6.7 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăAdvertorialeRiscurile cumpărării unui televizor inteligent (și ceea ce recomandă FBI-ul pentru a vă proteja)

Riscurile cumpărării unui televizor inteligent (și ceea ce recomandă FBI-ul pentru a vă proteja)

Odată cu creșterea numărului dispozitivelor conectate la rețea, crește și riscul și expunerea la atacuri cibernetice care ne pot încălca viața privată.

Și televizoarele inteligente, celebrele deja smart TV, a căror apariție pe piață a reprezentat o adevărată revoluție în modul de consum al televiziunii, nu fac excepție.

Aceste dispozitive sunt conectate la internet și permit accesul la aplicații și servicii de streaming video ca și cum ar fi un smartphone. Puteți face chiar achiziții prin diferite portaluri de comerț electronic.

Există, de asemenea, modele care permit recunoașterea vocii și au instalate camere care facilitează, de exemplu, apelurile video între utilizatori.

Dar tocmai în această serie de avantaje se află riscurile care trebuie luate în considerare, avertizează experții.

Ce pericole ne pândesc în umbră

Potrivit Norton, o firmă de securitate cibernetică și renumit producător de antivirus, televizoarele inteligente, atunci când sunt conectate la internet, „au capacitatea de a urmări ceea ce vedeți și căutați. Cu aceste informații, pot programa publicitatea care se potrivește cel mai bine stilului dvs. de viață și preferințelor dvs”.

Cu toate acestea, când vine vorba de un potențial atac cibernetic, publicitatea personalizată aproape că ocupă un loc la coada listei.

„Camerele Smart TV pot fi sparte și utilizate pentru spionaj, iar software – ul rău intenționat se poate muta de la dispozitiv la dispozitiv. Un hacker poate folosi cu ușurință camera TV pentru a afla dacă păstrați obiecte de valoare acasă și știe când beți ceva sau sunteți plecați în vacanțe lungi”, mai spun cei de la compania Norton.

Televizoarele smart devin tot mai mult ţinte ideale pentru potenţiale atacuri cibernetice, una dintre cele mai importante cauze fiind configurarea slabă a dispozitivului, fie din neglijenţa producătorului, fie din vina utilizatorului, sunt de părere experţii Eset.

“Au existat cazuri în care smart TV-urile au căzut pradă unor atacuri ransomware similare cu Simplocker şi “police virus” – cazuri în care li se cere victimelor să plătească o răscumpărare pentru a recăpăta accesul la dispozitivele lor. În 2018, un vierme numit ADB.Miner a compromis mii de dispozitive Android, inclusiv o mulţime de smart TV-uri cu sistem Android şi le-a folosit pentru a mina monede digitale pentru atacatori. Totodată, mulţi utilizatori îşi rootează dispozitivele şi instalează software-uri din afara magazinului Google Play pentru Android TV. Odată ce i s-a făcut root unui dispozitiv, pot fi rulate pe acesta aplicaţii, iar dacă sunt maliţioase, se pot folosi de diferite permisiuni în scopul furtului de informaţii din conturile folosite în alte aplicaţii, pot executa un keylogger sau pot neutraliza, în general, nivelele de securitate ale sistemului (…) O altă ameninţare destul de îngrijorătoare o reprezintă configurarea slabă a smart TV-ului dumneavoastră. Aceasta ar putea fi vina vendorului, care a modificat sistemul de operare de bază pentru a adăuga noi funcţionalităţi, sau ar putea să se datoreze propriei neglijenţe a utilizatorului, uneori chiar o combinaţie a celor două”, se arată pe blogul din România al producătorului de soluţii de securitate.

FBI avertizează și asupra acestor pericole

„Hackerii pot prelua controlul asupra televizorului dvs. neprotejat. În cel mai bun caz, vă pot schimba canalele, se pot juca cu volumul sau le pot arăta videoclipuri nepotrivite copiilor dvs. Și, în cel mai rău caz, pot porni camera și microfonul de la televizorul din camera dvs și vă spionează în tăcere „, se arată într-un raport al Biroului Federal de Investigații nord-american, din 2019.

Ce recomandă FBI-ul

Înainte de a face orice achiziție sau de a utiliza un nou televizor inteligent, FBI vă recomandă, mai întâi, să știți cu siguranță toate caracteristicile pe care le include.

Smart TV -oferte (eMAG)

Adică, dacă vine cu o cameră sau un microfon, de exemplu, trebuie să aflați cum să controlați ambele funcții.

În același mod, sugerează schimbarea parolelor și învățarea modului de dezactivare a sistemului de recunoaștere vocală, a camerelor și a tuturor informațiilor posibile.

„Dacă nu le puteți opri, gândiți-vă dacă merită riscul de a cumpăra acel model specific sau de a utiliza acele servicii. Și dacă nu puteți opri camera, dar doriți să o faceți oricum, încercați să lipiți o bandă neagră pe obiectivul camerei”, spune FBI.

De asemenea, interesați-vă dacă sunt revizuite condițiile de confidențialitate, tratamentul datelor și dacă producătorul lansează patch-uri de securitate pentru a actualiza sistematic dispozitivul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS