21.7 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăSportRăzvan Pîrcălabu: „Visul olimpic este cel mai important pentru fiecare sportiv!“

Răzvan Pîrcălabu: „Visul olimpic este cel mai important pentru fiecare sportiv!“

Preşedintele Federaţiei Române de Lupte (FRL), Răzvan Pîrcălabu, a declarat că şi-ar fi dorit ca la ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice să aibă şase sportivi calificaţi, cu unul în plus faţă de Tokyo 2020. El a mai precizat, totuşi, că speră ca medaliile de la Paris să compenseze acest obiectiv.

Luptele româneşti sunt reprezentate la Jocurile Olimpice de la Paris de cinci sportivi: Andreea Beatrice Ana (lupte libere, cat. 53 kg), Kriszta Tunde Incze (lupte libere, cat. 62 kg), Cătălina Axente (lupte libere, cat. 76 kg), Alin Alexuc-Ciurariu (lupte greco-romane, cat. 130 kg) şi Răzvan Arnăut (lupte greco-romane, cat. 60 kg).

Luptătorii români au câştigat până acum 34 de medalii olimpice, 7 de aur, 8 de argint şi 19 de bronz, ultima fiind cucerită de Albert Saritov (bronz), la Rio 2016.

Îşi dorea şase sportivi la Paris

„Cifra de cinci sportivi calificaţi la Jocurile Olimpice este una decentă, în condiţiile în care la turneele de calificare, la turneul mondial de calificare şi la Campionatul Mondial au fost prezente peste 200 de ţări. Luptele, la nivel mondial, au crescut fantastic ca valoare, ca impact social. Sunt foarte multe ţări în lume în care luptele reprezintă sport naţional şi de aceea consider că această cifră de cinci sportivi calificaţi este una decentă, din 18 categorii. Cu siguranţă mi-aş fi dorit măcar şase calificaţi, pentru că asta era ambiţia mea, să am mai mult cu un sportiv calificat decât la precedenta ediţie a Jocurilor Olimpice. Dar sper ca sportivii să se revanşeze prin medalii“, a declarat Răzvan Pîrcălabu, pentru Agerpres.

Mai greu să te califici la Olimpiadă

Oficialul FRL a explicat că pentru sportivi este mai dificilă calificarea decât participarea în sine la Jocurile Olimpice.

„La lupte este mai greu să te califici decât parcursul la Jocurile Olimpice, asta e clar. Sunt doar 16 locuri, se califică primii cinci de la Campionatul Mondial, primii doi de la turneele continentale, fiind pe fiecare continent câte un turneu de calificare, şi ultimul turneu la nivel mondial, unde se califică primii doi. Este foarte, foarte greu să te califici la Jocurile Olimpice. Fiind 16 pe tabloul de joc, după primul meci au rămas opt, după al doilea meci câştigat ai ajuns în semifinală. Cu două meciuri câştigate eşti în semifinală şi ai două şanse la medalie. Ori câştigi al treilea meci şi ai intrat în finala mare, ori, ferească Dumnezeu!, îl pierzi şi rămâi să te baţi pentru bronz cu cel care vine din recalificări. Deci ai două şanse la medalii, cu două meciuri câştigate”, a explicat preşedintele FRL.

FRL vrea cel puţin o medalie

Federaţia Română de Lupte a stabilit ca obiectiv pentru Jocurile Olimpice de la Paris obţinerea unei medalii. Răzvan Pîrcălabu susţine că oricare dintre cei cinci sportivi poate atinge acest deziderat.

„Obiectivul federaţiei este obţinerea a cel puţin o medalie la Jocurile Olimpice de la Paris. Obiectiv, pretendenţi la medalii, ca să facem un clasament, ar fi Andreea Ana, cu Alin Alexuc, la egalitate. Pe urmă ar fi Kriszta Incze, şi după aceea, la egalitate, cu şansa a treia, ar fi Răzvan Arnăut şi cu Cătălina Axente. Cu menţiunea că oricare dintre ei, dacă prind sorţi buni şi o zi bună, poate lua medalie. Cum am avut în trecut surprize neplăcute, de data aceasta le aşteptăm pe cele plăcute…foamea de medalii, dorinţa de a performa, visul olimpic. Cel mai concret şi mai explicit ar fi visul olimpic. Pentru că absolut toţi şi-au dorit din tot sufletul să ajungă la această ediţie de Jocuri Olimpice. Pentru orice sportiv, indiferent de disciplină, visul olimpic este cel mai important“, a mai spus Pîrcălabu.

Pîrcălabu vrea să vadă România în top

La nivel de Team Romania, Pîrcălabu consideră că numărul de 107 sportivi calificaţi la JO 2024 este unul decent, mai ales că în ultima perioadă pe plan mondial au apărut multe state care se bat la medalii.

„Ţinând cont de alocările financiare din sportul românesc, eu cred că este un număr decent de calificări la Jocurile Olimpice de la Paris. Dacă vrei să joci în liga mare, trebuie să bagi bani în sport. Sportul înseamnă mult, înseamnă sănătate, înseamnă educaţie. Şi în sport este la fel ca în cercetare, cu cât investeşti mai mult, cu atât rezultatele vin mai repede. Pe de altă parte, foarte multe ţări care acum 10 ani nici nu miroseau medaliile, acum se bat la titluri olimpice sau la medalii. Deci lumea deşteaptă de peste tot a înţeles ce înseamnă sportul pentru naţiune şi investesc masiv. La noi, la lupte, avem federaţii naţionale care au bugete nelimitate, cât e nevoie atât primesc de la guvernele lor.

Este foarte posibil să urcăm în clasamentul pe naţiuni în privinţa medaliilor, îmi doresc şi cred lucrul acesta. Eu sper că România va obţine în jur de 8 medalii, dar cred că se poate şi mai bine“, a încheiat Pîrcălabu.

Citeşte şi: Miriam Bulgaru nu i-a luat niciun set lui Janicijevic, la Iaşi Open

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS