21.7 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalȘtiința își reia aventura în cupele europene

Știința își reia aventura în cupele europene

Universitatea Craiova și-a făcut încălzirea în Superliga, unde a înregistrat o remiză, 0-0 cu Hermannstadt, și o victorie frumoasă, 4-2 cu UTA, iar acum se pregătește să-și reia aventura în cupele europene. Știința o va întâlni joi, de la ora 21.15, în Slovenia, pe NK Maribor, disputa contând pentru manșa întâi a turului doi preliminar al Conference League.

Partida de pe stadionul „Ljudski vrt“ (capacitate 11.709 locuri) va fi arbitrată de o brigadă din Danemarca. Central va fi Mads Kristoffersen, asistenți Jesper Dahl și Jakob Mastrup, iar rezervă Lasse Loebel Graagaard.

Cine este NK Maribor?

NK Maribor sau „Vijoličasti“ („The Purples”), este un club fondat în 12 decembrie 1960. „Violeții“ sunt priviți ca un simbol al fotbalului sloven, în special în regiunea lor natală, Stiria, din nord-estul Sloveniei.

NK Maribor a câștigat de 16 titluri PrvaLiga (un record), 9 cupe slovene și 4 Supercupe. A câștigat șapte titluri consecutive între 1997 și 2003 și cinci titluri consecutive între 2011 și 2015. Înainte de independența Sloveniei în 1991, Maribor a jucat în campionatul iugoslav. Aici au promovat în primul eșalon în 1967, unde au rămas până în 1972. Sunt una dintre cele trei echipe slovene care au participat pe prima scenă a Iugoslaviei la sfârșitul celui de-al doilea război mondial în 1945 și destrămarea Iugoslaviei în 1991.

Are cu ce se lăuda și în plan european

NK Maribor este singurul club sloven care a ajuns în faza grupelor din UEFA Champions League și UEFA Europa League. În plus, clubul este unul dintre cei doi membri fondatori ai PrvaLiga slovene (împreună cu Celje), care nu au retrogradat niciodată din ligă din sezonul inaugural 1991–1992.

Clubul are o rivalitate de lungă durată cu Olimpija Ljubljana, acesta fiind derbiul Etern. Alte rivalități includ cele cu Celje, denumit derbiul din Stiria și derbiul Prekmurje–Styria, disputat între Maribor și Mura.

Lotul slovenilor este evaluat la 10 milioane de euro, conform Transfermarkt, iar antrenor este Ante Simudza.

Slovenii pleacă ușor favoriți

Analiștii caselor de pariuri consideră că NK Maribor și Universitatea Craiova sunt cam de aceeași valoare, fapt relevat și de cotele oferite. Astfel, pentru o victorie a slovenilor cota este de 2.50, un egal a primit cota 3.40, iar un succes al alb-albaștrilor ar fi răsplătit cu o cotă de 2.80.

Delegația alb-albastră va decola astăzi, ora 14:30, de pe Aeroportul Internațional Craiova, cu destinația Graz. De acolo, Universitatea se va deplasa cu autocarul până la Maribor, timp de aproximativ o oră.

Conferința de presă premergătoare disputei din Conference League va fi prefațată de Constantin Gâlcă și Alexandru Crețu de la ora 20.30 (ora României) și o puteți regăsi la scurt timp și pe site-ul nostru. Antrenamentul oficial va fi pe arena „Ljudski vrt“, de la ora 21.00.

Partida retur este programată pe 1 august, de la ora 20.00, pe stadionul „Ion Oblemenco“.

Citește și: Zajkov și Mitriță, printre cei mai buni. Vezi cum arată echipa etapei!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS