-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăAdvertorialeCum putem să evităm bolile cardiovasculare?

Cum putem să evităm bolile cardiovasculare?

Cea mai importantă metodă de prevenţie a bolilor cardiovasculare (BCV) este adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Iar primul pas este să conștientizăm care sunt acțiunile pe care le putem face pentru a reduce riscul apariţiei lor.

Lucrurile sunt simple atunci când suntem tineri și sănătoși. Riscul de BCV este scăzut, beneficiind şi de ”avantajul tinereții”. Însă acesta nu este un motiv să nu ne respectăm corpul, atrage atenţia medicul cardiolog Radu Popa.

„Studiile ne arată ce beneficii poate avea pe termen lung pacientul care a avut un stil sănătos de viață. Datele relevă că 90% din cazurile de infarct, boală arterială periferică și AVC sunt determinate de următorii factori: fumat, obiceiurile alimentare proaste, lipsa de mişcare, obezitatea abdominală, tensiunea arterială crescută, dislipidemia, diabetul şi alcoolul”, spune cardiologul de la Centrul Medical Speranţa.

Importanța mișcării fizice

Trebuie să învăţăm să acordăm atenţia necesară unui stil alimentar echilibrat şi să înţelegem cât de importantă este mişcarea fizică. „Un adult ar trebui să facă minim 150-300 de minute pe săptămână de exerciţii de intensitate moderată sau 75-150 de minute de exerciţii fizice de intensitate mare, spun cele mai noi ghiduri”, transmite dr. Radu Popa. Însă pentru cei care nu ajung la sală, trebuie reținut că activitățile fizice uşoare, pe tot parcursul zilei, pot combate sedentarismul. Cele mai importante activități fizice sunt cele care ne fac plăcere și cele pe care le putem include în activitatea noastră zilnică pentru că ne ajută să luptăm cu sedentarismul pe termen lung.

Beneficiile renunțării la fumat

Renunţarea la fumat rămâne cel mai important pas pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Riscul de a dezvolta astfel de boli este de 5 ori mai ridicat la fumătorii sub 50 de ani decât la nefumători. În concordanță cu noile recomandări pentru prevenție ale Societății Europene de Cardiologie, renunţarea la fumat este benefică indiferent de creșterea ulterioară în greutate.

Alimentația, un alt factor determinant

În ceea ce priveşte alimentaţia, regulile de bază sunt cele deja cunoscute, precizează medicul de la Clinica Speranţa: legume și fructe, cereale integrale, nuci și semințe. „O dietă similară dietei mediteraneană, consum de pește săptămânal și cu o cantitate redusă de carne, mai ales procesată,cu maxim 100 grame alcool pe săptămână (o băutură standard conține între 8 și 14 grame). Sunt recomandări pe care, în linii mari, noi le comunicăm de mult timp pacienților noștri”.

De asemenea, intervenția chirurgicală bariatrică trebuie luată în considerare la persoanele obeze cu risc crescut de BCV atunci când restul de opțiuni au fost epuizate.

Tensiunea, inamicul nevăzut

Pentru adulţii sănătoşi, un alt factor important este menţinerea tensiunii arteriale sub control. O tensiune normală optimă este mai mică decât 130/85 mmHg.

Există, din păcate, și factori de risc care depind mai puțin de individ și mai mult de societate și de politicile publice, precum reducerea poluării și a emisiilor de carbon și măsuri pentru controlul alimentelor și a produselor nesănătoase.

„Sigur că aceste recomandări sunt generale şi că în practică este esenţial să ţinem cont și de particularităţile fiecărui pacient. Pe lângă acest set general de recomandări, medicul trebuie să aibă în vedere toate caracteristicile pacientului care se află în faţa sa şi să ofere tratamentul corect. Consulturile cardiologice periodice sunt și ele importante. Aici, la Clinica Speranța, avem ajutorul tehnologiei, care ne permite să depistăm problemele mai precoce, cum este cazul ecografului 4D din centrul nostru”, spune specialistul de la Clinica Speranța.

Centrul Medical Speranța se află pe str. Înfrățirii, nr. 16, iar programări se pot face la numărul de telefon 0771.493.887.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS