0.6 C
Craiova
luni, 27 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăAdvertorialeMuzeul de Artă Craiova găzduieşte Colecţia de artă europeană

Muzeul de Artă Craiova găzduieşte Colecţia de artă europeană

La Muzeul de Artă Craiova, poate fi vizitată în continuare Colecția de artă europeană, expusă în sălile de la parterul Palatului Jean Mihail.

Traversând trei secole de pictură, începând din Renaştere, trecând prin Baroc, Clasicism și Rococo, operele de ȘCOALĂ ITALIANĂ familiarizează succint privitorul cu stilurile specifice școlilor bologneză, veneţiană, napolitană și florentină.

Lucrările de ȘCOALĂ FRANCEZĂ, de secol XVIII-XIX, (pictură, sculptură, mobilier, porţelan, argintărie) permit vizitatorului o incursiune printre perioade importante în istoria artei, caracterizate prin varietate stilistică (rococo, romantism, neoclasicism, până la preimpresionism) și tematică ( peisaje, portrete, naturi statice, scene de gen).

Portrete executate sobru și corect

Lucrările de ȘCOALĂ OLANDEZĂ (secol XVII) reflectă măiestria „micilor maeştri“, formaţi în centre de pictură cu renume: Amsterdam, Haarlem, Haga, Dordrecht sau Utrecht. Pot fi admirate portrete executate sobru și corect, în clarobscur, naturi moarte, peisaje, uneori panoramate şi italienizate. Pictura de gen, una dintre cele mai bine reprezentate în expunere, este de cele mai multe ori indiferentă față de individualizare. Astfel, mulți dintre pictorii scenelor de interior împrumută unii de la alții personaje sau chiar grupuri de personaje, schimbându-le doar ținuta. Uneori, împart „munca la tablou“ pe specializări: unul face fundalul, iar altul îl populează cu personaje. De aceea, atribuirea corectă a multora dintre lucrările perioadei devine adesea foarte dificilă.

ȘCOALA FLAMANDĂ (secolele XVII-XVIII) este reprezentată prin lucrările unor autori specializaţi mai ales în teme din Vechiul şi Noul Testament sau în alegorii mitologice, agreate de o societate care, în spiritul Contrareformei, se voia propovăduitoare de bune moravuri şi aleasă educaţie religioasă.

Care este programul de vizitare

Instalate într-un cadru somptuos, sustras timpului actual, aceste valoroase opere de artă își așteaptă privitorii. Expoziția rămâne deschisă până la data de 15 septembrie a.c. și poate fi văzută de marți până duminică, între orele 10.00-17.00. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS