Romania a semnalat, la nivelul Uniunii Europene, cele mai multe fraude cu fonduri UE in perioada 2014-2018. Ocupa locul 2, dupa Polonia, dupa criteriul valorii fraudelor raportate. Datele provin dintr-un document de lucru al Oficiului UE Anti-Frauda (OLAF).
Conform unui document de lucru al Comisiei Europene utilizat in elaborarea raportului OLAF privind „Protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene 2018”, Romania a semnalat 477 de cazuri de frauda cu fonduri europene in intervalul 2014-2018, potrivit Ziare.com. Cu aceste cazuri, Romania s-a clasat pe primul loc la nivelul UE.
Romania este pe locul doi in Europa, dupa valoarea fraudelor raportate
Dupa criteriul cuantumului fondurilor fraudate, Polonia ocupa primul loc, raportand fraude in valoare de 109,8 milioane de euro. Polonia este pe urmata de Romania, care este pe locul doi in UE, dupa valoarea fraudelor. Romania a raportat fraude de 62,2 milioane de euro, de Franta (28,9 milioane euro) si de Bulgaria (25 milioane euro).
Romania si Italia au raportat, in anul 2018, cele mai multe cazuri de fraude in domeniul asistentei financiare pentru agricultura si dezvoltare rurala. Fraudele lor reprezinta 61% din numarul total de nereguli raportate la nivelul UE. Informatia este detaliata in documentul OLAF.
Numarul de fraude cu fonduri UE, in crestere in Romania
„Modificari semnificative ale numarului neregulilor semnalate s-au inregistrat in Polonia (in scadere) si in Romania (in crestere)”, precizeaza raportul.
Cele mai multe modalitati de fraudare se refera la validitatea documentatiei, Romania fiind pe primul loc la capitolul documentelor „false ori falsificate”. Italia ocupa primul loc in privinta „solicitarilor false” de finantare, fiind urmata de Romania.