Soarta turneului final al Campionatului European, EURO 2020, amânat cu un an din cauza pandemiei, nu va fi decisă până în martie. UEFA speră că eforturile pentru vaccinarea populaţiei împotriva noului coronavirus vor permite desfăşurarea acestuia conform planului, în vara acestui an, informează Agerpres.
Competiţia aliniază la start 24 de selecţionate și va dura o lună (11 iunie – 11 iulie 2021). EURO 2020 este una dintre cele mai importante surse de venituri pentru forul fotbalistic continental. Din acest motiv urmează să se desfăşoare, în premieră, în 12 oraşe europene şi nu într-o ţară sau cel mult două, ca până acum. Asta și pentru a marca şase decenii de la înfiinţarea sa, ideea aparţinându-i fostului preşedinte al UEFA, Michel Platini.
Meciurile din cadrul acestui turneu urmează să aibă loc la Glasgow, Dublin, Bilbao, Amsterdam, Copenhaga, Munchen, Roma, Sankt Petersburg, Bucureşti, Budapesta şi Baku. Semifinalele şi finala sunt programate pe stadionul „Wembley“ din Londra.
Forul european a sperat că amânarea cu un an le va permite suporterilor să asiste la meciuri, iar această perspectivă depinde în mod clar de o îmbunătăţire a situaţiei sanitare.
„Vaccinarea a început şi cred că vom putea avea tribune pline în vară“
Preşedintele UEFA, slovenul Aleksander Ceferin, speră ca programele de vaccinare, care decurg cu viteze diferite în ţările care urmează să găzduiască EURO 2020, vor fi cheia pentru respectarea planului original.
„Vaccinarea a început şi cred că vom putea avea tribune pline în vară. Pentru moment, planul este de a juca în 12 ţări. Există, desigur, soluţii de rezervă, în cazul în care o ţară are probleme“, a spus Ceferin.
Oficialul sloven admite însă că ar putea fi nevoit să facă unele jonglerii cu planurile de găzduire.
„Suntem pregătiţi să organizăm competiţia în 11, 10 sau 9 oraşe şi chiar într-o singură ţară, dacă va fi necesar. Însă, sunt 99,9% sigur că vom avea Campionatul European în toate cele 12 oraşe, aşa cum este planificat“, a punctat Ceferin.
Se fac diferite scenarii privind participarea suporterilor
UEFA a confirmat că are în vedere patru scenarii operaţionale – pentru stadioane pline, cu un grad de ocupare de 50%-100% sau 20%-30% din capacitate, precum şi meciuri cu porţile închise. Oraşele gazdă au fost invitate să vină și ele cu două sau trei planuri în afara acestor opţiuni şi este posibil să există abordări diferite în fiecare loc.
„O decizie în privinţa scenariului care va fi aplicat individual în fiecare oraş, în timpul turneului, va fi luată pe 5 martie 2021“, a precizat UEFA într-un comunicat.
Având în vedere acordurile cu difuzorii turneului, UEFA are un puternic interes comercial pentru ca evenimentul să se deruleze aşa cum este prevăzut. Chiar dacă întreaga competiţie va trebui să se desfăşoare fără fani, acest lucru va permite forului continental să-şi îndeplinească cerinţele contractuale şi să evite un impact financiar major.
Marele pericol constă în întreruperea competițiilor interne
O ameninţare pentru CE 2020 ar putea veni dacă, la fel ca anul trecut, ligile interne ar trebui să se oprească din cauza pandemiei. Asta ar provoca o nouă amânare a competiţiilor intercluburi naţionale şi europene, aşa cum s-a întâmplat în sezonul trecut și ar decala totul.
Până în prezent, ligile europene, cu protocoale stricte în vigoare pentru desfăşurarea meciurilor cu porţile închise, au putut continua să joace, deşi planurile pentru revenirea fanilor în tribune au fost afectate de noul val al pandemiei.
Citește și: Cupa României | S-au stabilit meciurile din faza optimilor de finală. Vezi programul!