5.9 C
Craiova
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSportBoxul oltenesc, 100 de ani de existenţă! Când a avut loc prima gală

Boxul oltenesc, 100 de ani de existenţă! Când a avut loc prima gală

Duminică, 23 aprilie, a fost una dintre zilele istorice pentru boxul oltenesc şi nu numai. În urmă cu 100 de ani, mai exact în în data de 23 aprilie 1923, boxul a devenit realitate în zona Olteniei, iar al doilea sport ca vechime a început să fie practicat şi în zona de sud a României.

Muncitorii Uzinelor metalurgice „Brătăşanu” din Craiova au asistat la o primă demonstraţie fără precedent în Oltenia. În ringul improvizat într-o hală de producţie a avut loc o întâlnire amicală de box, între germanul Helmuth Schmidt şi austriacul Karl Tomatzi, amândoi fiind angajaţi ca specialişti. Patronul fabricii, Mircea Paul Brătăşanu, a încurajat această acţiune în premieră în România, în alte ţări acest sport fiind deja consacrat.

Pregătiri intense şi interes mare pentru prima gală în Craiova

După câteva luni, în urma unor mari eforturi, s-a stabilit ca prima gală organizată să aibă loc în grădina de vară a Restaurantului Minerva, în ziua de duminică, 23 aprilie 1923, la orele 10.00. În aceste condiţii, pe lângă afişele lipite pe gardurile străzilor centrale, s-a confecţionat şi un panou uriaş, montat pe un cărucior, tras de un cal. Scopul urmărit era ca trecătorii să vadă caricaturile ambilor boxeuri.

Spaţiul destinat întâlnirii sportive a devenit instant neîncăpător. Spectatorii s-au suit pe garduri sau pe acoperişurile caselor din jur, evenimentul având loc pe unul dintre colţurile intersecţiei străzilor Constantin Nicolaescu-Plopşor şi Mihail Kogălniceanu (denumirile actuale). Lupta s-a desfăşurat pe parcursul a zece reprize, a câte trei minute fiecare. Printre invitaţii de marcă se aflau marii industriaşi ai Craiovei, o parte dintre ei având şi statutul de sponsori ai acelei competiţii sportive de nivel înalt.

De menţionat că peste aproape 3 ani, mai exact în 22 martie 2026, va veni şi rândul Federaţiei Române de Box să sărbătorească un centenar de existenţă.

Notă: Volumul „Pumnacii olteni”, Editura Scrisul Românesc, Craiova, 1973, autori – Ion Puiu Dumitrescu şi Marin Crăciunescu.

Citeşte şi: Lupte / CSU Craiova câştigă tot! Mihalcea, Boicea şi Cazacu au impresionat la Cupa României

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS