-1.5 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSportClubul Centura Neagră Craiova, medaliat de 13 ori la Cupa Europeană şi Mondiale

Clubul Centura Neagră Craiova, medaliat de 13 ori la Cupa Europeană şi Mondiale

Cupa Europeană pentru Copii şi Campionatul Mondial de Karate Tradiţional pentru Cadeţi, Juniori, Tineret şi Seniori au avut loc în perioada 10-13 octombrie, în Vila do Conde, în Portugalia. Clubul Centura Neagră Craiova a avut participanţi la ambele competiţii, iar rezultatele obţinute sunt excelente.

La Cupa Europeană pentru Copii, clubul craiovean s-a ales cu două medalii, una de argint şi una de bronz, ambele obţinute de către Mathias Gîrleşteanu. De partea cealaltă, la Campionatul Mondial au fost obţinute unsprezece medalii, două de aur şi nouă de bronz. Copiii care s-au clasat pe podium sunt: Damian Cobîrlău (aur), Deya Gârbea (aur şi bronz), Ana Ristoiu (bronz), Bianca Georgescu (bronz), Anastasia Moraru (bronz), Isabela Şerbănescu (bronz), Raluca Ion (bronz), Anca Rădulescu (bronz), Bianca Şerbănescu (bronz) şi Alexia Oae (bronz).

Oana Gîrleşteanu: „A fost un adevărat carusel de emoţii şi trăiri“

Rezultatele de la cele două competiţii nu au putut decât să o mulţumească pe Oana Gîrleşteanu, antrenoarea copiilor de la Centura Neagră Craiova. Aceasta a vorbit şi despre emoţiile şi stările copiilor dinainte de startul competiţiilor, dar şi despre valoarea celorlalte naţiuni prezente.

„Lotul clubului nostru a obţinut două medalii la Cupa Europeană pentru Copii, una de argint şi una de bronz şi unsprezece medalii la Campionatul Mondial de Karate Tradiţional pentru Cadeţi, Juniori, Tineret şi Seniori (două de aur şi nouă de bronz). Această competiţie a fost un adevărat carusel de emoţii şi trăiri pentru mine, ca antrenor. Au fost patru zile de competiţie în care am avut diferite situaţii de gestionat. Presiunea a fost una la cote maxime. Emoţiile şi ele au atins limite înalte, dat fiind evenimentul la care am participat.

Vorbim aici de un Campionat Mondial în adevaratul sens al cuvântului, la care au participat delegaţii foarte puternice. Mă refer la loturile Egiptului şi Braziliei, care au adus în competiţie sportivi foarte bine pregătiţi din punct de vedere emoţional şi tehnic. Acest lucru este dovedit de faptul că aceste două ţări sunt primele clasate pe podiumul participantelor. Romania s-a clasat, de această dată, pe poziţia a patra în clasamentul naţiunilor.

Un portofoliu personal ceva mai „bogat

Rezultatele finale ale sportivilor mei îmi aduc multă bucurie şi mulţumire. Sunt rezultate pe care le-au obţinut după ce fiecare dintre ei şi-a purtat propriile lupte. Şi este vorba de o luptă nu doar pe suprafaţă fizică, ce implică aspecte tehnice, ci presupune şi o luptă a ‘trăirilor”, care înseamnă un foarte mare control al emoţiilor, capacitatea de a se mobiliza în momente de presiune şi de sufocare a emoţiilor şi puterea de a continua atunci când te simţi mai pierdut şi fără şansa de a izbuti. De aceea sunt mândră de evoluţiile sportivilor mei. Am discutat cu ei şi unde au greşit, pentru ca pe viitor să reuşească să evite astfel de împrejurări. Consider că această competiţie va reprezenta un plus valoare în portofoliul personal al fiecăruia dintre ei. Acest lucru mă bucură extrem de mult“, a declarat Oana Gîrleşteanu, pentru GdS.

Nu medaliile sunt ţinta, ci progresul!

Obiectivul pentru cele două competiţii nu însemna neapărat obţinerea unui număr de medalii, ci evaluarea corectă a copiilor. De asemenea, Oana Gîrleşteanu a mărturisit că fiecare sportiv în parte a încercat să se autodepăşească şi să progreseze.

„Încerc de fiecare dată să îmi evaluez sportivii corect şi obiectiv. Sunt situaţii care clar nu depind de execuţiile lor în concret, fiind factori independenţi de această împrejurare, care afectează în cele din urmă rezultatele finale. Nu îmi propun medalii în concret, ci îmi fixez ca obiectiv, ca respectiva experienţă să reuşească să îi scoată din zona de confort.

După părerea mea, odată ce ieşi din această zonă de confort şi lupţi la propriu pentru ceva, intervine progresul. Şi da, a progresa în orice domeniu mi se pare minunat, valoros, de apreciat şi înfrumuseţează pe oricine, mai ales pe nişte copii, tineri, care cresc şi se dezvoltă în acest spirit. Copiii sunt mulţumiţi cu ceea ce au obţinut şi sper eu, conştienţi de ceea ce i-a dus la reuşită. Totodată, sper să fie conştienţi şi de ceea ce le-a lipsit acolo unde au pierdut. Încerc de fiecare dată să îi fac să conştientizeze ceea ce li se întamplă. Vreau să îi învăţ să adopte comportamentul şi atitudinea corespunzătoare“, a mai spus antrenoarea clubului Centura Neagră Craiova.

„Fiecare om îşi doreşte performanţă în orice“

Ultimii ani au adus o mulţime de rezultate bune spre foarte bune în grupul copiilor de la Centura Neagră Craiova, iar acest lucru este datorat perseverenţei şi dorinţei de performanţă.

„Am reuşit în ultimii ani să obţinem multe rezultate foarte bune. Este un lucru care mă bucură enorm ca şi antrenor, pentru că vine în cele din urmă ca o consecinţă firească şi justă a efortului depus pentru a obţine această performanţă. Este într-adevăr o provocare să menţii activă dorinţa sportivilor de a performa. Reuşesc de cele mai multe ori să fac acest lucru, iar în momentele în care simt că acest lucru nu se întamplă, apelez la ce consider de ajutor pentru a renaşte această dorinţă. Nu este chiar greu să stârneşti, să naşti dorinţa de a performa. Fiecare om îşi doreşte pentru sine „performanţă” în orice. Îmi pare naturală şi firească si umană această dorinţă.

Este un efort comun şi al meu, ca antrenor al sportivilor şi nu în ultimul rând al părinţilor lor. Ei aleg mereu să facă din copil o prioritate şi să investească în el. Nu mă refer aici la aspectul material, care deşi contează, nu este chiar cel mai important. Mă bucur de un colectiv de părinţi care îşi doresc pentru copiii lor să se dezvolte sănătos şi armonios, într-un cadru al luptei continue de a fi mai bun decât ai fost tot tu, în trecut. Eu apreciez acest comportament, pentru că am crezut mereu că experienţa de genul unei competiţii la acest nivel la care am participat, are menirea de a întări şi de a modela corpul şi mintea lor, a sportivilor, dar şi a mea, ca antrenor şi, în cele din urma, ca om“, a încheiat Oana Gîrlesteanu.

Rezultate Cupa Europeană pentru Copii:

MATHIAS GÎRLEŞTEANU: medalie de argint kata individual masculin copii 8-9 ani si medalie de bronz kumite individual masculin copii 8-9 ani.

Rezultate Campionatul Mondial:

DAMIAN COBÎRLÃU: medalie de aur kumite echipe masculin seniori;
ANA RISTOIU: medalie de bronz kata echipe feminin tineret si locul IV en bu feminin tineret;
BIANCA GEORGESCU: medalie de bronz kata echipe feminin tineret si locul IV en bu feminin tineret;
DEYA GÂRBEA: medalie de aur fuku go feminin juniori si medalie de bronz kata echipe feminin tineret;
ANASTASIA MORARU: medalie de bronz kata echipe feminin juniori;
ISABELA ŞERBÃNESCU: medalie de bronz kata echipe feminin juniori;
RALUCA ION: medalie de bronz kata echipe feminin juniori;
ANCA RÃDULESCU: medalie de bronz kata echipe feminin cadeti;
BIANCA ŞERBÃNESCU: medalie de bronz kata echipe feminin cadeti;
ALEXIA OAE: medalie de bronz kata echipe feminin cadeti.

Citeşte şi: Monica Niculescu şi Cristina Bucşa au acces în faza sferturilor de la Tokyo

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS