-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăAdvertorialeDr. Laura Bogdan: "Uneori, pacienţii cardiovasculari întrerup medicaţia de frica reacţiilor adverse". Mit sau realitate?

Dr. Laura Bogdan: „Uneori, pacienţii cardiovasculari întrerup medicaţia de frica reacţiilor adverse”. Mit sau realitate?

Bolile cardiovasculare sunt cauza a peste 60% din numărul total de decese din România. Un rol în această cruntă statistică îl joacă şi lipsa de aderenţă și persistenţă la tratament a pacientului, atrage atenţia medicul cardiolog Laura Bogdan.

Unul din motivele pentru care pacientul își întrerupe tratamentul este frica de reacții adverse despre care se documentează chiar înainte de a începe tratamentul. Uneori, pacienţii stopează medicaţia în cazul apariției acestora pe parcurs. Medicul de la Cardio Help explică mai multe despre efectele medicaţiei pentru pacienţii cardiovasculari, pentru a arunca lumină asupra unui subiect despre care, în general, aceştia nu deţin suficiente informaţii din surse certe şi credibile.

„Pacientul cardiovascular trebuie să ia tratament constant

Pacientul cardiovascular este un pacient cronic, care va trebui să ia toată viaţa tratament, explică dr. Laura Bogdan. Însă acest lucru nu înseamnă că medicația ” dă dependenţă”, aşa cum este greșit interpretat de pacient adesea, ci că este nevoie de ea pentru a preveni sau întârzia apariția complicațiilor care scad calitatea vieții, adaugă specialistul:
„În patologia cardiovasculara se folosesc câteva clase de medicamente în doze adaptate afecțiunii și pacientului care pot da la un anumit moment anumite reacții adverse despre care voi vorbi în funcție de cât de frecvent au apărut la pacienții pe care i-am tratat”.

Tuse sâcâitoare şi erupţii cutanate, printre reacţiile mai frecvent întâlnite

Cea mai utilizată clasă de medicamente, aşa numiții ” inhibitori ai enzimei de conversie”, aduc cele mai mari beneficii de protecție cardiovasculară. Însă pot să producă o tuse seacă sâcâitoare care, de multe ori, trimite pacientul la pneumologie, spune cardiologul de la Cardio Help Craiova. „De asemenea, pot da erupții cutanate, edem la nivelul feţei sau pot duce la creșterea nivelului de potasiu din sânge, responsabil de diverse tulburări de ritm sau conducere”, precizează dr. Bogdan.
O alta clasă este cea a „sartanilor” şi este folosită ca alternativă la clasa anterioară, pentru că nu aceştia nu produc tuse. În schimb, pot determina hiperpotasemie, creşterea nivelului de potasiu.

Umflarea picioarelor, alt efect posibil al medicaţiei pentru pacienţii cardiovasculari

Clasa de medicamente „calciu – blocante” determină cel mai frecvent umflarea picioarelor pe care pacienții o interpretează ca fiind o problemă a rinichilor.

Beta-blocantele, utilizate frecvent la pacienții cu angina pectorală, după infarctul miocardic sau după revascularizarea miocardică, în insuficienţa cardiacă sau aritmii, pot cauza o scădere mare a pulsului (vraducardie), pauze în ritmul cardiac, pot accentua senzația de sufocare la pacienții cu astm bronşic sau BPCO, pot accentua simptomele de arteriopatie periferică și leziunile de psoriazis. De asemenea, bărbații pot remarca disfuncții erectile, deși acestea pot fi asociate chiar patologiei cardiace, transmite dr. Laura Bogdan.
Diureticele pot fi implicate în scăderea perfuziei renale cu precipitarea sau agravarea insuficienţei renale. De asemenea, pot conduce la hiper sau hipopotasemii și hiponatremie, răspunzătoare de tulburări grave de ritm.

Durerile musculare şi articulare pot fi asociate tratamentului cardiovascular

Statinele, o alta clasă de medicamente utilizata în tratamentul dislipidemiilor, în angina pectorală, post infarct de miocard sau post revascularizare sunt acuzate cel mai frecvent de „îmbolnăvirea ficatului” . „În realitate, vorbim de o suferință hepatică doar dacă enzimele hepatice cresc de 3 ori peste normal, iar efectul este reversibil”, precizează dr. Laura Bogdan. Ele mai pot determina dureri musculare şi dureri articulare.

„Antiagregantele și anticoagulantele pot fi responsabile de anumite sângerări. Dar, ca un paradox, am descoperit multe cancere colorectale în stadiul incipient din cauza acestor sângerări care au impus investigaţii suplimentare”, mai spune medicul cardiolog de la Cardio Help.

„Sigur că sunt și alte reacții adverse care pot apărea. Important este însă ca pacientul să-i comunice medicului curant orice manifestare. Astfel putem găsi cea mai potrivită soluție terapeutică, astfel încât beneficiile pe termen lung asupra sănătății să fie maxime”, concluzionează medicul.

Cei care doresc să facă o programare la CardioHelp, pot contacta centrul medical la numărul de telefon 0251708626.

Citeşte şi:

Mulţi fumători în rândul tinerilor români

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS