8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani EuropeniCum a împărțit CAO 141 de milioane de euro din Masterplanul de Apă al Doljului

Cum a împărțit CAO 141 de milioane de euro din Masterplanul de Apă al Doljului

Masterplanul de Apă al Doljului. În mai 2019, Doljul primea o finanțare nerambursabilă de 374.615.605 euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în județ. Un megaproiect cu fonduri europene în valoare totală de 445.831.222 de euro, în urma căruia 22 de localităţi din Dolj, inclusiv Craiova, vor beneficia de apă potabilă şi de canalizare.

Investiția are ca termen de finalizare anul 2023, de derularea ei ocupându-se Compania de Apă Oltenia (CAO). Ea este cea care a demarat licitațiile și a atribuit deja primele 11 contracte din cele 22 de contracte de execuție de lucrări, două contracte de servicii și cinci de achiziții de produse, după cum a fost împărțită întreaga investiție. CAO a atribut până acum contracte în valoare totală de circa 141 de milioane de euro cu TVA. Cine sunt beneficiarii fabuloaselor sume? Află din articolul de mai jos.

Compania de Apă „Oltenia“ a pus în joc 445,8 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare din județul Dolj. 374,6 milioane de euro au venit de la Uniunea Europeană, în timp ce CAO a trebuit să asigure partea de cofinanţare a proiectului, în sumă de 38.997.484 de euro. Investiția presupun introducerea sau extiderea rețelelor de apă și canalizare în 22 de localități din Dolj, inclusiv Craiova, dar și achiziția de utilaje noi necesare execuției de lucrări.

Aducţiunea Isvarna – Craiova (fir II), cea mai importantă componentă a Masterplanului

Cea mai importantă componentă a acestui proiect este însă aducţiunea Isvarna – Craiova (fir II), care presupune extinderea conductei de apă de la Isvarna cu 96,4 km şi reabilitarea a 27,4 km din conducta actuală. De la acest fir II vor fi alimentate cu apă localităţile Craiova, Brădeşti, Coţofenii din Faţă, Almăj, Işalniţa, Şimnicu de Sus, din Dolj, respectiv Rovinari, Brăneşti, Câlnic, Godineşti, Plopşoru, Teleşti, Tismana, Ţânţăreni şi Bâlteni, din judeţul Gorj.

Licitațiile au demarat imediat după semnarea contractului de finanțare europeană (mai 2019), iar până în prezent au fost atribuite 11 contracte, din totalul de 22 de contracte de execuție de lucrări, două contracte de servicii și cinci contracte de achiziții de produse, cum a fost împărțit Masterplanul de apă al Doljului. Din valoarea totală a proiectului, Compania de Apă urmează să cheltuie circa 580 de milioane de lei fără TVA, adică aproximativ 141 de milioane de euro (TVA inclus), pentru contractele deja atribuite.

Primele 59,2 milioane de lei s-au dus către asocierea Eptisa România SRL – Ramboll South East Europe SRL pentru managementul proiectului, asistența tehnică și supervizarea lucrărilor. Contractul se întinde pe o perioadă de 75 de luni şi a fost adjudecat pentru suma de 59.235.100 de lei, fără TVA, cu aproape 3,5 milioane de lei mai puțin decât valoarea estimată a licitației. Restul banilor vor fi plătiți pentru execuții de lucrări, cu excepția a 3,7 milioane de lei pe care CAO îi va cheltui pentru achiziția a nouă excavatoare și a unei macarale de 18 tone.

Grup Primacons rupe o felie mare din „tortul“ Masterplanului de Apă

Din cele nouă contracte de execuție de lucrări, trei au fost adjudecate de aceeași firmă ca lider de asociere: Grup Primacons SRL din Slatina. În total, valoarea contractelor semnate de această societate cu Compania de Apă Oltenia se ridică la circa 162 de milioane de lei cu TVA, adică 33 de milioane de euro. Chiar primul contract de lucrări din cadrul Masterplanului de Apă al Doljului, semnat de CAO în data de 17 iunie 2020, a revenit Grup Primacons SRL (lider), în asociere cu Valtum Prod SRL și Aceti SRL (ambele tot din Slatina).

Valoarea estimată a contractului a fost de 26.330.599 de lei, CAO a primit cinci oferte, iar cea a Grup Primacons SRL a fost desemnată câștigătoare, cu o valoare de 25.804.324 de lei (fără TVA). Contractul se referă la „Extindere rețele de apă și canalizare în comuna Ghercești și rețea de canalizare în comuna Mischii” și presupune extinderea rețelei de distribuție a apei în Ghercești, pe o lungime de 920 m, și a rețelei de distribuție a apei în satul Gârlești (953 m), dar și extinderea rețelei de canalizare în Ghercești, pe o lungime de 9.975 m, și în comuna Mischii, pe o lungime de 14.744 m Durata de execuție a lucrărilor și punere în funcțiune a instalațiilor este de 24 luni, iar perioada de garanție este de 36 luni.

Masterplanul de Apă al Doljului. Ce contracte a mai obținut Grup Primacons SRL

Al doilea contract din cadrul acestui masterplan a revenit tot celor de la Grup Primacons SRL. În valoare de 46.979.201 lei fără TVA (47.918.460 lei valoarea estimată de la licitație), contractul a fost semnat în data de 8 iulie 2020 și prevede extinderea rețelelor de apă și canalizare în localitățile Cârcea și Malu Mare. Grup Primacons SRL (lider) a venit în asociere tot cu Valtum Prod SRL, însă de data asta a luat alături și firma Construcții Erbașu SA din București. Aici, CAO a avut de ales între două oferte.

La aproape o lună distanță, pe 5 august 2020, Compania de Apă Oltenia atribuia un nou cotract celor de la Grup Primacons SRL, în asociere tot cu Valtum Prod SRL. Cotractul prevedea extinderea rețelelor de apă și canalizare în municipiul Calafat, în satele Basarabi şi Golenți și în comuna Maglavit, satele Maglavit și Hunia. Valoarea lucrărilor va fi de 62.953.287 de lei (fără TVA), suma rezultată în urma licitației, de la 64.763.250 de lei (valoarea estimată).

Contractul presupune extinderea rețelei de alimentare cu apă din satul Hunia (12,2 km) și extinderea canalizării în toată comuna Maglavit (49 km). Canalizarea va fi extinsă și la Golenți (4,9 km) și Basarabi (11,3 km). Și aici CAO a avut de ales între două oferte. Durata de execuție a lucrărilor și punere în funcțiune a instalațiilor este de 36 luni. La fel și perioada de garanție.

Cine este Grup Primacons SRL

Grup Primacons SRL este o firmă din Slatina înființată în 1994, iar în ultimul deceniu a obținut sume importante din contracte publice. Potrivit site-ului baniitai.info, din 2007 și până în 2015 Primacons a obținut prin licitație publică 115 contracte de lucrări, cu o valoare de peste 71 de milioane de euro. Firma este legată de omul de afaceri slătinean Octavian Bălțoi, care în 2009 figura chiar în Top 500 Forbes, ca avere.

Primacons a avut multe lucrări în Olt, însă a prosperat mai mult în județul Gorj. Mai ales după ce Marius Voinea a trecut de la Olt la Gorj, ca șef al SRI-ului local. „Fiul șefului SRI Gorj, Marius Voinea, este asociat cu Adriana Bălțoi, fiica lui Octavian Bălțoi, la o firmă”, susțineau în urmă cu câțiva ani cei de la Expert Forum. Era vorba de firma Kolistar 77 SRL, care obținuse la rândul ei contracte importante de lucrări.

Revenind la Grup Primacons SRL, ea ajusese la un moment dat a doua firmă din Gorj într-un clasament al contractelor publice obținute, după mult mai celebra Ydail Construct, controlată de omul de afaceri și politicianul Ion Iordache. La unele lucrări din Gorj, Primacons a venit în asociere cu Valtum Prod Com, cea cu care a participat și acum la licitațiile derulate de CAO. Marius Voinea s-a pensionat la începutul anului 2017, așa că Grup Primacons SRL pare să se fi reorientat, schimbând județul. Pentru cele trei contracte de lucrări din Dolj, firma din Slatina va încasa circa 33 de milioane de euro, aproape jumătate din sumele încasate în urma celor 115 contracte din perioada 2007 – 2015.

Drum Concept SRL s-a băgat și ea la Masterplan

Între cele trei contracte atribuite de Compania de Apă firmei Grup Primacons SRL s-a intercalat și unul câștigat de Drum Concept SRL. Firma din București care lucrează în prezent la esplanada din cartierul Lăpuș-Argeș (contract de aproape 2 milioane de lei atribuit de Primăria Craiova) face parte dintr-o asociere cu Acvatot SRL și Sirius Proiectare Studii SRL și a obținut contractul de extindere a rețelelor de apă și canalizare din două localități de lângă Craiova, Breasta și Bucovăț.

Contractul cu o valoare estimată de 30.469.701 lei a fost semnat cu Compania de Apă în data de 15 iulie 2020, pentru suma de 30.125.552 de lei (fără TVA). Contractul include lucrări de construcție, furnizare și montaj utilaje și echipamente tehnologice, testare și punere în funcțiune, precum și remedierea eventualelor defecțiuni apărute în perioada de garanție. Durata de execuție a lucrărilor și punere în funcțiune a instalațiilor este de 30 de luni. La aceasta se adaugă perioada de garanție de 36 de luni. Toate cele trei firme sunt din Bucureşti.

Masterplanul de Apă al Doljului. Erpia SA a obținut două contracte de lucrări

În lupta pentru sutele de milioane de euro de la UE obținute în cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj” a intrat și firma craioveană Erpia SA. Și a și câștigat două contracte. Primul în data de 14 august 2020. Este vorba de cel de-al cincilea contract de execuție lucrări din cele 22 în care a fost împărțit proiectul și a fost adjudecat de Erpia la o valoare de 47.049.438 de lei (fără TVA).

Licitația a avut o valoare estimată de 49.921.590 de lei, iar Erpia a fost singurul ofertant, în asociere cu Consorzio Stabile EBG. Contractul prevede extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în comunele doljene Poiana Mare și Piscu Vechi. Conform caietului de sarcini, lucrările includ extinderea rețelei de alimentare cu apă în Poiana Mare pe o lungime de 15.611 metri, extinderea rețelei de alimentare cu apă în satul Tunarii Vechi pe o lungime de 7.172 metri și extinderea rețelei de alimentare cu apă în satul Tunarii Noi pe o lungime de 7.328 metri. Se mai face extinderea rețelei de canalizare în Poiana Mare pe o lungime de 14.447 metri și se construiesc patru stații de pompare apă uzată noi cu conductele de refulare aferente.

De asemenea, în contract intră și extinderea rețelei de canalizare în Tunarii Vechi pe o lungime de 6.498 metri, precum și construcția unei stații de pompare a apei uzate în Tunarii Vechi. Pentru comuna Piscu Vechi este prevăzută extinderea rețelei de alimentare cu apă pe o lungime de 17.899 metri și extinderea rețelei de canalizare pe o lungime de 15.152 metri, plus construcția a cinci stații de pompare a apei uzate. Durata de execuție și de punere în funcțiune a instalațiilor este de 30 de luni.

Peste 100 de milioane de lei pentru apă și canalizare în zona Călărași – Bechet

Tot Erpia SA va lucra și la extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în zona Călărași – Bechet. Lucrări se vor desfășura în Ostroveni, Lișteava, Bechet, Călărași, Sărata și Dăbuleni și aveau o valoare estimată de 102.782.629 de lei. Firma craioveană a venit cu o ofertă de 99.942.876,35 lei (fără TVA) și a obținut acest contract (28 august 2020), al șaselea contract de execuție de lucrări din cadrul Masterplanului de Apă al județului Dolj.

Conform prevederilor contractuale, lucrările au în vedere extinderea rețelei de alimentare cu apă în localitatea Ostroveni, pe o lungime de 8.366 metri, dar și extinderea rețelei de alimentare cu apă în satul Lișteava (Ostroveni) pe o distanță de 14.364 metri. Mai mult, se va extinde rețeaua de canalizare în localitatea Călărași pe o lungime de 7.941 metri, dar și în satul Sărata (Călărași), pe o distanță de 17.230 metri. În localitatea Dăbuleni, rețeaua de canalizare se va extinde pe o lungime de 27.109 metri.

Durata de execuție a lucrărilor și punere în funcțiune a instalațiilor este de 36 luni, iar perioada de garanție este tot de 36 luni.

Valeriu Iftime va obține o sumă colosală de la Craiova. Și nu vinde vreun jucător de la FC Botoșani

Și Valeriu Iftime, patronul echipei de fotbal FC Botoșani, va încasa sume importante de la Craiova. Nu va vinde vreun jucător, ci va derula două contracte de lucrări cu Compania de Apă în cadrul megaproiectului de 445,8 milioane de euro. Firma sa, Elsaco Electronic SRL, a luat fața celor de la Erpia SA și a obținut contractul „Reabilitare conductă aducţiune Izvarna – Craiova fir II, tronson VI“, primul dintre cele șase contracte care vizează firul II Izvarna.

CAO a dat drumul la conducta cu milioanele de euro. Compania de Apă Oltenia a demarat licitațiile pentru firul II al aducțiunii Isvarna – Craiova, proiect cuprins în Masterplanul de apă al Doljului. În imagine este vechea conductă de la Isvarna, care alimentează Craiova.
Compania de Apă Oltenia a demarat licitațiile pentru firul II al aducțiunii Isvarna – Craiova, proiect cuprins în Masterplanul de apă al Doljului. În imagine este vechea conductă de la Isvarna, care alimentează Craiova.

Licitația a avut o valoare estimată de 54.416.679 de lei și a fost adjudecată de Elsaco pentru suma de 54.403.620,10 lei (fără TVA). După cum se observă Iftime ține la preț, ca și în cazul vânzării de jucători de la FC Botoșani, contractul fiind obținut cu puțin sub valoarea sa estimată. Pentru cele 11 milioane de euro, firma din Botoșani a venit în asociere cu Ecoapa Design SRL București. Contractul a fost semnat pe 9 septembrie 2020, iar durata lucrărilor este de doi ani.

Masterplanul de Apă al Doljului. Valeriu Iftime ține la preț. Oferă cu puțin sub valoarea estimată

Tot Elsaco Electronic SRL, în asociere cu Ecoapa Design SRL și cu Hidroconstrucția SA, a pus mâna pe un contract de 122 de milioane de lei, fără TVA. Semnat în data de 27.10.2020, contractul presupune reabilitarea stației de clorinare și amenajarea incintei de captare de la Izvarna, dar și reabilitarea și extinderea conductei de aducțiune Izvarna – Craiova fir II, tronson I. Firma lui Iftime a venit cu o ofertă de 122.107.823,19 lei (fără TVA), față de o valoare estimată de 122.256.148 de lei.

Contractul include proiectarea şi execuţia următoarelor lucrări: reabilitare conductă de aducțiune fir II, pe o lungime de 18.858 metri (PN6); extindere conductă de aducțiune fir II cu conductă din PAFSIN de1200 mm pe o lungime de 1.587 metri; reabilitare cămine existente și/sau construcția oricărui cămin de vane de izolare, golire și aerisire necesare; reabilitare subtraversare de râu (prin foraj orizontal sau microtunneling) și subtraversări de drumuri naționale; reabilitarea stației de clorinare, amenajarea incintei (alei, refacere iluminat, împrejmuire, etc); reabilitarea clădirii administrative, precum și amenajarea drumului de acces provizoriu.

Perioada de proiectare este de patru luni, iar durata de execuție a lucrărilor și punere în funcțiune a instalațiilor este de 32 de luni.

Cine va monta în Craiova cele 22.442 de apometre

Pe 27 februarie 2020, CAO a mai lansat o licitație: pentru proiectare şi execuţie branşamente în municipiul Craiova. Contractul avea o valoare estimată de 25.124.500 de lei, iar pentru obținerea lui s-a înscris o singură firmă: Fluid Group Hagen SRL, din Satu Mare. Societatea a și obținut contractul respectiv, cu o ofertă egală cu valoarea estimată. CAO a semnat contractul cu Fluid Group Hagen SRL în data de 29 septembrie 2020, firma din Satu Mare urmând să livreze și să monteze 1.004 cămine de apometru complet echipate și 22.442 de apometre.

Pe lângă cele nouă contracte de lucrări și cel de asistență tehnică mai sus menționate, Compania de Apă a încheiat recent și un prim contract de achiziție de echipamente în cadrul aceluiași megaproiect european. Este vorba de un excavator pe șenile de 120 CP, trei excavatoare pe șenile de 25 CP, cinci excavatoare pe pneuri de 45 CP şi o macara de 18 tone, pentru care CAO va plăti 3.770.952 de lei.

Masterplanul de Apă al Doljului. Ultimele două licitații din 2020 au fost anulate

Compania de Apă a încheiat anul 2020, raportat la implementarea Masterplanului de Apă al județului Dolj, cu două licitații anulate. Este vorba de execuția lucrărilor aferente contractului „Extinderi rețele apă și canalizare în comunele Șimnicu de Sus, Ișalnița, Coțofenii din Dos“, estimat la valoarea de 34.056.749 de lei, și de contractul privind extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în Craiova, Ghercești și Mischii. Acesta din urmă a avut o valoarea estimată de 37.973.923 de lei, iar ofertele s-au primit până la 15 iunie 2020.

Ambele proceduri de achiziție publică au fost anulate în luna noiembrie a anului trecut, din același motiv: „au fost depuse numai oferte inacceptabile si/sau neconforme. Nu există nicio ofertă admisibilă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS