Fermierii români au cerut în număr mare fondurile europene de câte 15.000 de euro fiecare pentru ferme mici, bugetul alocat în apelul de proiecte de anul acesta fiind epuizat cu două luni și jumătate înainte de termen, a informat, astăzi, Agenția pentru Finanțări Rurale, potrivit StartupCafe.ro.
AFIR a primit online 6.372 de solicitări de finanțare în valoare totală de 95.580.000 euro, pentru sesiunea anuală 2018 a submăsurii 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, din cadruk Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Suma solicitată de fermieri este de două ori mai mare decât bugetul alocat, ceea ce a condus la închiderea apelului înainte de termenul maxim de 31 decembrie 2018. Sesiunea de primire a cererilor de finanțare a fermelor mici fusese deschisă pe 1 august 2018.
Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivității exploataților agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.
Beneficiarii acestor fonduri sunt fermierii, care dețin în proprietate sau folosință o exploatație agricolă încadrată în categoria de fermă mică. Dimensiunea unei ferme mici este cuprinsă între 4.000 – 11.999 SO (valoarea producției standard).
Sprijinul nerambursabil este de 15.000 Euro pentru fiecare solicitant și se acordă în două tranșe astfel:
– 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 25% din cuantumul sprijinului în maximum 3 ani de la primirea deciziei de finanțare;
Fondurle se acordă pe o perioadă de 3 sau 5 ani (perioada de 5 ani se aplică doar pentru sectorul pomicol).
În total, până acum, în PNDR 2014-2020, au fost ajutați cu fonduri UE circa 25.700 de mici fermieri. Aceștia au solicitat finanțări de peste 160 milioane de euro pentru dezvoltarea fermelor. Valoarea plăților efectuate până în prezent acestor fermieri este de aproximativ 123 milioane de euro.
Toate activităţile pe care solicitantul se angajează să le efectueze prin planul de afaceri sunt obligatorii, pentru menţinerea sprijinului acordat, pe toată perioada Contractului de finanțare, respectiv perioada de implementare şi de monitorizare a investiției finanțate prin PNDR 2020.