Fostul portar Bogdan Lobonţ, numit selecţioner al echipei reprezentative U20 a României, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că este nerăbdător să cunoască lotul de jucători, despre care a spus că e un „fond interesant“.
„Sunt emoţionat, sunt bucuros pentru alegerea făcută. Este ca şi în prima zi la şcoală, sunt nerăbdător să cunosc fondul de jucători pe care U20 îl are la dispoziţie. Atât jucătorii, cât şi stafful tehnic. Sunt convins că vom obţine maximum din potenţialul fiecăruia. Nu este nicio postură ciudată, nu s-a inventat nimic. Practic s-a dat continuitate jucătorilor de la U19. Era diferenţa un pic mare între U19 şi U21. Erau jucători care nu aveau meciuri internaţionale în această perioadă.
Prima acţiune va începe pe 29 august, primul meci pe 2 septembrie cu Portugalia şi apoi în deplasare pe 6 septembrie, contra Angliei. E un fond interesant de jucători. E datoria noastră să dezvoltăm calităţile pe care le prezintă aceşti copii şi să le creăm mediul adecvat pentru a le îmbunătăţi, pentru a creşte. Obiectivul este de a da cât mai multe jucători pentru 21 şi pentru naţionala mare. Abia aştept să-i cunosc băieţi pentru că am urmărit doar video deocamdată. E un fond de 45-50 de jucători în momentul de faţă pe care îi avem în vedere“, a declarat Bogdan Lobonţ, conform Agerpres.
El a precizat că principalul său obiectiv va fi furnizarea de jucători pentru echipa naţională de tineret: „Eu să fac o reconstrucţie? Nu sunt constructor, nu sunt zidar. Obiectivul nostru este să dăm continuitate jucătorilor care termină cu U19 şi trebuie să facă pasul spre U21. Este o fereastră importantă în îndeplinirea acestui obiectiv. Trebuie să le creăm acestor băieţi un mediu propice pentru a progresa, pentru a performa la potenţialul maxim pe care îl au şi asta ţine de foarte mulţi factori“.
Nu l-a surprins numirea
Bogdan Lobonţ nu s-a declarat surprins de alegerea FRF în ceea ce priveşte numirea sa la cârma echipei naţionale U20, nou înfiinţată.
„Sincer să fiu nu m-a surprins alegerea federaţiei pentru acest rol. Sunt convins că sunt persoana potrivită la locul potrivit. Negocierile au durat foarte puţin, sunt sigur că au fost şi alte numai pe lista pentru acest post. Nu pot să spun că am avut o ofertă concretă, au fost discuţii cu câteva cluburi din ţară şi din afară, dar s-a rezumat totul la puţin mai mult decât discuţii preliminare. Consider că am făcut alegerea corectă“, a mai spus „Pisica“.
Bogdan Lobonţ va colabora la echipa naţională U20 a României cu Massimo Pedrazzini – antrenor secund, Miodrag Todorov – preparator, Silviu Lung – antrenor cu portarii şi Lucian Sânmărtean – director sportiv.
Fostul internaţional a semnat un contract cu Federaţia Română de Fotbal valabil până pe 30 noiembrie 2022.
În cariera de jucător, Lobonţ a îmbrăcat de 85 de ori tricoul României şi a participat la Euro 2000 şi Euro 2008. El a activat la cluburi precum Corvinul Hunedoara, Rapid Bucureşti, Ajax Amsterdam, Dinamo Bucureşti, Fiorentina şi AS Roma. Ca antrenor a pregătit-o pe U Cluj în sezonul 2018-2019, iar înainte a făcut parte din staff-ul lui Cosmin Contra la prima reprezentativă.
Lobonţ s-a retras din fotbal chiar la echipa naţională, în iunie 2018, într-un meci cu Finlanda, disputat la Ploieşti.
Din toamnă încep meciurile României U20
Recent înfiinţata echipă naţională sub 20 de ani a României va participa, începând din toamna lui 2021, într-o competiţie amicală alături de selecţionate puternice ale Europei. Turneul care reuneşte 8 selecţionate U20 de pe continent a debutat în sezonul 2017-2018. Prin această competiţie se oferă o experienţă internaţională jucătorilor care fac tranziţia de la nivel U19 spre naţionala de tineret.
Programul naţionalei U20 din această toamnă, care poate suferi însă modificări în contextul evoluţiei pandemiei, este următorul:
2 septembrie: România U20 – Portugalia U20
6 septembrie: Anglia U20 – România U20
7 octombrie: România U20 – Cehia U20
11 octombrie: Germania U20 – România U20
11 noiembrie: România U20 – Polonia U20
15 noiembrie: Italia U20 – România U20
Echipa naţională U20 a României a fost înfiinţată în urma deciziei Comitetului Executiv din noiembrie 2020, din dorinţa de a oferi continuitate tinerelor generaţii. România este singura ţară din Europa de Est cu o selecţionată la acest nivel de vârstă.
Citeşte şi: Viitorul Pandurii – Steaua 0-2 / Alin Buleică: „Lipsa omogenităţii şi-a spus cuvântul“