3.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani EuropeniCăldura din apartamente la iarnă, analiză comparativă. Craiova se debranșează, Oradea se rebranșează

Căldura din apartamente la iarnă, analiză comparativă. Craiova se debranșează, Oradea se rebranșează

Termoficare Oradea, după efectuarea investiţiilor cu fonduri europene şi naţionale

În timp ce Oradea a atras fonduri europene și guvernamentale pentru a moderniza rețelele de distribuție și centralele termice, construind și centrale noi, la Craiova, societatea care distribuie agentul termic în municipiu este în insolvență, îngropată în datorii și la un pas de faliment. După numeroasele investiții în sistemul public de termoficare, gigacaloria produsă la Oradea, preponderent în centrale pe gaze naturale, are un preț de 304 lei cu tot cu TVA, pe când în Craiova gigacaloria produsă pe bază de gaze naturale costă 418 lei, inclusiv TVA. Dacă la Oradea există 5.000 de cereri în așteptare de la cetățeni pentru a se branșa la sistemul centralizat, la Craiova, sute de cetățeni se debranșează de la sistemul de termoficare în fiecare sezon. GdS a efectuat o analiză comparativă între cele două sisteme publice de încălzire, Oradea versus Craiova.

Informația pe scurt:

• Sistemul de termoficare din Oradea a fost reabilitat cu aproximativ 100 de milioane de euro, din fonduri europene, naționale și alte surse.
• Primăria Oradea a obținut fonduri europene pentru a moderniza sistemul public de termoficare pe Programul Operațional Sectorial de Mediu 2007-2013 (POS Mediu), valoarea totală a proiectului fiind de 66 de milioane de euro. A fost construită o centrală nouă care produce energie termică în cogenerare.
• Tot cu bani europeni obținuți pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) – Axa prioritară 7.1, Oradea a modernizat rețelele de termoficare. Valoarea totală a proiectului a fost de 22 de milioane de euro.
• La aproape trei ani de când se află în procedură de insolvență, SC Termo Craiova SRL este la un pas de faliment.
• În timp ce SC Termoficare Oradea SRL a înregistrat în 2017 un profit de 4 milioane de lei, SC Termo Craiova SRL a înregistrat pe același interval o pierdere de 16,7 milioane de lei.
• Datoriile societății de termoficare din Craiova către Complexul Energetic Oltenia, care oferă agentul termic primar către Termo, sunt de 300 de milioane de lei. În același timp, Termo are de recuperat de la populație datorii istorice de 90 de milioane de lei.
• Gigacaloria produsă la Oradea preponderent pe gaz costă 304 lei, pe când cea pe gaz produsă la Craiova are un cost de 418 lei. Având în vedere că la Craiova se produce preponderent pe cărbune, costul final al gigacaloriei este de 236 lei.

CET-ul din Oradea după modernizarea cu fonduri europene

Încălzirea locuințelor pe timpul iernii în marile centre urbane poate crea probleme diferite de la un oraș la altul, de la o zonă la alta. În timp ce în unele orașe sistemul public de termoficare, învechit și rudimentar, creează costuri uriașe, în altele, autoritățile au găsit soluții pentru a le furniza cetățenilor un serviciu public în condiții moderne, la costuri rezonabile. Iată în cele ce urmează o comparație între un sistem de termoficare modernizat, care atrage tot mai mulți consumatori, și un sistem de termoficare aproape în stare de faliment.
Este vorba, în primul caz, despre Primăria Oradea, care a reușit să acceseze zeci de milioane de euro din banii de la Uniunea Europeană, plus fonduri consistente de la bugetul național, investiții care au schimbat radical sistemul public de producere, transport și distribuție a energiei termice. Societatea din subordinea primăriei a devenit profitabilă, iar populația depune cereri de rebranșare la sistemul public. La polul opus se află sistemul de termoficare din Craiova, unde rețelele sunt învechite și cedează periodic sub presiunea apei. Populația a acumulat datorii uriașe către societatea de termoficare din Craiova, care, la rândul ei, a acumulat datorii către producătorul agentului termic primar, adică Complexul Energetic Oltenia (CEO).

Oradea, „aspirator“ de fonduri europene pentru termoficare

Primăria Oradea a schimbat din temelie sistemul public de termoficare, cu investiții de circa 100 de milioane de euro, dacă le socotim atât pe cele din fonduri europene, cât și pe cele din bugetul național.
În 2012, Primăria Oradea a aplicat prin Programul Operațional Sectorial de Mediu 2007-2013 (POS Mediu), Axa prioritară 3, pentru construcția unei surse de producere în cogenerare a energiei electrice și termice – CET ORADEA, proiect în valoare de 55 de milioane de euro, precum și pentru reabilitarea rețelelor primare de distribuție în municipiu, investiție care s-a ridicat la încă 11 milioane de euro. Pentru noua centrală, investițiile au constat în: turbină pe gaz, cu putere instalată de 45 MW electric și 53 MW termic; cazan recuperator; două cazane de apă fierbinte de 100 Gcal/h. În al doilea caz, cu banii europeni au fost înlocuiți și modernizați 17,5 km rețea primară, iar în principalele noduri au fost montate vane cu acționare electrică.
Primăria Oradea a aplicat și pe alte programe cu finanțare europeană. Prin urmare, cu alte 22 de milioane de euro au mai fost finanțate, pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) – Axa prioritară 7.1 în etapa 1, mai multe obiective investiționale, cum ar fi reabilitarea a 20,25 km de rețele primare sau reabilitarea căminelor termice amplasate pe traseu. Pe traseul reabilitat au fost montate vane, și ele cu acționare electrică, conform datelor furnizate de Termoficare Oradea SA la solicitarea GdS.
Au urmat alte finanțări cu fonduri naționale, tot pentru rețelele publice de termoficare. În perioada 2016-2017, prin programul guvernamental „Termoficare 2006-2020 – Căldură și confort“ s-a atras suma de 18.900.000 de lei, bani care au fost folosiți pentru modernizarea instalațiilor pentru 22 de puncte termice, reablitarea a 1,5 kilometri de rețele primare etc. Printr-un alt program, numit RONDINE (program care promovează exploatarea resurselor regenerabile), a fost atrasă o finanțare de încă 4.000.000 de euro.
Termoficare Oradea SA este singurul operator abilitat să producă energie electrică și termică în cogenerare, să transporte, să distribuie și să furnizeze energie termică în sistem centralizat pe raza municipiului Oradea și a comunei Sînmartin, începând cu 15 iulie 2016.

Termoficarea din Oradea, fără datorii și cu profit semnificativ

Toate investițiile realizate la Oradea cu fonduri europene și guvernamentale s-au transpus într-o îmbunătățire a calității furnizării agentului termic. Pentru sezonul 2014 – 2015, prețul local de furnizare a energiei termice era de 263 de lei (inclusiv TVA), iar tariful pentru populație era de 240 de lei (inclusiv TVA). Conform Hotărârii Consiliului Local Oradea nr. 39/2018, prețul nesubvenționat pentru populație aprobat pentru sezonul 2018 – 2019 este de 304,18 lei (inclusiv TVA).
Societatea de Termoficare Oradea și-a început activitatea de transport și distribuție a energiei termice începând cu 1 septembrie 2013, iar datoriile populației către societate sunt infime. În acest moment, gradul de încasare a sumelor datorate de locuitorii din Oradea este de 99,72%, potrivit declarației acordate GdS de către reprezentanții Termoficare Oradea SA.
Societatea nu doar că a reușit să se mențină cu încasările la zi, dar rezultatul financiar anual este pozitiv. Profitul brut obținut de Termoficare Oradea SA în anul 2017 a fost de 4.049.968 lei (1,8 milioane de lei profit net). Operatorul din Oradea plătește anual o redevență către Primăria Oradea, în sumă de 22 de milioane de lei, bani care intră într-un fond de investiții ce are ca destinație specială realizarea unor lucrări viitoare tot la sistemul public de termoficare. Potrivit bilanțului scurt dat publicității, în 2017, Termoficare Oradea a funcționat cu 525 de angajați, mai puțin decât Termo Craiova, care activa la acea dată cu 534 de angajați.

Sediul Termo Craiova SRL

SC Termo Craiova SRL, la un pas de faliment

Firma care se ocupă de furnizarea energiei termice în capitala Olteniei se află în insolvență de doi ani. Termo Craiova SRL acumulase datorii de circa 300 de milioane de lei către producătorul aburului ce stă la baza formării agentului termic în Craiova, respectiv Complexul Energetic Oltenia (CEO). Termo nu a putut să achite către CEO facturile din cauză că, la rândul ei, societatea are de recuperat datorii uriașe de la populație, circa 90 de milioane de lei – conform datelor furnizate la ultima raportare de către administratorul judiciar Siomax, care se ocupă de insolvența Termo Craiova SRL.
În această vară, firmei SC Termo Craiova SRL i-a trecut glonțul pe la ureche, în așteptarea unei decizii a instanței care ar fi însemnat intrarea sau nu în faliment. Furnizorul de energie termică și apă caldă din Craiova a scăpat momentan de amenințarea falimentului, după ce Tribunalul Mehedinți a decis, în luna august, prelungirea insolvenței SC Termo Craiova SRL cu încă un an, până la 17 februarie 2020. „S-a prelungit acest termen la cererea administratorului judiciar, adică a noastră, pentru că primul termen de 17 februarie 2019 era foarte scurt, când expira perioada de reorganizare și eram nevoiți să intrăm în faliment“, a precizat Maria Somnea, reprezentanta Siomax SPRL, administrator judiciar al SC Termo Craiova SRL.
În cazul în care s-ar ajunge la faliment, societatea ar fi nevoită să își vândă activele, a căror valoare de inventar este de doar 3 milioane de lei, pe când totalul datoriilor pe care le are Termo către creditori (cu predilecție către Complexul Energetic Oltenia) era de 300 de milioane de lei la deschiderea procedurii de insolvență. Ceea ce înseamnă că din valorificarea bunurilor s-ar acoperi doar 1% din valoarea datoriilor Termo, dacă ar intra în faliment. Până la mijlocul acestui an, Termo plătise către creditorii importanți (cu predilecție către CEO) sub 4% din datorii, adică aproximativ 9 milioane de lei.
Înainte de intrarea în insolvență, SC Termo Craiova SRL avea o schemă de personal umflată, costurile salariale atingând sume uriașe. În prezent, pe perioada insolvenței, schema de personal a fost diminuată, de la peste 700 de angajați în urmă cu trei ani, la 529 de persoane, iar numărul salariilor compensatorii care se acordă persoanelor disponibilizate s-a redus de la 36 de salarii la șase salarii compensatorii. Conform datelor din bilanțul contabil, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, SC Termo Craiova SRL a înregistrat pe anul 2017 o pierdere de 16,7 milioane de lei, în creștere față de anul 2016, când pierderile au fost de 14,4 milioane de lei, pe fondul unei cifre de afaceri în scădere cu 2,6 milioane de lei în 2017 față de 2016.

Conductele care transportă agentul termic primar către Craiova sunt foarte vechi şi cedează adesea

La ce preț se produce energia termică la Craiova, comparativ cu Oradea

Pentru iarna 2018-2019, tariful energiei termice produse în punctele termice, care reprezintă aproximativ 93% din energia termică livrată populației din Craiova, a rămas la 278,63 lei/Gcal. La centralele pe gaz, prețul de producere este mult mai mare. Astfel, în această iarnă, prețul local la energia termică produsă, distribuită și furnizată din centralele termice pe bază de gaze naturale, pentru populație și agenții economici, este de 414,96 lei/Gcal, inclusiv TVA.
La Oradea, producerea energiei termice preponderent pe bază de gaz a condus la un tarif de 304 lei pe gigacalorie.
La Craiova, datorită faptului că cea mai mare parte a energiei termice este pe bază de abur produs de Complexul Energetic Oltenia și livrat către SC Termo Craiova care introduce acest agent termic primar în punctele termice (93%), energia termică finală are un cost mai mic decât cel care rezultă de la centralele pe gaz. Prin urmare, la Craiova, tariful local la energia termică facturată populației pentru iarna aceasta este 236,86 lei pe gigacalorie, inclusiv TVA, mai mic decât cel de la Oradea. La aceste tarife se aplică subvențiile de la primărie, astfel că populația plătește și mai puțin. La Craiova, Termo facturează către asociațiile de proprietari gigacaloria la 220 de lei.

Care sunt asemănările și diferențele între cele două sisteme publice de încălzire

La Oradea, aceeași firmă este și producător, și furnizor de agent termic pentru populație. La Craiova, producătorul este Complexul Energetic Oltenia, care livrează și facturează către SC Termo Craiova SRL, apoi societatea este cea care furnizează mai departe apă caldă și căldură craiovenilor.
CEO deține două cazane care produc (în secundar) agentul termic primar (abur), folosit la încălzirea apei care se introduce în sistemul de termoficare din Craiova. Unul dintre cazane se află în plin proces de reparații și de mentenanță, iar cel de-al doilea este funcțional. Totuși, faptul că producătorul de energie termică în sistem public s-a axat pe un singur cazan, care asigură întregul agent termic pentru toată Craiova, a creat sincope. În partea a doua a lunii octombrie, când s-au făcut probele pentru introducerea apei calde în sistem, singurul cazan funcțional s-a defectat și a creat probleme două zile în Craiova. SC Termo Craiova SRL anunțase locuitorii orașului că în octombrie, pe parcursul a două zile, Complexul Energetic Oltenia, Sucursala Electrocentrale Craiova II urma să reducă „parametrii de livrare a agentului primar (debit, temperatură) în vederea remedierii unor defecțiuni apărute în instalația de producere a energiei electrice și termice“.
Și la Oradea, și la Craiova, facturarea energiei termice către populație se face către asociațiile de proprietari, deci nu direct către consumator. Diferențe apar la Oradea, care a introdus posibilitatea ca pentru noile ansambluri rezidențiale care apar în municipiu să se poată monta contoare individuale la fiecare apartament, iar pentru facturare să se încheie convenții individuale. Deocamdată, sistemul acesta cu contorizarea individuală nu a fost pus în aplicare efectiv.

Conductele care transportă agentul termic primar către punctele termice aparţin de Complexul Energetic Oltenia

La Oradea, mii de cereri de rebranșare. La Craiova, debranșări pe bandă rulantă

În urma investițiilor realizate cu fonduri europene și naționale, CET-ul din Oradea și-a atras mai mulți clienți racordați la sistem. „În perioada 2014-2018, numărul de consumatori alimentați din sistemul centralizat de termoficare a crescut constant. Astfel, dacă în 2014 aveam racordate aproximativ 61.000 de apartamente, 2.500 de consumatori individuali (case), în prezent avem racordate 65.000 de apartamente și aproximativ 3.300 de case. Pentru perioada 2019-2012 avem semnate protocoale pentru racordarea la SACET Oradea a încă 5.000 de apartamente“, au declarat pentru GdS reprezentanții furnizorului de agent termic din Oradea.
Dacă la Oradea se face coadă la branșări la sistemul centralizat de încălzire, în Craiova, populația se înghesuie să se debranșeze. Potrivit ultimelor date de la SC Termo Craiova SRL, anul acesta au fost 1.900 de solicitări de debranșare de la rețea din partea craiovenilor, dintre care au fost aprobate 351 de debranșări. În majoritate, craiovenii care se debranșează de la sistemul public de încălzire își montează în locuințe centrale termice pe gaz. În general, încălzirea locuinței cu centrală proprie pe gaz generează costuri mai mici decât cele pe care le presupune sistemul centralizat de încălzire. În plus, cei care au centrale pot beneficia de încălzirea locuinței proprii și în lunile de trecere de la un anotimp la altul, respectiv în octombrie și martie-aprilie, când sistemul public de încălzire pornește cu dificultate.
Problema este că populația urbei nu poate alege ce formă de încălzire dorește, în toate zonele din Craiova: în municipiu, dreptul de a te debranșa de la rețeaua de termoficare este limitat în anumite blocuri din diverse cartiere. Prin hotărâre a Consilului Local Craiova, s-au stabilit anumite „zone unitare“, unde locatarii sunt preponderent conectați la sistemul public de termoficare. Cetățenii care locuiesc în acele „zone unitare“ nu au voie să se debranșeze de la rețea, în sensul că Termo Craiova nu dă acceptul pentru debranșare locuitorilor din acele zone. Decizia tranșantă a municipalității a venit tocmai pentru a-și menține constant numărul de utilizatori și consumatori de energie termică.

Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro și Gazeta de Sud,
în cadrul proiectului „Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination“, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS