3.4 C
Craiova
vineri, 3 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani EuropeniPovestea telescaunului de la Ciric sau cum s-au îngropat în pădure 1,5 milioane de euro, bani europeni

Povestea telescaunului de la Ciric sau cum s-au îngropat în pădure 1,5 milioane de euro, bani europeni

Dacă s-ar face un top național al celor mai inutile investiții cu bani europeni, telescaunul de la Iași ar ocupa cu siguranță un loc pe podium. Amenajat în zona de agrement Ciric, telescaunul, care parcurge o zonă de doar 363 metri, și doar printre copaci, nu mai funcționează de doi ani. Pentru realizarea obiectivului, prezentat în 2013 ca o veritabilă atracție, au fost cheltuiți aproape 1,5 milioane euro. Pe perioada celor patru ani de funcționare (2013-2016), încasările totale au fost derizorii, de doar 10.600 euro. Calculând la prețul unui bilet, rezultă că telescaunul a fost folosit de mai puțin de 10.000 de persoane, în toată perioada lui de funcționare. Proiectul are o istorie tumultuoasă: de la erori de proiectare la defecțiuni încă din primele zile de funcționare, până la scoaterea lui definitivă din funcțiune. Acum, nici măcar paznici nu mai are.

„Ziarul de Iași” publică un nou articol din campania de monitorizare „Cum s-au cheltuit la Iași banii europeni”, demarată săptămâna trecută cu ancheta privind Centrul Expozițional Moldova Iași.
Dacă în primul caz cele 9 milioane de euro cheltuite până acum în zadar acolo ar mai avea o șansă să fie readuse în folosul ieșenilor măcar parțial, investiția prezentată astăzi reprezintă prin excelență una care ar intra cu brio în topul celor mai inutile investiții din România.
Este cel mai scurt telescaun din țară, ce străbate doar o mică pădure fără nicio atracție, plină de gunoaie; de doi ani a fost abandonat total, acum nemaiavând nici măcar pază.
Ironia: este primul proiect finanțat de UE în Iași, după aderare.
Istoria Telescaunului de la Ciric este pe cât de tumultuoasă, pe atât de revoltătoare.
Ce ar fi de făcut cu Telescaunul de la Ciric, abandonat de doi ani fără a mai avea acum nici măcar pază? Oficialii Primăriei Iași spun că au un plan pentru a relansa investiția, inclusiv cu o eventuală extindere peste lacul Ciric. Dar astfel de declarații au mai fost făcute de-a lungul timpului și nu și-au găsit un corespondent în realitate.

Telescaunul se află pe malul drept al lacului și parcurge o distanță prin pădure, fără nimic spectaculos în afara frecventelor gunoaie, între strada Moara de Vânt și șoseaua Ciric. În noiembrie 2018, proiectul va ieși din perioada de sustenabilitate, iar autoritățile ieșene spun că vor anunța atunci un plan pentru a pune din nou în funcțiune instalația.

Citeşte întreg articolul pe Ziarul de Iaşi.


Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Ziarul de Iași în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS