-0.5 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăAdvertorialeTermoficarea Craiovei – cum evităm dezastrul unui faliment?

Termoficarea Craiovei – cum evităm dezastrul unui faliment?

Una dintre cele mai clare dovezi a modului dezastruos în care administrația Olguța Vasilescu a gestionat orașul o reprezintă sistemul de termoficare. La opt ani de când Olguța Vasilescu a devenit primar, Regia de Termoficare este în pragul falimentului și riscă să lase zeci de mii de craioveni fără căldură.

Numai în acest sezon, 1.500 de craioveni și-au depus cererile de debranșare de la sistemul de termoficare. Mulți dintre ei se debranșează, chiar dacă nu obțin aprobarea Regiei de Termoficare, ceea ce induce și mai mult haos în sistem. De fapt, în prezent nici măcar conducerea regiei nu mai știe câți craioveni sunt branșați la sistemul de termoficare.

Estimările lor se ridică la cifra de 55.000, dar, în realitate, ea este mai mică. Acum aproape un deceniu, numărul craiovenilor branșați era de aproape 80.000. Investițiile în sistemul de termoficare sunt minime, ca să nu spunem inexistente. Pentru că Regia se află în insolvență și la un pas de faliment, nici nu poate fi vorba despre accesarea de fonduri europene. Asta în timp ce la Oradea, de exemplu, modernizarea sistemului de termoficare a început acum mai bine de şapte ani cu o investiție de 50 de milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene.

În aceeași perioadă, în Craiova primar era Lia Olguța Vasilescu, care a numit la conducerea regiei oameni care nu aveau nicio pregătire în domeniu, simpli lipitori de afișe. Așa zisele investiții demarate de ea, ar fi însemnat ca toate țevile să fie schimbate în 38 de ani. Doar că după câteva luni și asta s-a oprit. Regia a fost distrusă sistematic, de parcă cineva ar fi dat ordin să se aleagă praful. Aproape 30.000 de craioveni s-au debranșat de la sistem, iar acum Regia este în pragul falimentului.

Datoriile Regiei sunt uriașe – nu doar la Complexul Energetic Oltenia, ci și la Finanțele Publice. Dacă în locul regiei de Termoficare ar fi fost o firmă privată, directorul ar fi fost de mult dat afară. Dar la Primăria Craiova, cei care au adus regia în situația catastrofală de acum sunt bine mersi, și sunt plătiți cu salarii indecent de mari.
Practic, în prezent Primăria Craiova așteaptă o cerere de faliment din partea Complexului Energetic Oltenia, care să preia apoi și distribuția de agent termic, adică întregul sistem. Este cel mai clar exemplu că actualii edili sunt incapabili să administreze sistemul de încălzire al orașului.

Ce trebuie făcut?

Situația la care s-a ajuns acum nu mai poate fi rezolvată decât în colaborare cu guvernul, care deține, prin Ministerul Economiei, pachetul majoritar de acțiuni la Complexul Energetic Oltenia. Problema datoriilor istorice ale regiei este una dificilă, deoarece ștergerea lor ar însemna ajutor de stat, iar acest lucru riscă să ne atragă încă o procedură de infringement.
Aici este nodul gordian al întregii situații, iar rezolvarea ei cere multă abilitate și negocieri intense cu Guvernul și cu Comisia Europeană. Odată îndepărtat spectrul falimentului, trebuie declanșat un amplu proces de modernizare al întregului sistem de termoficare, care ar fi trebuit realizat din 2012.

Anul viitor va fi unul decisiv pentru termoficarea din Craiova și dacă edilii nu fac nimic iarna viitoare riscă să îi găsească pe mulți dintre craioveni fără o sursă de încălzire.

Nicolae Giugea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS