2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalSuperliga | A fost bine sau nu cu VAR?

Superliga | A fost bine sau nu cu VAR?

Arbitrajul video (VAR) a verificat 1.368 de faze în 318 meciuri şi a intervenit de 126 pentru a corecta deciziile iniţiale ale arbitrilor în sezonul 2022-2023. Asta spune o statistică a Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) publicată, vineri, pe site-ul oficial al FRF.

Primul meci oficial din România cu asistenţă video pentru arbitri a fost CFR Cluj – Sepsi OSK, scor 1-2, disputat la 9 iulie 2022 în Supercupa României. De atunci, 318 din cele 322 de meciuri ale Superligii au beneficiat de VAR.

Conform CCA, fotbalul românesc are nevoie de acest sistem pentru că „jocul a dat naştere unor situaţii complexe, iar arbitrii au avut posibilitatea de a corecta anumite erori evidente“.

Ce spune Vassaras

VAR a verificat 1.368 de faze, având 126 de intervenţii (9,2% din totalul verificărilor) pentru a corecta decizii iniţiale.

„Practic, am avut o intervenţie VAR la fiecare 2,5 meciuri, o medie similară cu ceea ce regăsim în campionatele de top sau în competiţiile UEFA“, a declarat preşedintele CCA, Kyros Vassaras.

Statistica CCA a relevat că arbitrajul video a intervenit mai des cu cât campionatul s-a apropiat de final:

-51 de intervenţii VAR au fost în returul campionatului, faţă de 38 în tur. Alte 37 de intervenţii au fost în play-off / play-out / baraje, raportate la un număr de jocuri cu o treime mai mic decât în tur/retur.
-81 de intervenţii VAR, din totalul de 126, adică 64%, au venit în partea a doua a jocurilor. În play-off / play-out, procentul intervenţiilor din repriza a doua a crescut chiar până la 78%.

VAR-ul a protejat competiția

Vassaras susţine că noul sistem a protejat competiţia:

„Intervenţiile importante ale VAR şi, apoi, luarea celor mai bune decizii finale au protejat competiţia sezonul trecut“.

Fazele de penalti au fost cele mai analizate de arbitrii din camera VAR. Astfel, 68% din totalul verificărilor au fost pentru acordarea / neacordarea loviturilor de pedeapsă, peste o treime fiind verificări ale unor situaţii de posibil joc al mingii cu mâna. De asemenea, 61% din cazurile în care arbitrul a revăzut faza pe monitorul de la marginea terenului (96 în total) au fost pentru acordarea/neacordarea loviturilor de pedeapsă.

„Pe măsură ce ne-am apropiat de finalul de sezon am remarcat un progres în ceea ce înseamnă luarea celor mai bune decizii cu ajutorul VAR. Sunt convins că sezonul următor va fi tot mai bine“, a mai spus Kyros Vassaras.

Citește și: Andrei Chivulete va arbitra Supercupa României

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS