10.9 C
Craiova
joi, 3 aprilie, 2025
Știri de ultima orăAdvertorialeIeri elevi, azi dascăli. Liceul de Industrie Alimentară, o frumoasă călătorie educațională: trecut, prezent și viitor

Ieri elevi, azi dascăli. Liceul de Industrie Alimentară, o frumoasă călătorie educațională: trecut, prezent și viitor

Se spune că nu există lecţie mai bună de empatie decât aceea de a fi pus în pielea celui pe care ar trebui să îl înţelegi. Atunci când eşti dascăl şi vocaţia ta ar trebui să fie să îi înveţi pe cei din generaţia care îţi urmează, empatia ar trebui să joace un rol determinant în misiunea ta de zi cu zi. Şi poate exista o lecţie mai preţioasă de empatie decât să treci prin aceleaşi bănci, la propriu? Din echipa Liceului pentru Industrie Alimentară (LIA) din Craiova fac parte mai mulţi profesori care, în urmă cu ceva ani, mai mulţi sau mai puţini, au fost şi ei elevi ai aceleiaşi şcoli. Colectivul LIA este, poate, atât de bine închegat şi datorită acestei moşteniri.

O întoarcere acasă

Am stat de vorbă cu mai mulţi profesori care s-au întors la LIA pentru a servi la catedră după ce, în timpul liceului, au fost cei aflaţi în bănci. Pentru fiecare, experienţa de elev în aceeaşi şcoală a lăsat o amprentă asupra carierei. Şi fiecare mărturiseşte că întoarcerea la LIA este o întoarcere acasă, iar experienţa de elev aici a fost un real ajutor pentru a se apropia mai mult de elevii de azi.

„Am făcut primele două clase de liceu în Buzeşti. Îmi plăcea mult chimia, dar nu mă regăseam acolo, aşa că am ajuns, într-a XI-a, aici. De o viaţă sunt a şcolii”, spune prof. Ana Macicaş. A terminat liceul aici, a absolvit Școala postliceală în 1992, iar în toamna aceluiași an a devenit maistru instructor. De 33 de ani formează specialiști în domeniu. A crescut multe generații de elevi, iar câțiva dintre ei îi sunt acum colegi, pentru că roata se întoarce. „Ne adaptăm elevilor noştri în fiecare zi. Trebuie să ştii să îi înţelegi. Mi-e drag când duc acasă cornul făcut pentru surioară, sau pentru mami, să vadă ce a făcut la şcoală. Să reuşeşti să îi scoţi din starea de a se uita în gol şi să îi aduci acolo, în clasă, este cea mai mare reuşită”.

Ana Macicaş

LIA este, pentru mulţi, locul unde şi-au găsit menirea

Alina Sfetcu a absolvit în urmă cu 27 de ani. A urmat Facultatea de Horticultură, secția TPPA, și a revenit la liceu în postura de cadru didactic. „Sunt onorată că azi sunt colegă cu foarte mulți dintre profesorii mei, oameni minunați, cărora le mulțumesc că au contribuit la formarea mea ca om și cadru didactic. Profesorii m-au inspirat foarte mult, am învăţat atâtea şi mi-au indus dorinţa de a continua pe acest drum. De îndată ce am avut ocazia să mă întorc, am venit, l-am găsit transformat, cu săli ultramoderne, cu ateliere echipate cu tehnologie nouă. Înseamnă mult să ai parte de o conducere implicată şi concentrată pe nevoile elevilor. Sunt onorată că fac parte din echipa LIA”.

Alina Sfetcu

Cu căldură şi emoţie povesteşte despre locul care i-a devenit, la 14 ani, „acasă”, Viorica Cărăvan, laborantă a şcolii. „Sunt în această mare familie din 1985 când, o simplă fată de la ţară, am venit în acest liceu. Mi-a plăcut de când eram mică să pregătesc alături de bunica pâine, aluaturi, iar când am venit aici şi am văzut un cuptor aşa mare am zis aici este de mine! Se lucrau câte 5000 de pâini pe zi şi mâncau toţi copiii din şcoală. Colegii mei şlefuiesc elevii, dar toţi copiii au trecut şi prin mâna mea şi am mai dat şi eu o dată cu şmirghelul. Fiecare a fost important pentru mine!”, spune aceasta.

Cărăvan Viorica

Prof. Mariana Vlad, de la utilaje… la Kant

Sentimentul de apartenenţă la această echipă este extraordinar de puternic, susţine şi Mariana Vlad, profesoară de filosofie şi alte ştiinţe socioumane. Pentru aceasta, drumul a fost ceva mai surprinzător. „De la utilaje şi maşini am trecut la Kant şi Schopenhauer”. A studiat filosofia la Iaşi; apoi, când a susţinut titularizarea, a văzut pe listă fostul liceu şi a perceput acest lucru drept un semn al destinului. „Am simţit că Dumnezeu a scos pentru mine postul acela, mi se părea fascinant să fiu colegă cu foştii mei profesori”.

Mariana Vlad

„Profesionalismul profesorilor mei mi-a devenit un exemplu şi mă ajută să trec peste cea mai mare provocare a unui dascăl din ziua de azi: lipsa de motivaţie a copiilor, care nu mai ştiu ce vor”, transmite Carmen Ilinca, absolventă a promoţiei 1998, cadru didactic la catedra de Industrie Alimentară, Alimentație publică și turism.

Carmen Ilinca

Influenţa celor care le-au devenit mentori

Pentru Ecaterina Simona Ruşitoru, întoarcerea în calitate de profesor la LIA este şi acum emoţionantă. „Am venit din Gorj, am fost căministă. Acum avem un colectiv minunat, şcoala este modernă şi oferă multe oportunităţi elevilor. Pasionată de această meserie, am urmat cursurile postliceale la Liceul de Industrie Alimentară, promoția 2000, și Facultatea de Horticultură- secția T.P.P.A, promoția 2004. Sunt profund recunoscătoare că azi mă aflu în școala în care m-am format, pentru a forma, la rândul meu, noi generații de elevi alături de un colectiv minunat, fiind colegă cu unii dintre foștii mei mentori, cărora le mulțumesc”.

Simona Ruşitoru

Nicoleta Bărbosu povesteşte că întoarcerea la liceul pe care l-a absolvit a fost mai mult decât o simplă coincidență. A fost o alegere conștientă, motivată de respectul și admirația față de profesorii săi, care i-au insuflat pasiunea pentru învățare și dorința de a contribui la formarea tinerilor. „Alături de acești profesori, care mi-au fost modele, am avut privilegiul de a lucra ca și colegă, iar acest lucru a fost o experiență deosebită.

Nicoleta Bărbosu

De-a lungul anilor, am fost implicată activ în numeroase proiecte europene, alături de aceiași profesori care mi-au ghidat pașii în adolescență, dar și alături de trei colege de generație, care au ales, la rândul lor, calea educației. Faptul că am reușit să colaborăm în cadrul acestor inițiative internaționale a fost o adevărată împlinire profesională și personală. Aceste proiecte au avut un impact semnificativ asupra noastră și asupra elevilor noștri, deschizându-le noi orizonturi și oferindu-le oportunități valoroase de dezvoltare”.

Ionica Ionişcu

Ionica Ionişcu se consideră, de asemenea, norocoasă că face parte din „colectivul excepțional care m-a format”. Crede că, în misiunea asumată, cel mai important lucru este înţelegerea copiilor şi speră că faptul că a învăţat, la rândul său, în acest loc, contribuie la acest deziderat.

„Nu am regăsit nicăieri căldura de aici”

Prof. Ion George Năstăşel este unul din dascălii care împarte azi catedra cu foşti absolvenţi, fiind la rându-i absolvent al primei promoții de după 1990 al Școlii postliceale de morărit și panificație din cadrul Grupului Școlar de Industrie Alimentară. Din 1992 a fost încadrat ca maistru instructor, iar din 1999 ca profesor de discipline tehnice în cadrul aceluiași liceu. A urmat cursurile universitare în timp ce activa ca maistru şi spune că, deşi era greu, nu ajungea niciodată obosit acasă.

„Echipa a fost mereu nemaipomenită şi îţi insufla energie. Am avut şi posturi de conducere în alte locuri, am fost plecat şi la Bucureşti, dar nu am regăsit nicăieri căldura de aici. Aici este a doua casă. Lucram în atelier de Crăciun, de Paşti, stăteam o săptămână, luam copiii după noi. Ne-am trăit tinereţea împreună, plini de entuziasm. Mă mândresc că am adus mulţi copii de la ţară aici, oferindu-le şansa la un viitor. Şi mă bucură enorm că în ultimii ani a avut loc o schimbare de mentalitate. Nu se observă cu ochiul liber, cum se văd, de pildă, toate schimbările în baza materială, care sunt evidente, dar este foarte importantă”.

Ion George Năstăşel

Dezvoltarea Liceului de Industrie Alimentară, un parcurs datorat muncii de echipă

Magnetismul şcolii este un cumul de factori, vocaţie şi nostalgie, combinate cu echipa de poveste care îi face pe toţi să se simtă ca acasă şi cu care fiecare simte că poate construi frumos şi durabil.

„Această şcoală are o aură. E o energie care te cuprinde, care te face să îi fii loial şi să o iubeşti toată viaţa. Şi cred că acesta este motivul pentru care aceşti oameni s-au întors aici. Pentru că aici sunt rădăcinile şi sperăm să fim baza viitorului”, spune prof. Daniela Romee, director adjunct.

Laura Vasile, director LIA, spune că a reuşit să pună cărămizi pentru modernizarea şi dezvoltarea şcolii cu sprijinul echipei, pentru că a simţit că este mereu susţinută de oameni. „Ţin minte cum, atunci când am ajuns în această şcoală, doamna profesor Elena Pîrîu, care a fost şi director, ne-a primit cu căldură pe fiecare în parte, coordonându-ne conduita profesională viitoare. Pentru noi a contat enorm că, oamenii de aici ne-au fost mereu alături. Totul este bazat pe încredere și respect reciproc; comunicarea și colaborarea între noi este foarte importantă. Echipa LIA este consolidată și unită pentru că există flexibilitate și consens în luarea deciziilor. ”

CITEŞTE ŞI: Dolj: Rezultatele simulării Evaluării Naționale

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS