7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalEXCLUSIV / Pavel Badea: Obiectivul nostru major este să avem grijă de sportivi

EXCLUSIV / Pavel Badea: Obiectivul nostru major este să avem grijă de sportivi

Directorul Clubului Sportiv Universitatea Craiova, Pavel Badea, a stat de vorbă cu GdS despre vremurile grele pe care le traversează omenirea, cauzate de pandemia de coronavirus. Pe linie sportivă, fostul mare fotbalist al Băniei a explicat care sunt măsurile impuse până acum la clubul pe care-l conduce și ce soluții are în vedere ca să depășească momentele de criză. În ceea ce privește reluarea activității, inclusiv fotbalistice, Pavel Badea a subliniat că mai trebuie să treacă circa patru luni ca lucrurile să revină la normalitate.

„Oamenii vor rezista în case până de Paști“

GdS: Ce mai faceți? Cum suportați autoizolarea?

Pavel Badea: Sunt acasă, cu familia, bineînțeles, că nu avem încotro. Ne ascundem! Acum ne rugăm să nu ajungem la spital din diverse motive, ca să nu ne îmbolnăvim și de coronavirus. E de groază ce se întâmplă în unele spitale din România.

GdS: Îmi aduc aminte o discuție mai veche, în care prezentați ce rău putea produce acest coronavirus…

Pavel Badea: Din nefericire se confirmă ce spuneam eu în urmă cu o lună și ceva, că nu o să mai mergem la serviciu și că se vor întâmpla neplăcerile de acum, cu oameni decedați, etc. Din informațiile pe care le primim, rezultă că nu va fi bine prea curând. Sunt convins că pentru noi încă nu a început perioada de vârf. Aceasta va fi la o săptămână după Paști. Oamenii vor rezista în case până de Sărbătoarea Sfintelor Paști. De atunci nu vor mai sta în case. Cum să nu se ducă să-și vadă neamurile, prietenii… O să încalce restricțiile și o să ne pomenim cu o explozie de cazuri de coronavirus. Uitați-vă că deja sunt unii care trag petreceri, băute… Ăia care nu vor să înțeleagă poți să le spui și de o mie de ori să stea în casă, că tot nu vor asculta.

GdS: Când credeți că vom depăși această pandemie?

Pavel Badea: Omenirea a trecut până acum prin mai multe momente de acest gen și va trece și această pandemie de coronavirus. Și la vremea respectivă nu exista globalizarea actuală. Eu cred că la sfârșitul lunii iunie ar fi posibil să reintre în normal totul. Dar asta numai dacă vom rspecta ceea ce ne cer oamenii care sunt puși să gestioneze lucrurile în această perioadă.

Refuză să taie indemnizațiile sportivilor, dar antrenorii nu scapă de reducerile salariale

GdS: Cum se prezintă situația la CS Universitatea Craiova în vremurile astea de pandemie?

Pavel Badea: În primă fază am dat o decizie prin care am suspendat activitatea antrenamentelor. A rămas ca antrenorii să facă, și au și făcut, programe de pregătire pentru acasă pentru fiecare sportiv, ca să încerce pe cât posibil să nu piardă totul. Apoi am găsit și o variantă prin care să nu tăiem indemnizațiile și drepturile pe care le au sportivii. Vă dați seama, pe „praful“ ăsta de acum, dacă mai tăiam și indemnizațiile, după ce că erau 700 de lei, ce însemna? Îi demoralizam și îi puneam în mare dificultate de sportivi. Unii dintre ei chiar din aceste indemnizații trăiesc și se anunță vremuri și mai grele.

GdS: Mi-ați anticipat întrebarea. Multe cluburi apelează la acel șomaj tehnic, cel puțin în cazul antrenorilor. Vă gândiți să procedați la fel?

Pavel Badea: Și noi avem în vedere acest lucru. Deocamdată ne permite legea să dăm 75% din salarii fără să trecem în acel șomaj tehnic. Noi avem doar doi-trei antrenori care sunt numai ai noștri. Restul au catedră întreagă la LPS „Petrache Trișcu“, iar la noi sunt colaboratori și primesc o sumă care ar lua-o ca un fel de bonus. O să vedem ce decizie vom lua împreună, pentru că trebuie să stabilim anumite lucruri curând. Asta pentru că, repet, obiectivul nostru major este să avem grijă de sportivi, care nu au alte resurse financiare.

„Revenirea economiei va fi teribil de grea!“

GdS: Credeți că fotbalul își va relua activitatea curând? Se fac fel și fel de scenarii…

Pavel Badea: Sincer, este mai puțin important când se va relua campionatul. Important este să depășim acest moment greu și să facem tot ce se poate să revină activitatea la normal cât mai curând. Dar totul treptat, ca să nu avem surprize. Să nu forțăm lucrurile și să riscăm să ne întoarcem de unde am plecat cu această pandemie. Fotbalul, fără oameni puternici financiar în spate și fără sponsori, nu poate să reziste. Fotbalul are în spate o activitate economică și aceasta susține latura sportivă. Nu poți să faci pași înainte fără o situație economică bună, fără un confort al celor care vin în mediul de afaceri. Revenirea economiei va fi teribil de grea! Este important să trecem cu bine, cu toții, peste această nenorocire, care ne-a schimbat modul de viață.

„Nu cred că se va mai juca acest campionat!“

GdS: Ar fi o idee bună să se reia campionatul fără spectatori și jucătorii să fie testați înaintea intrării pe teren, etc.?

Pavel Badea: Nu! Avem o lege pe care trebuie să o respectăm cu toții! Legea spune să-i protejăm pe cei de lângă noi. Este vorba despre distanțarea socială și este singura armă pe care o avem acum. Acesteia i se adaugă autoizolarea la domiciliu. Numai așa nu o să sufocăm sistemul sanitar.

GdS: Există varianta de a fi „înghețat“ campionatul și să se desemneze campioana la „masa verde“. Ar fi corect?

Pavel Badea: Orice este posibil. Eu nu cred că se va mai juca acest campionat! Cred că vor fi luate în calcul rezultatele înregistrate până acum, cu clasamentul actual. Adică și cu cele două etape din play-off și play-out.

GdS: În cazul ăsta, ar fi bun locul trei pe care-l ocupă în prezent Universitatea Craiova?

Pavel Badea: Este un clasament care reflectă realitatea. Din punctul meu de vedere, CFR Cluj și FCSB sunt echipe foarte bune care își merită locul la ce au arătat în teren. Rămâne de văzut ce se va întâmpla.

„Totul a rămas în aer“

GdS: Una peste alta, sunteți mulțumit de ceea ce s-a întâmplat pe parcursul acestui an competițional?

Pavel Badea: Nici nu știu ce să spun, pentru că multe competiții au fost anulate sau amânate. Spun asta și nu mă refer doar la fotbal. Vă dați seama că avem baremuri de realizat pentru Olimpiadă. Aveam sportivi care trebuia să participe la Campionate Europene și Mondiale, pentru a se califica la Jocurile Olimpice. Totul a rămas în aer și există riscul ca sportivii să-și piardă forma în această vacanță forțată. Dar, v-am spus, acestea sunt probleme minore față de cele pe care le are și le va avea societatea din pricina acestei pandemii de coronavirus.

Citește și:

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS