1.2 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSportHandbalScandal în handbal! Arbitri şi observatori au picat examenele teoretice, Din a reacţionat

Scandal în handbal! Arbitri şi observatori au picat examenele teoretice, Din a reacţionat

Weekend-ul care tocmai s-a încheiat a fost unul important pentru arbitrii și observatorii din handbalul româncesc. Aceştia au dat examenul fizic și teoretic la Sf. Gheorghe, iar la consfătuire a fost prezent și Constantin Din, președintele FR de Handbal.

Problema principală este că aproape jumătate din cei testați au picat examenul, iar de aici a început scandalul şi au apărut nemulțumirile. Unul dintre cei mai vehemenți a fost Cristian Potora, membru în Consiliul de Administrație a FR de Handbal. Acesta a lăsat de înțeles că la examen nu s-au respectat toate procedurile și a fost un haos de nedescris în întrebările grilă.

„A fost un examen, nu o consfătuire a arbitrilor. Nu s-au respectat mai multe lucruri. Nu s-a afișat concursul pe site-ul federației cu 30 de zile înainte așa cum s-a întâmplat până acum. Aceleași persoane au făcut parte si din comisia de organizare și din cea de evaluare. Eu sunt inspector școlar. Nu știu cine a organizat selecția persoanelor abilitate, se spune acolo că ar trebui șă fie foști arbitri sau persoane care au activat în handbal. Păi, mai mult de jumătate nu respectau această cerință.

„E clar că deranjez!“

Nu s-au putut face contestații la concurs, acesta e însă un drept constituțional. La bibliografie au fost trecute niște informații eronate, apoi au fost discuții vineri pe regulament la care nu s-a ajuns la nicio finalitate. Apoi au apărut aceleași întrebări la examen. A fost bulibășeală. Am dat de 14 ori examen de observator în 8 ani și am luat de fiecare dată. Eu n-am fost nici în tabăra lui Dedu, nici a actualei conduceri. Am 71 de structuri handbalistice care m-au votat. Nu pot spune că domnul Din are ceva cu mine, dar e clar că deranjez. Nu știu dacă mai rămân observator. Nu cred că are rost”, a declarat Cristian Simion Potora, citat de Prosport.

„Ne asigurăm că arbitrii și observatorii noștri ating un nivel înalt de competență“

La scurt timp după ce au apărut în mass-media toate aceste informaţii, Constantin Din, președintele FR de Handbal, a reacționat.

„În calitate de președinte al Federației Române de Handbal (FRH), doresc să fac unele clarificări referitoare la consfătuirea și examenul de observatori și arbitri de handbal organizat săptămâna trecută. Este crucial să înțelegem că această consfătuire nu găzduiește doar un simplu examen. În cadrul acestei întâlniri au loc numeroase cursuri și activități concepute pentru a încuraja progresul și dezvoltarea arbitrajului din România.

În acest context, examenul organizat nu este un concurs, ci un mijloc prin care ne asigurăm că arbitrii și observatorii noștri ating un nivel înalt de competență. Prin trecerea acestui examen, ei obțin dreptul de a oficia meciuri organizate de FRH, atunci când comisiile consideră că sunt pregătiți. Acesta este exact același sistem folosit și de către EHF. În timpul campaniei electorale, mi-am luat angajamentul că voi acționa cu hotărâre pentru a crește standardul arbitrajului în handbalul românesc și acest lucru începe cu asigurarea faptului că observatorii și arbitrii sunt pregătiți la cele mai înalte niveluri

Din asigură transparenţă totală

Am fost martor la derularea examenului și m-am asigurat că acesta este administrat cu cel mai înalt grad de integritate și corectitudine. Înțeleg nemulțumirile care au apărut, însă procesul de examinare este structurat astfel încât să identifice și să selecteze cei mai capabili candidați pentru a deveni arbitri și observatori de calitate. Prin mărirea substanțială a baremurilor de arbitraj, cluburile noastre au recunoscut și valorizat această competență esențială. Astfel, este de datoria arbitrilor și observatorilor să răspundă acestui angajament cu servicii de calitate, cunoștințe aprofundate, profesionalism și respect.

În final, aș dori să subliniez angajamentul meu neclintit față de transparență, integritate și excelență. O abordare de toleranță zero față de incorectitudine și incompetență este esențială pentru a asigura viitorul strălucit al handbalului din România. Vă mulțumesc pentru înțelegere și vă asigur de devotamentul meu total față de îmbunătățirea continuă a arbitrajului și a standardelor de performanță din handbalul românesc”, a încheiat Din.

În ce a constat examenul arbitrilor

Proba teoretică: chestionar de 30 de întrebări tip grilă, timp de rezolvare 45 min. Pentru promovare trebuie rezolvate corect min. 24 de întrebări.

Proba fizică: testul Shuttle-run astfel:

FEMININ:

nivel min. 7.5 pentru a arbitra la categoria Juniori şi Div. A

nivel min. 8.0 pentru a arbitra în cadrul Ligii Naționale

MASCULIN:

nivel min. 8.5 pentru a arbitra la categoria Juniori şi Div. A

nivel min. 9.0 pentru a arbitra în cadrul Ligii Naționale

Citeşte şi: Constantin Din: „Este o generaţie foarte bună la U19, se munceşte şi se doreşte“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS