6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSportFotbalMarian Zaharia, omul revenit să sfințească locul

Marian Zaharia, omul revenit să sfințească locul

Viața bate filmul, iar proverbul acesta ne oferă un nou „episod“ cu final fericit. În prim plan se regăsește Marian Zaharia, un fost fotbalist ce a activat în primele trei eșaloane ale țării, la Armata Craiova, Jiul IELIF, Electroputere Craiova, Universitatea Craiova, Drobeta Turnu Severin, Minerul Motru, Pandurii Târgu Jiu, Laminorul Roman și Dunărea Calafat.

Povestea sa nu se referă la activitatea de jucător, deși ar avea suficiente întâmplări „picante“. Se referă la activitatea de după, când a activat ca director sportiv și, ulterior, antrenor.

Cu Severinul, de la extaz, la agonie

Marian Zaharia a fost unul dintre pilonii principali ai ascensiunii clubului Gaz Metan CFR Craiova până în Liga 2. A pus umărul și la trasformarea acestui club în Gaz Metan Severin și, ulterior, CS Turnu Severin, cu o participare în Liga 1, dar al că cărui drum s-a terminat brusc din lipsa finanțării. De fapt, de la problemele echipei de la Dunăre s-au tras și necazurile sale, pentru că a rămas restant cu ratele la bănci, iar casa sa era în pericol de a fi pierdută.

„În momentul acela nu a fost prea plăcută acea ieșirea din Liga 1, în ceea ce mă privește. Confruntându-ne cu foarte multe probleme financiare, deși finanțarea era promisă, s-a ajuns la faliment și mă refer la perioada în care echipa a activat în Liga 1. Atunci au avut de suferit atât jucătorii, cât și noi, cei care dirijam lucrurile la echipă. Am suferit și moral, nu numai finaciar. Dincolo de satisfacția promovării, una deosebită, în plan financiar a fost crunt! Ori de asta plecăm cu toții de acasă, să muncim și să avem o pâine pe masă.

A fost cu atât mai dureros pentru mine, mai ales că eram și departe de familie. Dincolo de grevele jucătorilor trebuia să fim lângă ei, să înțeleagă că până la urmă trebuie să ne ducem munca la bun sfârșit. Toată lumea a înțeles, dar în sufletul nostru se adunaseră deja prea multe lucruri. Într-un final s-au încheiat toate negativ“, a rememorat antrenorul de 53 de ani.

Alte două proiecte frumoase, „moarte“ pe parcurs

Afectat din plin de episodul negru numit CS Turnu Severin, Marian Zaharia s-a legat de alte două proiecte sportive promițătoare în Dolj, dar care nu și-au atins finalitatea așa cum s-a dorit.

„În 2013 s-a încheiat activitatea la Severin. Apoi am participat la un proiect la Podari, dar care nu a durat foarte mult. Și acolo pot spune că am trăit o deziluzie, pentru că mi-am pus multe speranțe în proiectul ăla. A urmat o perioadă în care am vrut să dezvoltăm la ’Depou’ un centru puternic de copii și juniori, sub sigla clubului Gaz Metan CFR. Fiind o implicare mare și cu profesioniști am adunat în curte rapid circa 120 de copii, acoperind toate grupele de juniori. Din păcate, finanțarea nu a continuat și s-a încheiat totul. Atunci am plecat în Italia“, a explicat „Țaca“.

În Italia, la cules de pere și… fotbal

După câțiva ani fără liniște din punct de vedere financiar, Marian Zaharia a plecat cu fiul său, David, după soție, în Italia.

„Prima dată a plecat soția. Ca să rămâi acasă cu un copil de 9 ani, să-l speli, să-l calci, să-l duci la școală, să-i dai să mănânce, pentru un fost fotbalist… Nu a fost deloc ușor! Căutam pe internet să gătesc, făceam ciorbă cu soția în telefon… Acum zâmbesc, când îmi aduc aminte. Am mers la Malalbergo, un orășel aflat la 30 de km de Bologna. Plecarea mea acolo, a noastră de fapt, a fost forțată, pentru că trebuia să muncim și să ne achităm ratele la bănci, având și casa ipotecată“, a punctat fostul fotbalist crescut de Universitatea Craiova.

„În Italia am combinat utilul cu plăcutul. Am găsit de muncă într-o livadă de pere. Am început perioada de vară cu culesul frunctelor. Am continuat cu absolut toate muncile care se fac într-o livadă. A fost o muncă plăcută până la urmă. Apoi mi-am depus CV-ul la un centru de copii și juniori, afiliat la AC Milan, care se numește Sporting Emilia Poggese. Am fost chemat imediat la interviu. Am antrenat în primul an juniorii A, apoi cu fiecare an am acoperit aproape toate grupele de vârstă.

Acest club era centrul de fotbal pentru trei orașe: Malalbergo, Altedo, unde locuiam și eu, și Poggio Renatico. Acest orășel din urmă punea la dispoziție o infrastructură foarte bună, dotată excelent. Toate antrenamentele se desfășurau în nocturnă, terenuri foarte multe și foarte bune. Se putea lucra foarte bine. Am activat acolo aproape toată perioada petrecută în Italia, peste 5 ani. Toată lumea a fost dezamăgită când am anunțat că mă întorc în România“, a completat „Țăcălie“.

Dorul de casă a răzbit

Marian Zaharia și familia sa au revenit în 2021 în România, decizia fiind luată cu sufletul și cu datoriile achitate.

„Craiova mea minunată a fost lucrul pentru care ne-am întors. Dorul de casă ne-a făcut să ne întoarcem în primul rând. Am fost forțați să plecăm pentru a ne rezolva problemele, dar odată de ce le-am rezolvat, cu prima posibiltate care s-a ivit anul trecut, am hotărât să revenim acasă. Nu ne-am mai uitat în urmă, chiar dacă acolo a fost o perioadă benefică din toate punctele de vedere. E foarte plăcut să trăiești într-o țară precum Italia, mai ales că îți oferă și siguranța zilei de mâine. Am regăsit Craiova noastră destul de frumoasă, un oraș schimbat în bine și cu mult fotbal“, a afirmat Zaharia.

„După falimentul declarat cu echipa la Liga 1, după faptul că am închis casa și am plecat cu un copil de 9 ani, obligându-l să învețe o limbă străină ca să facă școala acolo, totul s-a terminat cu bine. Am reușit să scoatem casa și să ne achităm datoriile, iar acum facem ce ne place și sperăm să dureze cât mai mult timp“, a mai spus omul de fotbal.

A deschis o școală de fotbal la Almăj

Întors acasă, la Almăj, Marian Zaharia a decis să-și urmeze visul, acela de a înființa o școală de fotbal pentru copiii din comuna Almăj, de lângă Craiova. Așa a luat naștere Sporting Tiki Tzaka Almăj, un proiect ambițios.

„Am decis să dezvolt un proiect pe care l-au gândit cu vreo doi ani în urmă, când am venit până acasă și am văzut foarte mulți copii pe ulițe. Atunci mi-am dat seama că există resurse. Faptul că am acumulat experiență la nivel de copii și juniori am decis să deschid o școală de fotbal chiar la mine, în Almăj. Așa a apărut Sporting Tiki Tzaka Almăj, în 2022.

Anul 2021 a fost de tranziție, am testat terenul. De curând am obținut și CIS-ul, deci acum suntem în regulă cu toată documentația. Munca am început-o mai devreme, cam de două luni și deja avem 25 de copii, născuți între 2010 și 2016. Mi-am pus tot sufletul în acest proiect și toată priceperea pe care am dobândit-o, de copil crescut de Universitatea Craiova și în special de nea Gigi Mităchescu. Toți antrenorii pe care i-am avut ne-au educat nu numai fotbalistic, ci și civic, ca să zic așa, și vreau să fac și eu la fel“, a menționat „Țaca“.

Acesta a explicat și denumirea clubului: „Sporting vine de la clubul din Poggese, pentru că 5 ani mi-au rămas în inimă, la fel ca oamenii cu care am colaborat acolo. De asta l-am menținut. Tzaka este porecla mea din clasa a 7-a. Tiki Taka vine de la jocul Barcelonei, care mi-a plăcut tot timpul. L-am jucat și noi pe vremuri, inclusiv eu, din poziția de închizător. Nea Gigi Mităchescu ne striga mereu să jucăm cu pasa ‘mică’, adică să construim din aproape în aproape, deci tot un fel de tiki taka. Ca idee, am zis că sună bine Tiki Tzaka“.

Vrea o echipă de seniori în cel mai scurt timp

Cum feedback-ul din partea comunității din Almăj în privința proiectului fotbalistic a fost foarte bun, Marian Zaharia și-ar dori ca Almăjul să aibă și o echipă de seniori în viitor.

„Feedback-ul a fost foarte bun, pentru că oamenii au răpuns imediat la acțiune și pe zi ce trece apar noi solicitanți la înscriere. Autoritățile, la fel. Noul sezon ne va prinde înscriși în competiții. În curând o să merg la AJF Dolj, să ne afiliem. Cu grupele pe care le vom avea complete o să ne înscriem în competiții. Este visul meu, dar nu este nici măcar pe jumătate împlinit, pentru că ținta ar fi să ajung să am o echipă de seniori. Vreau ca acești copii care vor crește sub ochii mei să aibă posibilitatea să joace și pentru echipa comunei de seniori.

Autoritățile și-au arătat toată susținerea și este un lucru mare. Mi s-a spus că de doi ani încearcă să facă ceva în direcția asta, cu fotbalul, dar nu au găsit persoana potrivită. Acum o au și sperăm într-o colaborare prolifică. Cu timpul, când termină junioratul, băieții noștri vor fi îndrumați și ajutați să meargă la Craiova sau la cluburi care să le ofere satisfacție profesională și financiară“, a subliniat Zaharia.

Ar face o „punte“ între Sporting Tiki Tzaka Almăj și Sporting Emilia Poggese

„Țaca“ și-ar dori în viitor parteneriate cu cluburi puternice, dar în special vrea să-i ajute pe cei mai talentați să joace în Italia, unde ar avea destule uși deschise.

„În principiu da, vreau colaborări, dar momentan sunt la început și trebuie să iau lucrurile pas cu pas. Momentan scopul meu este să dau bucurie copiilor pe care i-am văzut crescând aici, în Almăj. Ca idee, am prieteni și cunoștințe care activează la multe cluburi, atât în țară, cât și în Italia. Spun asta, pentru că în zona respectivă activau foarte multe echipe, inclusiv Spal, care este foarte iubită. În cei peste 5 ani mi-am creat foarte multe legături, pentru că am dat dovadă de caracter și de seriozitate. Când ai așa ceva se crează foarte repede relații, prietenii. Am acolo oricând o ușă deschisă. Mi-aș dori să fac un parteneriat cu clubul de acolo, dar asta când o să fiu mai bine organizat“, a afirmat Zaharia.

David este fericit că a revenit acasă

Se pare că revenirea în țară i-a priit și lui David, fiul lui Marian Zaharia. Acesta și-a găsit locul la CSJ Știința U Craiova și progresează, spre bucuria părinților, care își făceau probleme în privința readaptării în România.

„În toată perioada petrecută acolo am avut mereu discuții pe tema asta. Dacă îi place acolo, dacă ar vrea să revină acasă… Cei 9 ani petrecuți în România și-au pus amprenta asupra lui. Și-a dorit tot timpul să revină acasă. Nu a fost prea greu de convins când a venit timpul. El a reprezentat totodată unul dintre motivele pentru care am revenit în Craiova. El activează acum la CSJ Știința U Craiova, la Ștefan Florescu.

Nu vreau să supăr pe cineva de prin Italia, dar vreau să spun că antrenorii de la centrele noastre, de aici, sunt mai pregătiți sau cel puțin au jucat fotbal. Ei au trecut prin centrele acelea vechi și stăpânesc foarte bine școala de lovire a mingii, școala alergării. În Italia am întâlnit și antrenori care explicau din mână cum se lovește mingea cu interiorul sau cu exteriorul. Aș vrea să punctez că vorbim despre un centru de amatori, pentru că profesioniștii din Italia lucrează într-un alt mod“, a explicat Zaharia.

„A fost exact cum am anticipat. Impactul cu fotbalul nostru, cu Fane Florescu, pe care-l știu foarte bine și are o experiență mare în spate, cu rezultate notabile, a fost bun. David este bucuros că ne-am întors acasă. Vă dați seama că eu și mama sa ne făceam probleme. Ne gândeam că vom fi nevoiți să ne întoarcem în Italia dacă nu se adaptează, dacă nu progresează inclusiv din punct de vedere fotbalistic. Din fericire, lucrurile au decurs foarte bine“, a încheiat Marian Zaharia.

Citește și: CFR Cluj, doar o remiză fără goluri în Armenia, cu Pyunik! Calificarea se joacă în Ardeal

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS