rezultatul de la Tokyo, mai ales după eşecul de la Campionatele Europene de la Varese din acest an unde s-au clasat pe locul 4.

„Ce am trăit nu se poate exprima în cuvinte. Din primul moment în care calci în Satul Olimpic simţi spiritul olimpic. Ce trăieşti acolo te face să îţi dai seama că merită fiecare moment în care ai suferit sau în care efectiv simţeai că nu mai poţi, dar te-ai autodepăşit. Am venit cu această medalie care poate părea imposibilă pentru unii, după o ediţie a Campionatelor Europene la care am eşuat total. Dar ăsta a fost parcursul nostru. Suntem doi oameni tari care au primit multe piedici până să ajungă aici şi suntem mândri de acest rezultat”, a afirmat Tudosă.

„Încă nu ne-am trezit din vis“

Nu în ultimul rând, echipajul de patru rame masculin, cel care a cucerit medalia de argint, a fost salutat de lumea prezentă la premiere. Cosmin Pascari, vicecampion olimpic la Tokyo, a declarat că încă nu s-a trezit din vis şi nu realizează faptul că a câştigat medalia de argint.

Inquam Photos / George Călin

„Încă nu ne-am trezit din vis, încă nu ştim dacă avem medalia sau nu o avem. Atârnă greu medalia, dacă o ţii toată ziua la gât s-ar putea să ai ceva probleme. În finală am făcut, spun eu, cea mai bună cursă din cariera mea de sportiv. Ştiu, am primit multe mesaje că dacă mai aveam 10 metri am fi ieşit campioni olimpici. Dar aşa a vrut Dumnezeu. Cursa are 2.000 de metri, nu puteam face mai mult. Dacă era invers, se spunea că dacă mai aveam 10 metri am fi fost învinşi. Aşa că suntem mulţumiţi. Avem medalii la gât şi suntem fericiţi”, a spus Cosmin Pascari.

Mihăiţă Ţigănescu a declarat la rândul său: „Vă mulţumim pentru această premiere. Ne bucurăm foarte mult că sunteţi în număr atât de mare aici. Ne bucurăm că am adus acest rezultat, este o motivaţie în plus pentru noi pentru Paris, acolo unde ne dorim să câştigăm”.

România a încheiat competiţia de canotaj de la Jocurile Olimpice de la Tokyo cu 3 medalii, una de aur şi două de argint, obţinând astfel locul 4 în clasamentul pe naţiuni, după Noua Zeelandă (3 aur, 2 argint), Australia (2 aur, 2 bronz) şi Olanda (1 aur, 2 argint, 2 bronz).

Cele trei medalii ale lotului condus de antrenorul italian Antonio Colamonici au fost obţinute de Ancuţa Bondar şi Simona Radiş – aur la dublu vâsle feminin; Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari – argint la patru rame masculin; Marius Cozmiuc şi Ciprian Tudosă – argint la dublu rame masculin.

Bilanţul olimpic general al canotajului românesc este de 20 de medalii de aur, 12 de argint şi 9 de bronz.

Citeşte şi: Kaiac-canoe / Mihalachi şi Chirilă, în semifinalele de dublu pe 1.000 m

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS