Campionatul European de handbal masculin începe de joi, iar cele mai tari naţionale se vor lupta pentru râvnitul trofeu. Şi de această dată Franţa este una dintre favoritele turneului, dar nici Danemarca, Spania sau Norvegia nu sunt de neluat în seamă.
Echipa Franţei, la doar cinci luni după câştigarea titlului olimpic la Tokyo, atacă cu mari ambiţii EHF EURO 2022 (13-30 ianuarie) din Slovacia şi Ungaria, chiar dacă are un efectiv decimat. Franţa, care a câştigat ultima oară titlul european în 2014, nu va putea conta pe şase campioni olimpici: Michael Guigou, Luc Abalo, Yann Genty (s-au retras), Timothey Nguessan, Nedim Remili şi Luka Karabatic (accidentaţi).
O altă mare speranţă a handbalului francez, Elohim Prandi (PSG), va rata competiţia continentală după ce a fost înjunghiat într-un incident petrecut în noaptea de Revelion. Astfel zis, greul va cădea, mai mult ca sigur, pe umerii lui Nikola Karabatic (PSG), triplu campion olimpic şi Dika Mem şi Ludovic Fabregas, cei care au câştigat Liga Campionilor cu FC Barcelona.
O altă mare favorită la titlul european este Danemarca, dublă campioană mondială (2019, 2021), care dispune de doi super-jucători: portarul Niklas Landin (THW Kiel) şi interul stâng Mikkel Hansen (PSG). De asemenea, în lot se mai află un jucător de mare perspectivă, extrema dreaptă Mathias Gidsel (GOG Handbold), care la doar 22 de ani a fost desemnat cel mai bun jucător al turneului olimpic (a marcat 46 de goluri).
Spania şi Norvegia, deloc de neglijat
Spania, dublă campioană europeană în 2018 şi 2020, a demarat procesul de întinerire a echipei, după bronzul de la Tokyo. Veteranii Raul Entrerrios (40 ani) şi Viran Morros (38 ani) s-au retras, astfel că naţionala iberică va conta, în special, pe Aleix Gomez (Barcelona), actualul golgheter al Ligii Campionilor, cu 59 goluri. Angel Fernandez (FC Barcelona), căpitanul Spaniei, a declarat că, în pofida ultimelor două titluri, spaniolii nu sunt favoriţi.
Norvegia, medaliată cu bronz european în 2020, eliminată în sferturi la Mondiale şi în sferturi la Jocurile Olimpice, doreşte să demonstreze la turneul european din Slovacia şi Ungaria că este una dintre cele mai puternice naţionale din lume şi că poate ajunge, fără doar şi poate, în Final Four-ul turneului.
Primele două clasate din fiecare grupă avansează în cele două grupe principale. Primele două clasate în grupele principale se califică în semifinale (28 ianuarie), în timp ce finalele au loc pe 30 ianuarie la Budapesta.
Grupa A (Debrecen): Danemarca, Slovenia, Macedonia de Nord, Muntenegru;
Grupa B (Budapesta): Portugalia, Ungaria, Islanda, Olanda;
Grupa C (Szeged): Croaţia, Serbia, Franţa, Ucraina;
Grupa D (Bratislava): Germania, Austria, Belarus, Polonia;
Grupa E (Bratislava): Spania, Suedia, Cehia, Bosnia-Herţegovina;
Grupa F (Kosice): Rusia, Norvegia, Slovacia, Lituania.
Citeşte şi: Djokovic nu a respectat carantina şi riscă închisoarea: „Este o încălcare clară a legilor!“