-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoliţiştii încearcă să explice problemele de la Dioşti

Poliţiştii încearcă să explice problemele de la Dioşti

În timp ce procurorii DIICOT încearcă încă să stabilească exact ce s-a întâmplat cu Luiza Melencu, de 18 ani, din comuna Dioşti, dispărută încă din aprilie, Sindicatul Poliţiştilor „Europol“ a încercat să explice ce s-a întâmplat în acest caz.

Sindicaliştii din poliţie au emis un punct de vedere şi faţă de cazul unei eleve de 16 ani, din aceeaşi comună, ameninţată cu moartea de fostul prieten. Chiar dacă nu aduc prea multe informaţii noi despre cele două cazuri, poliţiştii susţin că presa aleargă după senzaţional, deși nu a avut informaţii complete. 

În ceea ce priveşte dispariţia Luizei Melencu, sindicaliştii din poliţie spun că oameni legii din Coşoveni au lucrat la acest caz aproximativ 40 de zile. 

„În cazul dispariției Luizei Melencu, colegii de la Secția de Poliție Rurală nr. 4 Coșoveni au înregistrat, inițial, o plângere din partea familiei privind dispariția fetei, efectuând cercetări specifice. A doua zi au schimbat încadrarea, mergând pe încadrare la infracțiunea de lipsire de libertate, pentru a putea efectua o investigație mai amplă, în sensul în care au solicitat, imediat, sprijinul Brigăzii de Operațiuni Speciale Craiova, reușind să identifice locații, numere de telefon, într-un timp foarte scurt.

Cercetările au durat mai bine de o lună

Au fost efectuate mai multe cercetări sub îndrumarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, dosarul fiind în evidențele Secției aproximativ 40 de zile, însă nu au putut fi evidențiate probe relevante pentru interesul dosarului“, au explicat oamenii legii.

Dispariția fetei din Dioști s-a transformat în „cazul Luiza“ după aproape patru luni
Dispariția fetei din Dioști s-a transformat în „cazul Luiza“ după aproape patru luni

Ulterior, dosarul a fost preluat de DIICOT Craiova. „Cât timp dosarul a stat în lucru la colegii de la Secția Rurală de Poliție Coșoveni, aceștia nu au avut la dosar informații despre autoturismul Renault, care ulterior a apărut în dosarul aflat în instrumentarea procurorilor DIICOT“, au mai precizat reprezentanţii „Europol“.

Probleme în cazul Isabelei Biră

Remintim că, în dimineaţa zilei de 5 august, presa a relatat povestea Izabelei Biră, de 16 ani, din Dioşti. Pe scurt, tânăra a susţinut că, iniţial, a fost ameninţată cu moartea de fostul prieten. Ulterior, acesta a încercat să intre de două ori peste ea în casă, înarmat cu un topor. Pentru că a sunat de două ori la 112, poliţiştii ar fi spus că o amendează. 

Sindicaliştii susţin că, de fapt, la acest caz a intervenit un echipaj din Coşoveni.

„În urma apelului efectuat de către aceasta la 112, la fața locului s-a deplasat o patrulă de polițe aflată în serviciu, la acel moment, pe întreaga rază de competență a Secției nr. 4 Poliție Rurală Coșoveni. Deplasarea la locul indicat s-a efectuat de la peste 35 km distanță, și nu de la Postul de Poliție Dioști, așa cum fals s-a lăsat să se înțeleagă. În momentul primirii acestui apel, colegii care au efectuat intervenția erau într-o altă speță implicați, de aceea a existat un decalaj mai mare de timp, de la sesizarea inițială și până la sosirea echipajului“, au mai precizat sindicaliştii.

Izabela Biră susţine că că a fost ameninţată şi atacată în propria casă
Izabela Biră susţine că că a fost ameninţată şi atacată în propria casă

„Polițistul de la telefon a spus că ei nu pot să zboare, să aștept“

Problema este că, încă de la început, Izabela Biră a susţinut că la sesizare au răspuns poliţiştii de la Coşoveni, nu cei de la Dioşti.
„Am sunat la 112. După o oră, nu venise niciun echipaj. Am mai sunat o dată. Polițistul de la telefon a spus că ei nu pot să zboare, să aștept“. După o oră și jumătate, a venit și echipajul de la Secția 4 Coșoveni. „Polițiștii erau supărați că am sunat de două ori. Se răsteau la mine: „Vrei să îți dăm amendă? De ce suni de două ori?”“, a declarat Izabela pentru Libertatea, care a prezentat prima acest caz. 

De altfel, cei care au adus în discuţie poliţiştii din Dioşti au fost reprezentanţii IPJ Dolj. Aceştia au transmis, luni, că şeful „inspectoratului a dispus deplasarea la Postul de Poliţie Dioşti a şefului de secţie şi a unei echipe de control“.

„Am fost la poliţie, dar era închis”

Reprezentanţii Sindicatului „Europol“ mai spun că victimele atacului nu au depus o plângere la Postul de Poliţie din Dioşti, aşa cum au fost îndrumate. Asta, deşi Izabela a declarat pentru GdS că a fost de mai multe ori la poliţie, însă de fiecare dată a găsit uşa închisă. 
„Am fost la poliţie, dar era închis. Am fost chiar şi de două ori pe zi. Odată am sunat, am vorbit cu dânşii şi au zis că au puţină treabă la Craiova, şi când se întorc trec şi îmi ia declaraţii, dar nu au trecut“, a declarat Izabela pentru GdS. 

Plângerea penală a ajuns la Craiova

„Precizăm faptul că de la data primului apel la 112, 4.07.2019, și până la 23.07.2019, colegii de la Postul de Poliție Dioști sau din cadrul Secției nr. 4 Poliție Rurală Coșoveni nu au avut înregistrată, din partea fetei, o plângere penală, în baza căreia să poată efectua demersurile necesare unei anchete“, au explicat, la rândul lor, oamenii legii.
O plângere din partea fetei a ajuns la poliţiştii din Dioşti pe 23 iulie, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. 
De altfel, asta au explicat şi victimele atacului pentru GdS, că au depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. 

„Nu trebuie să blamăm public un întreg sistem“

În final, reprezentanţii „Europol“ spun că există destule probleme în sistem, însă acesta nu trebuie blamat public în lipsa „informaţiilor necesare“.

„Există lacune, sincope legislative, există indiferență în acest sistem, ca în multe altele, există lipsuri logistice, profesionale, există lipsă de proceduri și pregătire tematică și lista poate continua. Însă, nu trebuie să blamăm public un întreg sistem, un întreg aparat al unei secții de poliție, doar pentru că nu există toate informațiile necesare. O informație, înainte de a fi postată în spațiul virtual și pe canalele media, trebuie verificată din cel puţin trei surse credibile“, au mai susţinut poliţiştii.

Poliţiştii au ajuns târziu pentru că erau la alt caz

Cât despre întârzierea cu care a ajuns echipajul la familia Biră, sindicaliştii au explicat că poliţiştii din Coşoveni erau ocupaţi cu un alt caz. 
„În momentul primirii acestui apel (apelurile la 112 de pe 4 iulie – n.r.), colegii care au efectuat intervenția erau implicați într-o altă speță. De aceea, a existat un decalaj mai mare de timp, de la sesizarea inițială și până la sosirea echipajului“, au mai transmis reprezentanţii Sindicatului „Europol“.

Comunicatul „Europol“ poate fi găsit aici.

SursaEUROPOL

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS