0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani EuropeniCum s-au împărțit în Dolj 445 de milioane de euro din Masterplanul de apă

Cum s-au împărțit în Dolj 445 de milioane de euro din Masterplanul de apă

Megaproiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, finanțat din fonduri europene, va continua și în 2022. Cele 445 de milioane de euro, cât este valoarea proiectului, au fost împărțite aproape în întregime, Compania de Apă Oltenia atribuind 27 din cele 29 de contracte din cadrul Masterplanului. Gazeta de Sud a făcut o radiografie a achizițiilor finalizate de CAO, de la demararea proiectului și până în prezent.

Masterplanul de apă și canalizare al Doljului, cel mai mare proiect cu fonduri europene din regiunea Oltenia, a trecut de prima etapă.

Investiția de 445.831.222 de euro prin care 22 de localităţi din judeţ, inclusiv Craiova, vor beneficia de apă potabilă de calitate şi de canalizare a ajuns, în procent de peste 90 la sută, în faza de execuție. Asta pentru că 27 din cele 29 de contracte în care a fost împărțit proiectul au fost deja atribuite de Compania de Apă Oltenia (CAO), cea care se ocupă de implementarea acestui Masterplan. Potrivit CAO, „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020“ ar urma să asigure un grad apropiat de 100% de acoperire cu servicii centralizate de apă și apă uzată în zona de operare a Companiei de Apă.

Termenul de finalizare a proiectului este anul 2023, unele lucrări demarând încă din 2020. Megainvestiția a fost împărţită în 22 de contracte de execuție lucrări, cinci contracte de furnizare utilaje și echipamente şi două contracte de servicii. Din totalul de 445.831.222 de euro, 374.615.605 euro sunt costurile elegibile, iar 71.215.617 euro reprezintă costurile neeligibile – TVA. Cofinanţarea Companiei de Apă la acest proiect este de 38.997.484 de euro.

Masterplanul de apă, supervizare de peste 60 de milioane de lei

Gazeta de Sud a făcut o radiografie a achizițiilor finalizate de CAO, de la demararea proiectului și până în prezent. Primul contract, atribuit în mai 2020, a fost unul de servicii. Asistenţa tehnică pentru managementul proiectului şi supervizarea contractelor de lucrări pe durata derulării acestora a costat 59.235.100 lei, fără TVA. Contractul de servicii a revenit firmei Eptisa România SRL, din Bucureşti.

Din iunie 2020 au început să fie atribuite și primele contracte de lucrări. Pe 17 iunie 2020 era atribuit primul contract de lucrări, în valoare de 25.804.324 de lei (fără TVA). Grup Primacons SRL a fost ofertantul câştigător. Firma din Slatina urma să se ocupe de extinderea reţelelor de apă şi canalizare în comunele Gherceşti şi Mischii şi de realizarea a şapte staţii de pompare apă uzată cu conductele de refulare aferente la Gherceşti şi şase la Mischii.

Un alt contract de lucrări a fost semnat în iulie 2020. Tot cu Grup Primacons SRL. De data asta, valoarea a fost mai mare: 46.979.201 lei, fără TVA. Contractul presupunea extinderea reţelelor de apă şi canalizare în comunele Cârcea şi Malu Mare. Vorbim aici de aproape 20 de kilometri de reţea de apă şi canalizare şi de construcţia a două staţii de pompare a apei potabile. Plus aducţiunea Bordei – Magnolia (7.887 m).

Acvatot lucrează la Breasta și Bucovăț

Tot în această lună avea să fie atribuit şi contractul pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare în comunele Breasta şi Bucovăţ. Aproape nouă kilometri de reţea de apă şi tot atâţia de canalizare (621 de racorduri), cu opt staţii de pompare apă uzată, urma să se realizeze la Breasta, în timp ce la Bucovăţ se extinde canalizarea (8.251 m şi 624 de racorduri) şi se construiesc şase staţii de pompare apă uzată, cu conductele de refulare aferente (1.273 m).

Firma care se ocupă de lucrări este Acvatot București, o companie de construcții înființată în 1991 și preluată în anul 2000 de compania franceză Setha. Valoarea contractului de lucrări este de 30.125.552 de lei (fără TVA).

Masterplanul de apă al Doljului. Grup Primacons SRL, la al treilea contract

La începutul lunii august 2020, Compania de Apă Oltenia mai atribuia un contract firmei Grup Primacons SRL, din Slatina (al treilea). Contractul avea o valoare de 62.953.287 de lei (fără TVA) şi presupunea extinderea sistemelor de apă şi apă uzată în municipiul Calafat (satele Basarabi şi Golenţi) şi în comuna Maglavit (satele Maglavit şi Hunia). Şi aici vorbim de zeci de kilometri de reţea de apă şi canalizare, de aproape 5.000 de racorduri şi de 11 staţii de pompare apă uzată şi conductele de refulare aferente.

Tot în august 2020 era semnat şi contractul pentru lucrările de extindere a reţelelor de apă şi canalizare în comunele Poiana Mare şi Piscu Vechi. Contractul a avut o valoare de 47.049.438 de lei, fără TVA, şi a fost atribuit firmei craiovene Erpia SA. Aceasta avea să obţină, în aceeaşi lună, un alt contract de lucrări, cu o valoarea dublă. Este vorba de extinderea reţelelor de apă şi canalizare în zona Călăraşi – Bechet (Ostroveni, Lişteava, Bechet, Călăraşi, Sărata, Dăbuleni) şi de 18 staţii de pompare apă uzată. Valoarea contractului: 99.942.876 de lei (fără TVA).

176,5 milioane de lei vor ajunge la Valeriu Iftime, patronul FC Botoşani

Masterplanul de apă şi apă uzată are şi o componentă importantă nu doar pentru Dolj, ci şi pentru judeţul Gorj: aducţiunea de apă Isvarna – Craiova, fir II. Cu o valoare totală de peste 117 milioane de euro, investiția presupunea reabilitarea a 27,4 kilometri de conductă și construirea altor 96,4 kilometri. Lucrările au fost împărțite în şase contracte, la finalul lor urmând să fie asigurată apă potabilă de cea mai bună calitate în toată Craiova, în alte cinci localități din Dolj (Brădeşti, Coţofenii din Faţă, Almăj, Işalniţa, Şimnicu de Sus), precum și în localitățile Rovinari, Brănești, Câlnic, Godinești, Plopșoru, Telești, Tismana, Țânțăreni şi Bâlteni, din județul Gorj.

Lucrări la aducţiunea de apă Isvarna – Craiova, fir II

Primul contract de lucrări a fost atribuit, în septembrie 2020, firmei Elsaco Electronic SRL. Societatea deţinută de Valeriu Iftime, patronul echipei FC Botoşani, va primi 54.403.620 de lei (valoare fără TVA) pentru proiectarea şi execuţia tronsonului VI al aducţiunii Isvarna – Craiova. Tot firma lui Iftime se va ocupa şi de lucrările de la tronsonul I al aducţiunii. Acestea presupun o reabilitare (18,8 km) şi o extindere (1,6 km) a conductei de aductiune Isvarna – Craiova, fir II, plus reabilitarea staţiei de clorinare, amenajarea incintei de captare Isvarna şi reabilitarea clădirii administrative. Valoarea contractului obţinut de Elsaco Electronic SRL: 122.107.823 de lei, fără TVA.

Alţi 25.114.254 de lei, fără TVA, vor fi plătiţi pentru „proiectare şi execuţie branşamente în municipiul Craiova”. Contractul presupune achiziţia cu montaj a 1.004 cămine de apometru, a 19.887 de apometre şi a unei instalaţii automate de verificat contoare. Furnizorul desemnat în urma licitaţiei, în data de 29 septembrie 2020, a fost Fluid Group Hagen SRL, din Carei (judeţul Satu Mare).

Masterplanul de apă al Doljului. Primele contracte de furnizare utilaje au fost atribuite în 2021

Anul 2021 a debutat cu achiziţia de utilaje. În ianuarie a fost atribuit contractul de 3.770.952 de lei, fără TVA, pentru achiziţia unui excavator pe șenile de 120 CP, a trei excavatoare pe șenile de 25 CP, a cinci excavatoare pe pneuri de 45 CP şi a unei macarale de 18 tone. Contractul de furnizare a fost semnat cu Grădinariu Trucks Solutions SRL, o firmă specializată din Bucureşti.

Utilaj achiziționat de Compania de Apă în cadrul Masterplanului de apă și canalizare

Tot cu această firmă urma să se încheie, la sfârşitul lunii februarie, un contract de 7.749.000 de lei (fără TVA), pentru alte utilaje. Este vorba de două autocurăţitoare mici, o autocurăţitoare mare, un autolaborator de inspecție CCTV şi un excavator aspirator cu miniexcavator adițional. Durata contractelor era de 32 de luni, din care 8 luni pentru furnizare, montaj și punere în funcțiune a echipamentelor și 24 de luni perioada de garanție, timp în care societatea va asigura asistența tehnică, întreținerea și reparațiile utilajelor, dacă este cazul.

Ce utilaje au fost recepționate

Utilajele au început să sosească din august 2021. Primul recepţionat a fost excavatorul pe șenile de 120 CP. Pe 13 august, la sediul Companiei de Apă a ajuns şi autolaboratorul de inspectie CCTV, care se folosește pentru inspecții video ale sistemelor de canalizare, în vederea depistării eventualelor defecțiuni. Despre acesta, reprezentanții societății spuneau că este cel mai performant din țară, în acest moment. Cele trei excavatoare pe șenile, de 25 CP, au fost recepţionate pe 27 septembrie, iar pe 22 octombrie a sosit şi excavatorul aspirator cu miniexcavator adițional. Acesta a costat 2,4 milioane de lei şi este extrem de util, mai ales în cazul lucrărilor de remediere a unor avarii, întrucât aspiră atât apa, cât și materialul solid, ușurând astfel intervențiile.

Macaraua de 18 tone, care a costat 1,2 milioane de lei, a fost recepţionată pe 29 octombrie, iar pe 22 noiembrie a ajuns la sediul CAO autocurățitoarea mare (2,6 milioane lei). Cele două autocurățitoare mici, ultimele echipamente livrate în cadrul contractului de 7,7 milioane de lei încheiat cu  Grădinariu Trucks Solutions SRL, au sosit pe 20 decembrie. Utilajele costă 1,5 milioane de lei şi vor fi folosite pentru lucrările de întreținere a sistemelor de canalizare. Cele cinci excavatoare pe pneuri vor sosi până în primăvară.

Masterplanul de apă al Doljului. Apar și primele contracte privind extinderea canalizării în Craiova

Revenind la lucrările de extindere a reţelelor de apă şi canalizare, în ianuarie 2021 a mai fost atribuit un contract care viza zona de vest a Craiovei. Este vorba de reabilitarea a 3,8 km de reţea de alimentare cu apă, a unui kilometru de canalizare şi de extinderea reţelei de canalizare (58 km), cu 3.255 de racorduri şi 1.484 cămine de vizitare. Contractul a revenit asocierii DSE Consulting SRL – Thermal Pipes Solutions SRL – Utalim SA, pentru o valoare de 72.127.319 lei, fără TVA.

În Craiova continuă lucrările de introducere a reţelei de canalizare, în cadrul Masterplanului de apă şi apă uzată al Doljului
În Craiova continuă lucrările de introducere a reţelei de canalizare, în cadrul Masterplanului de apă şi apă uzată al Doljului

Aceeaşi asociere avea să obţină, în mai 2021, şi contractul pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în zona de est a municipiului Craiova. Contractul are o valoare de 82.611.548 de lei, fără TVA, lucrările derulându-se în cartierele Bariera Vâlcii, Drumul Apelor, Plaiul Vulcănești, Valea Roșie (unde se extinde rețeaua de alimentare cu apă a cartierului ANL), Craiovița Nouă, 1 Mai, dar şi în zona de la Podul Consul până la Niela.

CAO atribuie contract după contract

În continuare, Compania de Apă a atribuit, în februarie 2021, un contract de 44.609.522 de lei, fără TVA, pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare în comuna Cerăt şi în Rastu Nou. Ofertantul câştigător a fost asocierea Pavaj Grup – Trans Construct Import Export SRL – Prometal Logistic – Dimex-2000 Company.

A urmat, în martie 2021, contractul pentru „Proiectare și execuție branșamente și racorduri în județul Dolj”. Acesta presupunea realizarea de branşamente la reţeaua de distribuţie a apei potabile, achiziţia şi montarea de cămine de branșament complet echipate şi realizarea de racorduri la sistemele de apă uzată în localitățile Calafat, Bechet, Dăbuleni, Sărata, Breasta, Ișalnița, Malu Mare, Preajba, Plenița şi Castrele Traiane. Contractul are o valoare de 37.380.281 de lei, fără TVA, şi a fost atribuit asocierii Grup Primacons SRL – Fluid Group Hagen SRL – Hidro Design SRL.

Ultimele contracte pentru aducţiunea de apă lsvarna – Craiova, atribuite

Contractele de lucrări pentru aducţiunea de apă lsvarna – Craiova, fir II, au fost semnate, până la urmă, în totalitate. După tronsoanele I şi VI, care au revenit firmei Elsaco Electronic SRL, celelalte patru tronsoane au fost împărţite între două asocieri de firme. Lucrările pe tronsonul III au fost atribuite, în aprilie 2021, firmei Construcţii Erbaşu SA, pentru suma de 105.421.901 lei, fără TVA. Firma din Capitală s-a ocupat şi de modernizarea mai multor străzi din Craiova şi va reabilita şi consolida Colegiul „Carol I“.

Tronsonul V al aducţiunii a fost atribuit în mai 2021. De lucrări se va ocupa asocierea Grup Primacons SRL – Construcţii Erbaşu SA, pentru suma de 52.891.863 de lei, fără TVA. Aceeaşi asociere, de data asta cu Erbaşu lider, va derula şi lucrările de la tronsonul IV al aducţiunii de apă lsvarna – Craiova, fir II. Vorbim aici de o extindere de conductă (24 km) pe teritoriul localităţilor Ţânţăreni, Filiaşi şi Brădeşti. Valoarea lucrărilor este de 94.647.646 de lei, fără TVA.

În fine, pe 3 august 2021 a fost semnat ultimul din cele șase contracte în care a fost împărțită aducțiunea. Contractul „DJ-CL-18 Extindere conductă aducțiune Isvarna – Craiova fir II, Tronson II“ a fost adjudecat de asocierea Euskadi SRL – Antrepriza Montaj Instalatii SA – Hydrostroy AD, la o valoare de 112.483.027 lei (fără TVA) și prevede execuția unei rețele noi pe o lungime de 28,5 km, lucrările urmând să se desfășoare în localitățile Câlnic, Telești, Rovinari și Bâlteni, din județul Gorj. Durata de execuție a lucrărilor și punere în funcțiune a instalațiilor este de 36 de luni, iar perioada de garanție este tot de 36 de luni.

Masterplanul de apă al Doljului. CAO a luat și generatoare

În mai 2021 a fost atribuit şi contractul pentru „Extindere sisteme de alimentare cu apă în Calafat, Maglavit, Cerăt, Balasan, Poiana Mare, Piscu Vechi, staţie de pompare şi conductă de evacuare SEAU Rast-Dunăre“. Ofertantul câştigător a fost asocierea Teoval & Co – Primaserv – Proinvest Group SRL – Hidroterm – Yda Proiect Consulting SRL, pentru suma de 33.355.096 de lei, fără TVA. Teoval & Co, Yda Proiect Consulting SRL şi Primaserv au mai primit un contract de lucrări, în octombrie 2021. Contractul are ca obiect reabilitarea Gospodăriei de Apă de la Craiova și Cotofenii din Dos, a aducţiunii Işalnița – Simnic şi a drenului Gioroc şi o valoare de 72.522.164 de lei, fără TVA.

Compania de Apă Oltenia a mai cumpărat şi echipamente necesare pentru întreţinerea sistemelor de apă şi canalizare (instalaţie de foraj orizontal, echipament pentru înfigere palplanșe metalice, aparate electrofuziune pentru polietilenă şi generatoare de curent). Unele le-a cumpărat de la Inovum SRL, din Oradea, pentru suma de 1.375.800 de lei, altele de la Endress Power Romania SRL.

Firma din Bocşa (judeţul Caraş-Severin) este producătoare de generatoare, iar de aici CAO a achiziţionat trei generatoare electrice (420 kVA; 310 kVA, respectiv 88  kVA), care vor ajunge la Stațiile de la Rast, Bechet și Cerăt, precum și trei grupuri electrogene. Contractul cu Endress Power Romania SRL are o valoare de 254.776 de lei (fără TVA) şi presupune şi punerea în funcțiune a generatoarelor, instruirea personalului, asistență tehnică, întreținere și reparații în perioada de garanție (24 de luni).

Se rezolvă problema apei potabile în cartierul Magnolia

Compania de Apă a semnat, în data de 28 septembrie 2021, un nou contract de proiectare și execuție lucrări în cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020”. Investițiile care se vor face în baza acestui contract vizează lucrări ample în zona metropolitană a municipiului Craiova. Licitația a fost câștigată de Asocierea Bugaru Trans SRL (lider de asociere), Total Pur Design SRL, Hydrostroy AD, la o valoare de 34.848.165,12 lei (fără TVA). Contractul cuprinde proiectarea și execuția de lucrări în cartierul Magnolia şi în comunele Ghercești şi Mischii.

În data de 4 noiembrie a fost atribuit un nou contract de achiziție echipamente. Acesta a revenit firmei Maschinenbau Industry SRL, la o valoare de 5.458.268 de lei (fără TVA). Societatea din București va livra Companiei de Apă Oltenia trei autoutilitare cu platformă, două autobasculante (11-12 tone), o autoutilitară de transport persoane (24-30 locuri), cinci autoutilitare de transport deşeuri (maximum 5 mc), șase autoutilitare de 5 locuri, o platformă transport (40-50 tone) și un echipament pentru transport hipoclorit.

Durata contractului este tot de 32 de luni, din care 8 luni furnizare, montaj și punere în funcțiune a echipamentelor și 24 de luni perioada de garanție. O lună mai târziu, a fost semnat un nou contract de achiziție echipamente. Contractul a fost adjudecat tot de Maschinenbau Industry SRL, la o valoare de 234.000 de lei (fără TVA). Societatea va livra Companiei de Apă 10 Pompe autoamorsante 90 mc/h, un echipament GPS și o Nivelă topografică digitală.

Masterplanul de apă al Doljului. 159.000 de lei pentru auditul financiar

În final, ar mai fi de menționat și cel de-al doilea contract de servicii încheiat de Compania de Apă: pentru un audit financiar. Adică, auditarea tuturor activitatilor proiectului, a înregistrărilor și a conturilor acestuia. Contractul pentru auditul financiar a fost atribuit în iulie 2021 asocierii Siomax SRL – Auditserv Proiect SRL, pentru suma de 159.000 de lei.

Firma Siomax a fost licidator judiciar în cazul Termo Craiova SRL, societatea deținută de primărie care a dat faliment anul trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS