3.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăAdvertorialeDe ce ne doare umărul şi care este terapia inovatoare care poate trata cauza

De ce ne doare umărul şi care este terapia inovatoare care poate trata cauza

Durerea de umăr este una dintre cele mai frecvente dureri cu localizare musculo-scheletală. Unele cercetări arată că peste 20% din oameni acuză o astfel de durere la un moment dat. Cum putem trata aceste dureri şi cum putem îndepărta atât simptomele, cât şi cauza?

Fizioterapeutul Doina Bistriceanu, de la Kinetomed Bis, explică de ce experimentăm dureri de umăr şi cum le putem trata.

“Umărul este format din mai multe articulaţii, muşchi, tendoane, articulaţia scapulo-humerală fiind una dintre cele mai mobile articulaţii din corp. Mai întâi de toate, trebuie să ştim că durerea de umăr are mai multe cauze. Ea poate fi generată de leziuni ale oaselor (fracturi, tumori), probleme musculare, afecţiuni ale tendoanelor (tendinite, rupturi de tendoane, calcifieri), bursite, artroze, capsulite. La nivelul umărului, există o capsulă care îmbracă articulaţia, iar când umărul nu e folosit, aceasta se retrage şi apare această capsulită. Putem avea durere de umăr şi ca urmare a unei afecţiuni la nivel cervical ( hernie, spondiloză, tumori)”, explică specialistul de la Kinetomed Bis.

Unul dintre factorii de risc este suprasolicitarea, ca urmare a practicării unor sporturi sau activităţi fizice care presupun ridicarea mâinilor deasupra capului, menţionează Doina Bisitriceanu. Şi postura incorectă poate cauza această durere. “”Inclusiv stresul ne face să menținem umerii ridicați, suprasolicitând anumiți mușchi de la acest nivel și astfel poate să apară durerea.”

Ce trebuie să facem când apare durerea?

De regulă, pacientul ajunge la medic în urma durerii, a slăbiciunii musculare sau a scăderii mobilităţii articulare. Este important de ştiut că pe măsură ce durerea de umăr este mai veche, simptomatologia va dispărea mai greu. De aceea, recomandarea este ca pacientul să se adreseze medicului la primele semne.

“Specialistul poate solicita un RMN sau o ecografie de ţesuturi. Aceasta se foloseşte din ce în ce mai mult, oferind informaţii valoroase privind ţesuturile, muşchii, tendoanele, capsula. Ea poate evidenţia tendinitele, calcifierile. Apoi, în urma consultaţiei şi a investigaţiilor, medicul stabileşte tratamentul, care poate fi medicamentos ( analgezice şi antiinflamatoare) şi fizical kinetic – aşa cum facem aici, la Kinetomed Bis”.

Terapia inovatoare cu undă şoc poate îndepărta cauza durerii

La Kinetomed Bis pacienţii pot beneficia de tratament fizical kinetic care poate consta în terapie cu undă şoc, electroterapie, masaj şi kinetoterapie.

Terapia cu undă şoc sau Shockwave Therapy este o terapie nouă, revoluţionară în domeniul recuperării medicale, pe care o folosim cu succes la centrul nostru Kinetomed. Cel mai important beneficiu adus de aceasta este efectul asupra cauzei, nu doar a simptomelor. Cu ajutorul acestei terapii, se pot distruge calcifierile, se activează microcirculaţia, se repară ţesuturile. Are o eficienţă de peste 90%”, transmite fizioterapeutul, care adaugă că este importantă presiunea cu care se aplică, frecvenţa şocurilor şi numărul lor. Există un protocol de la care se porneşte, iar în cazul în care pacientul are calcifieri mai mari, se poate aplica un număr mai mare de şocuri.

“Terapia se aplică la o distanţă de 5-7 zile între şedinţe şi sunt suficiente 5-6 şedinţe pentru a se ajunge la rezultate. Este o terapie care acţionează în timp, efectul asupra celulei fiind de până la trei luni. Este o metodă non-invazivă, comodă pentru pacient, pentru că nu presupune deplasarea zilnică a acestuia. Se reduc astfel costurile suplimentare şi se câştigă şi timp”, mai spune specialistul.

Este importantă şi corectarea posturii

Pentru a combate durerea de umăr, se poate apela şi la electroterapie, cu laser de înaltă intensitate, ultrasunete, curent diadinamic. Şi masajul contribuie la recuperare, având efecte sedative şi împotriva contracturilor.

“Kinetoterapia se aplică după ce durerea se mai diminuează şi are ca obiectiv creşterea aptitudinii de mişcare a articulaţiei, a tonusului muscular şi, foarte important, educarea posturii. Din cauza durerii, pacientul adoptă o postură cu umărul proiectat în faţă, puţin ridicat către ureche. Postura trebuie corectată, deoarece în urma tratamentului cauza poate dispărea dar scurtările musculare pot persista. De aceea este indicat să se intervină prin kinetoterapie”, precizează Doina Bistriceanu. “La Kinetomed Bis, îi îndrumăm pe pacienţi către cele mai bune tratamente în funcţie de cazul lor particular”.

Puteţi contacta Centrul Kinetomed Bis la telefon 0745 222 550 sau accesând pagina de Facebook Kinetomed Bis Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS